Με στόχο την ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας, που θα συμβάλλει στην ορθότερη εκτίμηση της κατάστασης της αγοράς του κρέατος, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) δραστηριοποιείται για την εύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προϊόν και κατ’ επέκταση ο κλάδος. «Ο πιο αδύναμος κρίκος, ο κτηνοτρόφος, εγκαταλείπει, με αποτέλεσμα να έχουμε ελληνικό κρέας σε αυτάρκεια σε πολύ χαμηλό ποσοστό» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Λευτέρης Γίτσας.
Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])
«Η κρεοπαραγωγός προβατοτροφία και βοοτροφία, μοχλοί ανάπτυξης που θέτουν την κτηνοτροφία εκ νέου μεταξύ των επαγγελματικών επιλογών του Έλληνα» ήταν ο τίτλος της ημερίδας που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) στο πλαίσιο της 12ης Zootechnia που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη 2 – 5 Φεβρουαρίου.
Σημαντικοί ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του κρέατος, ο οποίος παρουσιάζει μεν χρόνιες παθογένειες που αποτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία του, από την άλλη όμως, είναι ένας κλάδος με τεράστια δυναμική και προοπτική ανάπτυξης.
«Κάτω από τον συντονισμό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων έρχονται επαγγέλματα που μέχρι τώρα ήταν ανταγωνιστές μεταξύ τους, και φέρνει τη συνεργασία για το καλό του τομέα και του προϊόντος επί του συνόλου» ανέφερε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Λευτέρης Γίτσας εξηγώντας πως όλοι όσοι εμπλέκονται με τον τομέα του κρέατος, κτηνοτρόφοι, σφαγεία, έμποροι, μεταποιητές κτλ. βρίσκονται κάτω από τον συντονισμό της ΕΔΟΚ παρακολουθώντας πού έχει προβλήματα η αγορά.
Όπως αναφέρει ο κ. Γίτσας τον οποίο και συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της 12ης Zootechnia στο Περίπτερο της ΕΔΟΚ «ο πιο αδύναμος κρίκος, ο κτηνοτρόφος, εγκαταλείπει, με αποτέλεσμα να έχουμε ελληνικό κρέας σε αυτάρκεια σε πολύ χαμηλό ποσοστό» υπογραμμίζοντας πως, συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας και το ελληνικό κοτόπουλο, «είμαστε στο 34% παραγωγή, δεν καλύπτει ούτε καν την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας».
Να υπάρχουν κανόνες στην αγορά
Βασικός σκοπός της ΕΔΟΚ, η οποία ιδρύθηκε το 2013, είναι η ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας, που θα συμβάλλει στην ορθότερη εκτίμηση της κατάστασης της αγοράς του κρέατος, καθώς και στη διατήρηση και ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου. Οι κυριότεροι στόχοι της ΕΔΟΚ είναι:
α. Η συμβολή σε θέματα σχεδιασμού, διαμόρφωσης και εφαρμογής της στρατηγικής και των πολιτικών ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στο κρέας
β. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των αρμόδιων φορέων σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική σπουδαιότητα των προϊόντων
γ. Η προάσπιση, προώθηση και εκπροσώπηση των συμφερόντων του κλάδου απέναντι στο Κράτος, την Ε.Ε., τους Διεθνείς Οργανισμούς και Ιδρύματα
δ. Ο καθορισμός ειδικών θεμάτων και η προώθηση σύναψης συμφωνιών (διεπαγγελματικών συμφωνιών) μεταξύ των μελών της.
«Οι δράσεις της ΕΔΟΚ είναι στην κατεύθυνση εκείνη ώστε να αλλάξει το πεδίο, και όλη η αλυσίδα επαγγελμάτων διακίνησης του κρέατος, από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό πωλητή, να κερδίζουν, να είναι ευχαριστημένοι αλλά να υπάρχουν και κανόνες, και κυρίως να υπάρχουν και πληροφορίες για τον καταναλωτή, γιατί όλα από αυτόν εξαρτώνται» δήλωσε ο κ. Γίτσας τονίζοντας πως απαιτείται να μπουν κανόνες στην αγορά, διότι η διακίνηση των κρεάτων σε πολλές περιπτώσεις γίνεται χωρίς κανόνες και χωρίς όρους εμπορικούς και διασφάλισης.
«Μέχρι τώρα η παραπλάνηση στον καταναλωτή έκανε πρωταθλητισμό, αυτά όλα τα έχουμε εντοπίσει και δουλεύουμε αθόρυβα ώστε σιγά σιγά, να τελειώσουν, διότι η αγορά μας είναι κυριολεκτικά ένα ‘ανατολίτικο παζάρι’, και θέλουμε να την κάνουμε μια ευρωπαϊκή σύγχρονη αγορά» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Λευτέρης Γίτσας. Για όλα τα παραπάνω βεβαίως, απαιτούνται συνέργειες και με το κράτος και με διεθνείς οργανώσεις, απαιτείται χρόνος, «δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτομάτως, όμως έχει ξεκινήσει η διαδικασία, και πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας» υπογράμμισε ο ίδιος.
