Καραμούζης: Προσεκτική διαγραφή ιδιωτικού χρέους

Καραμούζης: Προσεκτική διαγραφή ιδιωτικού χρέους

Σε προσεκτική διαγραφή ιδιωτικού χρέους που δεν είναι εισπράξιμο θα πρέπει να προχωρήσει το Δημόσιο, σε συνδυασμό με σύγχρονα εργαλεία για βιώσιμες ρυθμίσεις και εκμετάλλευση της συγκυρίας για ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% ετησίως. Αυτό πρότεινε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Grant Thornton σε συνέδριο της ΕΣΕΕ.

Ο κ. Νίκος Καραμούζης εκτίμησε ότι η σταδιακή πορεία επιστροφής στην κανονικότητα θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά με δυσμενέστερα δεδομένα εκκίνησης σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη:

Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 30 δισ. πριν αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετες υποχρεώσεις, ύψους κατ’ εκτίμηση 16 δισ., όπου συμπεριλαμβάνονται νέα δάνεια 8 δισ., επιστρεπτέα προκαταβολή 4-5 δισ. (υποθέτοντας 50% διαγραφή επιστρεπτέας προκαταβολής) και 8,3 δισ. συνολικά από αναστολή πληρωμής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, τόκων και χρεολυσίων.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών λόγω της ισχυρής τάσης αποφυγής ανάληψης κινδύνων υπό την επήρεια του γεγονότος, ότι οι μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις στις παραπάνω κατηγορίες δανείων ήταν πολύ υψηλές στο παρελθόν, πάνω από 50% του συνόλου

Όσον αφορά το ύψος και τη διαμόρφωση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ το υπολογίζει σε  233,7 δισ ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα ύψους κοντά στα 35 δισ. Θα πρέπει οι τράπεζες να αξιοποιήσουν σύντομα το παραπάνω απόθεμα για την απομείωση των υποχρεώσεων ιδιωτών, στο πλαίσιο βιώσιμων ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επί της ουσίας, το ιδιωτικό χρέος πληρωτέο είναι μικρότερο κατά 35 δισ και η ταχύτατη χρήση των υφιστάμενων προβλέψεων που έχουν σχηματιστεί, έχει μηδενικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, εκτός των πιθανών προβλημάτων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών που μπορεί να προκαλέσει αυτή την επιτάχυνση χρήση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ εκτιμά επίσης ότι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο είναι όσον αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο σε 83,6 δισ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