Κυρ. Μητσοτάκης: Ο βασικός μισθός αυξάνεται στα 713 ευρώ, από την 1η Μαΐου

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο βασικός μισθός αυξάνεται στα 713 ευρώ, από την 1η Μαΐου

Αύξηση του βασικού μισθού κατά 50 ευρώ τον μήνα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναλυτικά είπε, με τον τρόπο αυτό, από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. «Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε μήνυμα που απηύθυνε για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Και τόνισε: «Οφείλω να σημειώσω πως η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση. Την οποία και θα εισηγηθώ με θέρμη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Γιατί σε κάθε κοινή δοκιμασία, κοινή είναι και η ευθύνη. Και όπως δίκαια πρέπει να αναλαμβάνονται τα βάρη, έτσι δίκαια θα πρέπει και να έχουν όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη.

Πρόκειται για επιλογή που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Όπως, συνεπώς, μία οικογένεια διαχειρίζεται το σήμερα χωρίς να διακινδυνεύει το αύριο των μελών της, έτσι και η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί. Ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος.

Κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές».

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «άλλωστε, τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα. Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της».

Και υπογράμμισε: «Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα. Μένω πιστός στη γλώσσα της αλήθειας και στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. Γι’ αυτό και η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας».

Πώς επηρεάζει η αύξηση του κατώτατου μισθού τα επιδόματα του ΟΑΕΔ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από 1ης Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο.

Επίσης αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

Με την αύξηση που θα ισχύσει από 1ης Μαΐου, επισημαίνουν πηγές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, από την 11η που βρισκόταν ως τώρα. Συγκεκριμένα με την αύξηση κατά 7,5 % στα 831,8 ευρώ σε 12μηνη βάση, οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα μας ανεβαίνουν στην κατάταξη κατά 2 θέσεις ξεπερνώντας την Πορτογαλία (822,5 ευρώ) και την Μάλτα (792,26 ευρώ).

Έκτακτη ενίσχυση των πιο ευπαθέστερων πολιτών

Ολοκληρώνεται, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη των πιο ευπαθών συμπολιτών μας.

-Χθες, Μ. Τετάρτη, πιστώθηκε στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση  200 ευρώ. Ξεκίνησε επίσης  να πιστώνεται η αποζημίωση των 200 ευρώ για υπηρεσίες ταξί. Καταβλήθηκε ήδη το ποσό των 3.935.800 ευρώ, σε 19.679 δικαιούχους. Σημειώνεται ότι για όσους δεν υπέβαλαν αίτηση, δίνεται η δυνατότητα να την υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή 29 Απριλίου.

-Σήμερα Μ. Πέμπτη θα καταβληθεί:  Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ. σε 138.515 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και 32.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Διπλή δόση του επιδόματος. 223.529 δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Προσαυξημένο επίδομα σε 580.000 δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού.

-Το συνολικό ύψος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη.

Έκτακτη επιχορήγηση έως 18.000 ευρώ για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία

Υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και μετά από εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, νέα δράση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για την απρόσκοπτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 και, ταυτόχρονα, επλήγησαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του έτους 2021.

Η δράση, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ανακοίνωση, απευθύνεται στις επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής που λειτουργούν νομίμως και δραστηριοποιούνται στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές των νομών Εύβοιας, Λαρίσης και Ηρακλείου.

Η δράση έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της απόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία COVID-19 React EU και αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η επιχορήγηση προς κάθε επιχείρηση ανέρχεται σε σταθερό ποσοστό 50% επί των λειτουργικών δαπανών της όπως αυτές εξάγονται από τα πρόσφατα φορολογικά της στοιχεία.

Ειδικότερη μέριμνα λαμβάνεται για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εν μέσω πανδημίας ή εντός του έτους 2021.

Το ανώτατο ύψος επιχορήγησης ανέρχεται σε ποσό 18.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιχορήγηση αποδίδεται ως κατ’ αποκοπή ποσό με την υποχρέωση ανάλωσης εντός 6 μηνών από την έγκριση/ένταξη χωρίς έλεγχο παραστατικών δαπανών.

Οι κυριότερες προϋποθέσεις συμμετοχής στη δράση είναι:

* νόμιμη λειτουργία

* έναρξη εργασιών μέχρι και την 31.12.2021

* εγκατάσταση (έδρα, υποκατάστημα, κλπ) στις ανωτέρω περιοχές

* πτώση τζίρου 10% μεταξύ των ετών 2019 και 2021 (το κριτήριο δεν εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών στο έτος 2020 ή στο έτος 2021).

Σε φάση συνύπαρξης με την πανδημία και συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μια πολύ σημαντική μείωση στον αριθμό κρουσμάτων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε 20% μείωση στις νοσηλείες, 37% μείωση στις νέες νοσηλείες, 7% στον αριθμό των διασωληνωμένων -με τον αριθμό τους να είναι κάτω από τους 300- ενώ μείωση παρατηρείται και στον ημερήσιο  αριθμό θανάτων. Μετά από 2 χρόνια πανδημίας βρισκόμαστε πλέον σε μία άλλη φάση για τη διαχείριση της. Όπως επισήμανε σχετικά σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

-Έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού το οποίο έχει μια μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερη νοσηρότητα. Κινούμαστε -σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς- στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 75% εμβολιασμένους στον γενικό πληθυσμό, 85% στον ενήλικο πληθυσμό και πάνω από 90% στις ομάδες άνω των 60, ενώ ήδη  -λόγω της μεταδοτικότητας της Όμικρον- έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

-Μπαίνουμε σε μία νέα φάση της πανδημίας, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό.  Οι δείκτες μας δίνουν τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό που θα είναι δυναμικό. Θα γίνονται προσαρμογές ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς  μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες τόσο σε απλές όσο και σε κλίνες Μ.Ε.Θ..

-Δεν πιστεύουμε στη λογική της πολιτικής Zero Covid όπως τη Κίνα. Πιστεύουμε στις πολιτικές ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ., την προστασία  στις ευάλωτες ομάδες.

-Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί και υλικοτεχνικά και σε επίπεδο ανθρώπων. Έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με θεσμικές αλλαγές  για  ένα πιο ανθρωποκεντρικό Σύστημα, αλλά  και πόρους, τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα

Στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, επισημαίνουν πηγές, η κυβέρνηση  σχεδίασε και εφάρμοσε ένα πρωτόκολλο λειτουργίας που κύριο στόχο είχε τη διατήρηση της σχολικής ζωής. Επιλέχθηκε να ακολουθηθεί η πρακτική του τακτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test,) με στόχο να εντοπίζονται τα κρούσματα έγκαιρα,  καθώς και η τακτική σχολαστικής ιχνηλάτησης επαφών. Επετεύχθη έτσι παρά την μεγάλη έξαρση του πανδημικού κύματος, να διατηρηθούν σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα, πριν κλείσουν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά αποτελούσαν μόλις το 20% του συνόλου.

Όταν επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται σε τακτικό προσυμπτωματικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με self-test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα. Στην περίπτωση δηλαδή που ένα παιδί διαγιγνώσκεται με Covid, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με  δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση της μάσκας, το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και την υγιεινή των χεριών συνεχίζουν να ισχύουν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top