Κρήτη – Δήμος Σητείας: Ταξιδιωτική έρευνα με τις 10 τοπ χώρες προέλευσης

Κρήτη – Δήμος Σητείας: Ταξιδιωτική έρευνα με τις 10 τοπ χώρες προέλευσης

Χτισμένη αμφιθεατρικά στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, διαθέτοντας αεροδρόμιο και λιμάνι, η Σητεία φημίζεται για τις αμμώδεις παραλίες της, το ήπιο κλίμα, τους φιλόξενους κατοίκους της, το κρασί της, το πολυβραβευμένο της ελαιόλαδο. Μέσα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Tourix, ο Δήμος Σητείας αξιοποιεί στρατηγικά την τουριστική του ανάπτυξη.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Σητεία είναι μια γραφική πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά, στο μυχό του κόλπου της Σητείας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο άκρο της Κρήτης, έχει 9.000 κατοίκους και είναι οικονομικό και διοικητικό κέντρο του ομώνυμου Δήμου. Διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο με πτήσεις από/προς Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και λιμάνι με καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά και με άλλα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, ένα άνετο και ασφαλές οδικό δίκτυο συνδέει την περιοχή με τις άλλες πόλεις της Κρήτης.

Η Σητεία φημίζεται για τις καθαρές αμμώδεις παραλίες της, βραβευμένες με γαλάζια σημαία, το ήπιο κλίμα, τους φιλόξενους και γλεντζέδες κατοίκους της και το καλό κρασί. Σημαντικός άξονας ανάπτυξης με ταχύτατους ρυθμούς στα τελευταία χρόνια είναι η τουριστική βιομηχανία με μικρά και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα υψηλών προδιαγραφών.

Με στόχο την τουριστική του ανάπτυξη, η εταιρία Tourix πραγματοποίησε έρευνα για λογαριασμό του Δήμου Σητείας, η οποία βασίζεται στον όγκο αναζητήσεων που συλλέχθηκε χρησιμοποιώντας όρους αναζητήσεων που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη διαμονή στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία των διαδικτυακών αναζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν την χρονική περίοδο Δεκέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023, μια περίοδο που ένα τμήμα ταξιδιωτών ξεκινούν και κάνουν τον προγραμματισμό τους για την φετινή τουριστική σεζόν, έχει ιδιαίτερη σημασία να παρακολουθήσουμε πώς διαμορφώνεται το ενδιαφέρον της ταξιδιωτικής ζήτησης για διαμονή στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας ανά προορισμό και ανά χώρα προέλευσης. Για τους σκοπούς της έρευνας μελετήθηκαν οι επιμέρους προορισμοί: Σητεία, Παλαίκαστρο, Μακρύ Γιαλός και Ζάκρος.

Το top 10 χωρών προέλευσης αναζητήσεων για διαμονή στη Σητεία

Η οργανωμένη παραλία της Σητείας απλώνει την απέραντη αμμουδιά της στα πόδια της πόλης και προσφέρει όλες τις ανέσεις και την ασφάλεια που θα απαιτήσει ο επισκέπτης. Εδώ η θάλασσα είναι κατάλληλη για κάθε είδους θαλάσσιες δραστηριότητες και αθλήματα. Πρόκειται για μια πολύβουη και πολυάνθρωπη παραλία που έχει βραβευτεί με 2 Γαλάζιες Σημαίες.

Σχετικά με τις 10 top χώρες προέλευσης αναζητήσεων για διαμονή στη Σητεία είναι οι εξής:

 1. Γερμανία
 2. Γαλλία
 3. Αυστρία
 4. Ηνωμένο Βασίλειο
 5. Δανία
 6. Ιταλία
 7. ΗΠΑ
 8. Ολλανδία
 9. Ελβετία
 10. Βέλγιο

Σημειώνεται ότι η Αυστρία και η Δανία παρουσίασαν υψηλότερη ζήτηση και για το λόγο αυτό ανέβηκαν στην κατάταξη στις τοπ χώρες.

