Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Στη δημοσιότητα ο οδηγός του προγράμματος – Τι θα προβλέπει

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Στη δημοσιότητα ο οδηγός του προγράμματος – Τι θα προβλέπει

Ώρα μηδέν για το πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – σήμερα πρέπει να αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο σχετικός Οδηγός. Έτσι θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για να ανοίξει η πλατφόρμα και να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να επιδοτεί το 35% του κόστους με ανώτατο όριο τα 770 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για αγορές θερμοσιφώνων αξίας 1.800 ευρώ και άνω).

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 120 λίτρων κοστίζει περίπου 700 με 800 ευρώ, κόστος το οποίο αυξάνεται και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.500 ευρώ για την τοποθέτηση και τις σωληνώσεις, που θα χρειαστούν ώστε να συνδεθεί με το διαμέρισμα πολυκατοικίας ή με την κατοικία.

Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια και προτεραιοποίηση, δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υποβολής της αίτησης σε περίπτωση ισοβαθμίαςΔεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα τα κοινωνικά κριτήρια έχουν ως εξής:

  • ΑΜΕΑ 31%,
  • Μονογονεϊκές οικογένειες 31%,
  • Εξαρτώμενα μέλη 38%

Λαμβάνεται υπόψη η συνολική σταθμισμένη βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την σειρά προτεραιότητας:

  • Κ1 (ΑΜΕΑ)
  • Κ2 (Μονογονεϊκές)
  • Κ3 (αριθμός εξαρτώμενων τέκνων)

Αν παραμένει η ισοβαθμία, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης.

Από κει και πέρα ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες θα εξαρτηθεί εάν θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν και άλλα νοικοκυριά, λαμβάνοντας υπόψιν άλλα κριτήρια που ενδεχομένως να είναι και εισοδηματικά, στα πρότυπα περίπου του προγράμματος «Ανακαινίζω – Αλλάζω Συσκευή».

Παράδειγμα

Για παράδειγμα μια 4μελής οικογένεια:

  • Εάν έχει ηλεκτρικό θερμοσίφωνα 80lt καταναλώνει ετησίως 3.650 KWh
  • Με ηλιακό 160lt θα καταναλώνει ετησίως 1.245KWh
  • Άρα έχει ετήσιο κέρδος 2.405 KWh

Φωτοβολταϊκά στη στέγη

Σε δεύτερο χρόνο θα «τρέξει» και το πρόγραμμα των Φωτοβολταϊκών στη στέγη. Είναι η πρώτη φορά που θα υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα στην χώρα μας, δίνοντας την δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να προμηθευτούν ηλιακούς θερμοσίφωνες και να εγκαταστήσουν στις στέγες των σπιτιών τους φωτοβολταϊκά, με στόχο και στις δύο περιπτώσεις την μείωση του ενεργειακού κόστους και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πηγή: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πυροβολισμοί στον Ασπρόπυργο – Σφαίρα σταμάτησε σε αλεξίσφαιρο αστυνομικού

Τουρισμός: Από το Πάσχα τουρίστες στη Χαλκιδική – Ζωηρεύει η κίνηση και στα οργανωμένα ταξίδια!

Τουρκία: Πλημμύρες σε σεισμόπληκτες περιοχές-Τουλάχιστον 10 νεκροί (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top