Κατηγορηματικό “ΟΧΙ” των Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς στην τροπολογία για νυχτερινή-24ωρη λειτουργία των καταστημάτων

Κατηγορηματικό “ΟΧΙ” των Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς στην τροπολογία για νυχτερινή-24ωρη λειτουργία των καταστημάτων

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Κατηγορηματικό «ΟΧΙ» στη νυχτερινή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που επιτρέπει η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων λένε οι Εμπορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Αντίθετοι είναι επίσης και οι δύο Σύλλογοι στις αλλαγές που περιλαμβάνει η ίδια τροπολογία όσον αφορά τις Κυριακές λειτουργίας της αγοράς.

Με βάση την εν λόγω τροπολογία το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές που επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 06:00 έως τις 21:00 από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου μέχρι και τις 6:00 της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας με απόφαση του δημάρχου, θεσμοθετείται  ώστε να δίνεται η δυνατότητα  για τη διενέργεια εμπορικών δράσεων όπως είναι οι «Λευκές νύχτες» και τα bazaar. Οι διοικήσεις των εν λόγω δυο Εμπορικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για χάρη και προς όφελος των αλυσίδων σούπερ-μάρκετ.

«Θα βρεθούμε απέναντι στην εφαρμογή της τροπολογίας. Αν μη τι άλλο, θεωρούμε ότι η δουλειά κάθε ανθρώπου είναι για να επιβιώνει, δεν θέλουμε σκλάβους έμπορους ή υπαλλήλους» δηλώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης, σύμφωνα με τον οποίον όλα γίνονται για λογαριασμό αλυσίδων σούπερ-μάρκετ και μίνι-μάρκετ και αμφισβητεί ευθέως το κατά πόσο ενδιαφέρει κάποιο ανθοπωλείο ή φωτογραφείο να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Διαφωνεί, επίσης, με τις προβλεπόμενες αλλαγές στις Κυριακές λειτουργίας της αγοράς.

παντελης-φιλιππιδης-εσθ

«Αν υπάρχει κάποια μελέτη που καταδεικνύει ότι ο καταναλωτής έχει ανάγκη να λειτουργούν τα ψαράδικα, τα μανάβικα, τα μπακάλικα ή τα φωτογραφεία όλη τη νύχτα ας μας το πουν να το ξέρουμε κι εμείς» τονίζει από την πλευρά του στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Ο Ερμής», Σταύρος Κριτσιάνης, και προσθέτει: «Ως Εμπορικός Σύλλογος Καλαμαριάς είμαστε εναντίον όλου αυτού του πράγματος. Η ορολογία που χρησιμοποιείται κινείται στα όρια του αστείου, είναι εκτός πραγματικότητος όπως και εκτός πραγματικότητας των αναγκών των καταναλωτών και θεωρούμε ότι όλα γίνονται για τα σούπερ-μάρκετ. Είμαστε κάθετα αντίθετοι, με δυνατή και καθαρή θέση».

Εξίσου επικριτικός είναι ο Σύλλογος Καλαμαριάς και στις αλλαγές που φέρνει η ίδια τροπολογία στον αριθμό των Κυριακών λειτουργίας των καταστημάτων. Συγκεκριμένα η εν λόγω τροπολογία προβλέπει προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου που ίσχυε όταν υπήρχαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες όμως έχουν καταργηθεί  (σ.σ. ως συνέχεια της Black Friday), όπως επίσης και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων αντί για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου (σ.σ. που ίσχυε επίσης όταν υπήρχαν οι εαρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις). Κατά συνέπεια, κατά τις χειμερινές εκπτώσεις τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά δύο Κυριακές (πρώτη και δεύτερη) αντί για μία και προστίθεται και η τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου.

Οι εν λόγω αλλαγές ως προς τις Κυριακές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς, προωθούνται μέσω της εν λόγω τροπολογίας – αντίστοιχα – προς όφελος των υπερ-μάρκετ και ο Σύλλογος είναι ξεκάθαρα αντίθετος σε κάθε περαιτέρω λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τη νύχτα… μέρα κάνει τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων

Νέες δράσεις από το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής» των ΣΒΕ, ΣΕΒΕ, ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ και ΕΣΘ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top