Top 10 Χωρών Προέλευσης αναζητήσεων για διαμονή στο Παλαίκαστρο

Μια ακόμα όμορφη παραλία της Σητείας, αυτή της Χιόνας, βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από το Παλαίκαστρο, η οποία μάλιστα εκτός από τα δροσερά νερά της φημίζεται και για την παραδοσιακή κακαβιά που σερβίρουν στις γραφικές ψαροταβέρνες.

Επίσης, σε απόσταση 2 χλμ. από το Παλαίκαστρο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Παλαιοκάστρου. Συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή έγιναν από τους Άγγλους αρχαιολόγους Bosanquet και Dawkins, στις αρχές του αιώνα και έφεραν στο φως σημαντικό μινωικό οικισμό που άκμασε στην Υστερομινωική κυρίως περίοδο. Βρέθηκαν επίσης τάφοι Πρωτομινωικής και Μεσομινωικής περιόδου με μεγάλο αριθμό οστών που διατηρούνταν σε άριστη κατάσταση.

Σχετικά με τις 10 top χώρες προέλευσης αναζητήσεων για διαμονή στο Παλαίκαστρο είναι οι εξής:

 1. Γερμανία
 2. Ιταλία
 3. Γαλλία
 4. Ηνωμένο Βασίλειο
 5. Αυστρία
 6. Ελβετία
 7. ΗΠΑ
 8. Ολλανδία
 9. Βέλγιο
 10. Ισπανία

Σημειώνεται ότι η Ιταλία και οι ΗΠΑ παρουσίασαν υψηλότερη ζήτηση και για το λόγο αυτό ανέβηκαν στην κατάταξη στις τοπ χώρες.

Top 10 Χωρών Προέλευσης αναζητήσεων για διαμονή στο Μακρύ Γιαλό

Η παραλία του Μακρύ Γιαλού είναι κατάλληλη για παιδιά και ευχάριστη για ενήλικες αφού εκεί βρίσκει κανείς κάθε είδους διασκέδαση και άνεση. Μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία, διαμερίσματα και δωμάτια, υπηρεσίες και ανέσεις προσφέρονται τόσο στο Μακρύ Γιαλό, όσο και στις επόμενες προς τα δυτικά παραλίες και οικισμούς του Κουτσουρά, Μαύρου Κόλυμπου και Αχλιά.

Σχετικά με τις 10 top χώρες προέλευσης αναζητήσεων για διαμονή στο Μακρύ Γιαλό είναι οι εξής:

 1. Γερμανία
 2. Πολωνία
 3. Σουηδία
 4. Αυστρία
 5. Γαλλία
 6. Νορβηγία
 7. Δανία
 8. Φινλανδία
 9. Ελβετία
 10. Ηνωμένο Βασίλειο

Σημειώνεται ότι η Σουηδία, η Γαλλία και η Ελβετία παρουσίασαν υψηλότερη ζήτηση και για το λόγο αυτό ανέβηκαν στην κατάταξη στις τοπ χώρες.

Top 10 Χωρών Προέλευσης αναζητήσεων για διαμονή στη Ζάκρο

Ο επισκέπτης θα φτάσει με αυτοκίνητο στην παραλία της Ζάκρου μετά από δρόμο μιας ώρας από τη Σητεία. Εδώ όμως θα πρέπει να συνδυάσει την άφιξή του με τις ώρες που μπορεί να επισκεφτεί και το ανάκτορο της Ζάκρου, το μοναδικό μινωικό ανακτορικό κτίσμα που έχει βρεθεί στην ανατολική Κρήτη. Το ανάκτορο χτίστηκε γύρω στα 1700 π.Χ. και είχε μια πολύ σύντομη ζωή. Καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και δεν ξανακατοικήθηκε. Οι ανασκαφές μας το έδωσαν ασύλητο με σπουδαία ευρήματα που μπορεί κανείς να δει τόσο στο αρχαιολογικό μουσείο της Σητείας όσο και στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.

