Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση στα 80 ευρώ της επιδότησης στα καύσιμα- Στα 100 ευρώ στα νησιά

Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση στα 80 ευρώ της επιδότησης στα καύσιμα- Στα 100 ευρώ στα νησιά

Την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης για τα καύσιμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η επιδότηση, το «Fuel Pass 2», ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ.

Μεγαλύτερη είναι η επιδότηση για τα νησιά που, όπως σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, και φτάνει στα 100 ευρώ έναντι των 55 που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ για τα δίτροχα φτάνει στα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μια ξεχωριστή παρέμβαση που αφορά τους αγρότες «καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022».

Συγκεκριμένα, η νέα δέσμη μέτρων του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης, με αιχμή την επιδότηση των καυσίμων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ήταν:

«Όπως έχει συμφωνηθεί με τα συναρμόδια Υπουργεία και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο, αυτή θα αφορά τρεις μήνες: τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και θα είναι μια παρέμβαση που θα αφορά τις τιμές και της βενζίνης και του diesel και απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς.

Κάνουμε όμως και μία ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες μας, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Θυμάστε ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά έχουμε πια την τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να επισπεύσουμε αυτή την πληρωμή κι αυτή να γίνει εντός του Αυγούστου, οπότε και οι αγρότες μας έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα χωράφια τους».

Ειδική αναφορά στην εισαγωγική τοποθέτησή του έκανε ο πρωθυπουργός και στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων επισημαίνοντας πως «μόλις το πρώτο πεντάμηνο του ’22 εκδόθηκαν ουσιαστικά όσες συντάξεις είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019. Μάλιστα τον Μάιο καταγράφηκε νέο ρεκόρ απονομής, ξεπερνώντας τις 30.000 συντάξεις.Είναι μία μόνο από τις εκκρεμότητες του παρελθόντος που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα».

Fuel Pass 2: Από τέλη Ιουλίου η πλατφόρμα

Στα τέλη του Ιουλίου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα κάρτα καυσίμων (Fuel Pass-2) για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, η οποία θα αφορά σε περισσότερους από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η επιδότηση στη βενζίνη θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα (και ελεύθερους επαγγελματίες) φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν εισόδημα τις 30.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2021, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως τις 45.000 ευρώ.

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή»

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr/ για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Ειδικότερα:

· 21/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2
· 22/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
· 23/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
· 24/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
· 25/6 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Το πληροφοριακό σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών, με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με επιπλέον μοριοδότηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση από 30% έως 50%, με ποσό ανά συσκευή από 135 έως 710 ευρώ. Στην ίδια ιστοσελίδα (https://allazosyskevi.gov.gr) βρίσκονται αναλυτικές πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh ανά έτος, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων.

Το όφελος της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται έως και τα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο με σημερινές τιμές, ενώ σημαντική θα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά 126.000 τόνους ανά έτος. Σημαντικό, προφανώς, θα είναι το οικονομικό όφελος για κάθε νοικοκυριό που θα προχωρήσει στην αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών άρα θα έχει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό, για την είσοδο στην πλατφόρμα απαιτούνται οι κωδικοί του Taxisnet, ενώ θα χρειαστεί να καταχωρήσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου τους.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό (Voucher ID) που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα. Θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας

Κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και εισήχθη τη Δευτέρα για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη θεσμοθέτηση κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας και το πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

· Η μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα

· Η προσέλκυση μέχρι το 2030 επενδύσεων για νέα έργα ΑΠΕ άνω των 10 δισ. ευρώ, προκειμένου η παραγωγή να αυξηθεί κατά 15 GW

· Η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030

· Η αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού

· Η χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι 10 πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών τους έργων σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο εκτός των λιμανιών

Πηγές επισημαίνουν πως το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως κάτω από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα να ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και βάζει τις βάσεις για να καθιερωθεί η Ελλάδα ως κόμβος πράσινης ενέργειας, ενώ συμβάλει στο να γίνει ένα ακόμα βήμα προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας έως το 2050.

Υποχρεωτική η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη και προχώρησε σε θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο.

Μετά την γνωμοδότηση αυτή ο υπουργός θα υπογράψει άμεσα τη σχετική Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα οι όροι της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (μισθολογικοί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζόμενων και εργοδοτών στον κλάδο.

Η σύμβαση έχει διάρκεια ισχύος από 22 Φεβρουαρίου 2021 έως 22 Φεβρουαρίου του 2023 και αφορά, μεταξύ άλλων, τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, φαστ-φουντ, με ειδικότητες -μεταξύ άλλων- όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κλπ.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top