Όχι μόνο αυτάρκης αλλά και εξαγωγική
Ο τομέας του κρέατος κατέχει εξέχουσα θέση στον “χάρτη” των ειδών διατροφής και χαρακτηρίζεται από σημαντική παραγωγική δυναμικότητα. Η αιγοπροβατοτροφία, η οποία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στη χώρα μας εκτρέφεται ο μεγαλύτερος αριθμός αιγών μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., παράγοντας το 11-12% του αιγοπρόβειου κρέατος.
Από την άλλη η εγχώρια παραγωγή βοείου/ μοσχαρίσιου κρέατος καλύπτει μειοψηφικό μερίδιο της εγχώριας κατανάλωσης με την εγχώρια παραγωγή να έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με συνέπεια η ελληνική αγορά να εισάγει περίπου το 70% του βοείου κρέατος που καταναλώνει, από το εξωτερικό.
«Αιγοπρόβειο έχουμε περίπου 70.000 τόνους, είναι πάρα πολύ μικρή παραγωγή, θα έπρεπε μ’ αυτό το ζωικό κεφάλαιο να έχουμε 200.000 τόνους» δηλώνει ο κ. Γίτσας και προσθέτει «βόειο έχουμε μόνο 35.000 τόνους, ενώ θα έπρεπε μ’ αυτό το ζωικό κεφάλαιο να έχουμε τουλάχιστον 100.000 τόνους». Εξηγεί πως από το βόειο και το αιγοπρόβειο κρέας θα μπορούσε η χώρα μας να είναι όχι μόνο αυτάρκης αλλά και εξαγωγική. «Αλλά δεν ενδιαφέρεται κανένας, γιατί δεν ανοίξανε αγορές στο εξωτερικό» συμπληρώνει.
Μιλώντας για αγορές και εξαγωγές, επισημάνθηκε πως ως ΕΔΟΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος “Meet the European Lamb” με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε ένα άνοιγμα στη μεγαλύτερη οικονομία του Αραβικού κόσμου για τις εξαγωγές του ελληνικού αρνιού.
«Πήγαμε στη Σαουδική Αραβία, στα Αραβικά Εμιράτα, και έχουμε προτάσεις να πάμε ΗΠΑ και Καναδά, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι τεράστιο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ σχολιάζοντας και τις τιμές των κρεάτων. «Η αγορά μας πρέπει να έχει κρέατα, ώστε η προσφορά να είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση, για να κρατιούνται οι τιμές σε ένα επίπεδο σοβαρό’ γιατί οι τιμές που πήραν τόσο μεγάλη αύξηση, εμείς δεν τις λέμε αύξηση, τις λέμε αποκατάσταση».
Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου
Ο κ. Γίτσας επισημαίνει πως η κτηνοτροφία θα πρέπει να μπει ξανά στα επαγγέλματα επιλογής του Έλληνα, διότι την τελευταία δεκαετία τείνει προς εξαφάνιση, χρειάζεται να προσελκύσουν νέους, «γιατί το ανάγλυφο της χώρας μας, η θέση της χώρας μας, είναι ιδανική ώστε να παράγει κρέατα αρχικά για να καλύψει την επισιτιστική της ασφάλεια και στη συνέχεια να περάσει και στις εξαγωγές.
«Απενοχοποιούμε το περιβάλλον για την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και συνέργειες ώστε το αύριο του Έλληνα κτηνοτρόφου να γίνει γρήγορα γνωστό και εύκολα εφαρμόσιμο» δήλωσε ο κ. Γίτσας.
Τέλος, σ’ ότι αφορά τον τομέα του τουρισμού, επισημαίνεται ότι είναι ένας κλάδος που συνδυάζει τη γαστρονομία και τα ελληνικά προϊόντα μέσα στις υπηρεσίες που διαθέτει, «πλην όμως η ελληνική παραγωγή δεν έχει τη δυναμική να προσαρμόσει το προϊόν στις ιδιαιτερότητες του τουρισμού. Εδώ λοιπόν, παρεμβαίνουμε για να βοηθήσουμε και τις δυο πλευρές για να πετύχει αυτή η σύνδεση και συνεργασία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
12η Zootechnia – Αυτόχθονος Μαύρος Χοίρος: Μπορεί να φτάσει το hamon iberico της Ισπανίας;
Zootecnia- Ελληνική κόκκινη φυλή Δυτ. Μακεδονίας: Η βράβευση και η συμβολή της στην τοπική οικονομία
Ζυθοποιία Πηνειού – Αγροτικός Συν/μός Μελιβοίας: Έρχεται η πρώτη μπύρα στην Ελλάδα με γεύση κάστανο
Θεσσαλονίκη-Zootechnia: Συνοικιακό κρεοπωλείο ψηφίζει το 70% των Ελλήνων καταναλωτών