Σχετικά με τις 10 top χώρες προέλευσης αναζητήσεων για διαμονή στη Ζάκρο είναι οι εξής:

 1. Γερμανία
 2. Γαλλία
 3. Ηνωμένο Βασίλειο
 4. Αυστρία
 5. Ολλανδία
 6. Ιταλία
 7. Δανία
 8. Ελβετία
 9. ΗΠΑ
 10. Βέλγιο

Σημειώνεται ότι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία παρουσίασαν υψηλότερη ζήτηση και για το λόγο αυτό ανέβηκαν στην κατάταξη στις τοπ χώρες. Υψηλό ενδιαφέρον για το τελευταίο μήνα έδειξε και η Δανία που έφτασε στην έβδομη θέση της κατάταξης.

Εργαλείο στρατηγικού τουριστικού μάρκετινγκ

Η παραπάνω έρευνα βασίζεται στον όγκο αναζητήσεων που συλλέχθηκε χρησιμοποιώντας όρους αναζητήσεων που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη διαμονή στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Σκοπός της έρευνας της Tourix είναι η αξιοποίηση και ανάλυση δεδομένων για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε σχέση με τις τάσεις της ταξιδιωτικής ζήτησης για τον προορισμό της Σητείας.

«Τα δεδομένα και η κατάλληλη επεξεργασία και μελέτη τους είναι ένα εργαλείο στρατηγικού τουριστικού μάρκετινγκ που αξιοποιεί ο Δήμος Σητείας για την ανάλυση της παρούσας κατάστασης στον προορισμό, της αποτύπωσης τάσεων και των αναγκών των ταξιδιωτών, στο πλαίσιο της καλύτερης λήψης αποφάσεων σε σχέση με την τουριστική του ανάπτυξη, αποτελώντας έναν από τους πρωτοπόρους δήμους σε επίπεδο Ελλάδας στον τομέα αυτό» δήλωσε ο υπεύθυνος της εταιρίας Tourix Σταύρος Κεφάλας.

Γαλάζιες Σημαίες και το μοναδικό φοινικόδασος στην Ευρώπη

Ο Δήμος Σητείας, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει και για τις Γαλάζιες Σημαίες στις παραλίες του. Συγκεκριμένα για το 2022 με Γαλάζια Σημαία βραβεύτηκαν οι παραλίες Ανάληψη, Βάι/Φοινικόδασος, Βουρλιά, Κάτω Ζάκρος, Κουρεμένος, Λαγούφα/Μιρκή Πόλη, Λιμανάκι, Μακρύς Γιαλός – Λαγούφα/Sunwing Makrigialos Beach, Σητεία 1-Γαλλικό/ Sitia Beach, Χιόνα.

Σ’ ότι αφορά το Βάι είναι το μοναδικό φοινικόδασος στην Ευρώπη και βρίσκεται στο βόρειο άκρο της επαρχίας πάνω στο ακρωτήριο Σίδερο. Οι φοίνικες είναι αυτοφυείς και οι συστάδες τους καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της μικρής ρεματιάς μέχρι τη θάλασσα.
Το Βάι εκτός από αισθητική έχει και μεγάλη βιολογική αξία. Ο υδροβιότοπος που δημιουργείται ανάμεσα στο Φοινικόδασος και στην παραλία είναι σημαντικός για την ορνιθοπανίδα, ενώ μέσα στη θάλασσα αναπτύσσεται τεράστιος πλούτος θαλάσσιας ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρευνα: Στο 95% ανέκαμψε ο τουρισμός στην Ε.Ε. το 2022 – Η θέση της Ελλάδας

Αποδράσεις για την 25η Μαρτίου: Συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα… ‘απλό’ Σαββατοκύριακο

Τουρισμός: Από το Πάσχα τουρίστες στη Χαλκιδική – Ζωηρεύει η κίνηση και στα οργανωμένα ταξίδια

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top