Ισχυρά θετικό εμπορικό ισοζύγιο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης-Ελλειμματικό για την Κεντρική Μακεδονία

Ισχυρά θετικό εμπορικό ισοζύγιο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης-Ελλειμματικό για την Κεντρική Μακεδονία

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Εντυπωσιακά θετικό εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με την χαρτογράφηση των ελληνικών εξαγωγών ανά Περιφέρεια που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος-ΣΕΒΕ για την περίοδο 2017-2021. Η Κεντρική Μακεδονία, στον αντίποδα, μπορεί να κατέχει τη δεύτερη θέση πανελλαδικά ως προς την αξία  των εξαγωγών, ωστόσο παραμένει ελλειμματική σε σύγκριση με τις εισαγωγές, όπως και η Αττική που πρωτεύει μεν  προς την αξία των εξαγωγών της αλλά είναι ακόμη πιο ελλειμματική από την Κεντρική Μακεδονία.

Θετικό εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζει και η τρίτη βορειοελλαδική Περιφέρεια, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο οι εξαγωγικές επιδόσεις το 2021 δεν έφτασαν τα προ πανδημίας επίπεδα. Επίσης, από το 2022 επήλθε νέο και σφοδρό εξαγωγικό πλήγμα για τον κλάδο της γούνας λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, σε συνέχεια της κρίσης του κλάδου λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές της εξαγωγές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο διάστημα 2020-2021ναυξήθηκλαν κατά 26,8%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 1 δισεκατ. ευρώ. Παρά, μάλιστα, την αύξηση και των εισαγωγών κατά 19,9% (765,1 εκατ.), το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 257,1 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές της ΠΑΜ-Θ υπερκαλύπτουν τις εισαγωγές κατά 133,6%.

Πρώτος εξαγώγιμος κλάδος της ΠΑΜ-Θ είναι τα τρόφιμα (24,5%), δεύτερος η κλωστοϋφαντουργία και ένδυση (20,5%) και τρίτος τα μη μεταλλικά ορυκτά (17,7%), ενώ οι τρεις πρώτοι προορισμοί των εξαγωγών της περιοχής είναι η Τουρκία (13,3%), η Κίνα (9,5%) και η Γερμανία (9%).

Όσον αφορά, δε, την Κεντρική Μακεδονία, οι εξαγωγές της κατέγραψαν αύξηση 17,7% στο διάστημα 2020/2021, φτάνοντας τα 6,2 δισεκατ. ευρώ, που συνιστούν και την καλύτερη εξαγωγική της επίδοση. Το μερίδιο των εξαγωγών της ΠΚΜ επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών ανέρχεται σε 15,6% με τα πετρελαιοειδή και σε 19% χωρίς αυτά. Πάντως, το εμπορικό ισοζύγιο της περιοχής είναι ελλειμματικό (εισαγωγές ύψους 7,974 δισεκατ. ευρώ). Το 32,1% των εξαγωγών της ΠΚΜ αφορά τρόφιμα και ακολουθούν τα πετρελαιοειδή με 13,4%, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση με 11,6%, ενώ οι τρεις πρώτοι προορισμοί των εξαγωγών της περιοχής είναι η Βόρεια Μακεδονία, η Γερμανία και η Βουλγαρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΕΒΕ: Στα 70 δισ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές μέχρι το 2030 – Χαρτογράφηση των ελληνικών εξαγωγών ανά Περιφέρεια

TCI ΣΕΒΕ-DHL: Πώς κινήθηκε ο Δείκτης στο β’ εξάμηνο του 2022

Detrop & Oenos: Αναδείχτηκε ογαστρονομικός πλούτος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top