Λήμνος – Τουρισμός: H ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη φέρνει αύξηση από Βόρεια Ελλάδα

Λήμνος – Τουρισμός: H ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη φέρνει αύξηση από Βόρεια Ελλάδα

Ανάσα στο τουριστικό προϊόν της Λήμνου δίνει η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη, που ξεκινάει από τα μέσα Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. «Είναι πολύ θετικό που μπαίνει απευθείας σύνδεση από Θεσσαλονίκη και το καλοκαίρι σε τέσσερις ώρες θα είναι στο νησί» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου Στέλιος Μάντζαρης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Λήμνος, ένα από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παραμένει κάθε χρόνο αγαπητός προορισμός για τους Βορειοελλαδίτες και δη τους Θεσσαλονικείς. Η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση από Θεσσαλονίκη, που ξεκινάει από τα μέσα Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμφίβολα θα δώσει ανάσα στο τουριστικό προϊόν του νησιού -όσο και της Λέσβου (σ.σ. η συγκεκριμένη γραμμή θα ‘πιάνει’ Λήμνο και Μυτιλήνη). Πρόκειται για μια γραμμή η οποία εκτελείται μεν από διαφορετική ακτοπλοϊκή εταιρία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης, ωστόσο διακόπτεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό που επιδιώκουν όμως οι επαγγελματίες του τουρισμού στα νησιά είναι να υφίσταται σύνδεση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Είναι πάρα πολύ θετική η είδηση, πάντα βοηθάει η ακτοπλοϊκή σύνδεση» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου Στέλιος Μάντζαρης. Όπως ο ίδιος εξηγεί, οι Θεσσαλονικείς αγαπούν τη Λήμνο, «τους αρέσει το νησί μας, είναι ελεύθερο, εναλλακτικό και αυτή η σύνδεση θα βοηθήσει στην περαιτέρω προσέλκυση» προσθέτει.

Άνοιγμα σε νέες αγορές

Η Λήμνος είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί και μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο ή Άη Στράτη όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, συγκροτούν την Επαρχία Λήμνου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη Λήμνο γεννήθηκε ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας Ήφαιστος, γιος του Δία και της Ήρας.

Όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο κ. Μάντζαρης, η κίνηση αυτήν την περίοδο, κατά το μήνα Ιούνιο, κινήθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Οι Έλληνες ήταν στο 40%, καταγράφοντας μια μείωση σε σχέση  με το 2019 που το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν στο 55%-60%.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε Βαλκάνιους, κυρίως από Βουλγαρία, ενώ από Ρουμανία είναι σε μικρό ποσοστό» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΞΛ τονίζοντας ωστόσο ότι το νησί επένδυσε σε νέες αγορές από τις Σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία), Αυστρία, Γερμανία κτλ.

Επρόκειτο για πτήσεις τσάρτερ και συμβόλαια που έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλους tour operators και όπως εξηγεί ο κ. Μάντζαρης, υπάρχει μια ευελιξία στη διαμονή, γεγονός που αποτελεί πρόκληση και για τον ίδιο τον προορισμό. Διευκρινίζει ότι οι συγκεκριμένες αγορές στο νησί έκαναν την εμφάνισή τους έως το 2014, έκτοτε όμως και μέχρι και κατά τη διάρκεια της πανδημίας δήλωναν ‘απούσες’.

«Αυτήν την περίοδο φαίνεται μια ανακατανομή στην ανθρωπογεωγραφία του νησιού’ ήρθαν σοβαρά τουριστικά γραφεία και ήδη από τα μέσα Μαΐου καταγράφουμε σημαντικές πληρότητες» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΞΛ εξηγώντας πως ο Ιούνιος κινήθηκε με πληρότητες της τάξεως του 55%-60%, όταν αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2019 κινούνταν στο 30%.

Σημειώνεται ότι η ξενοδοχειακή δυναμική στη Λήμνο ανέρχεται σε 36 μονάδες ενώ προστίθενται και 70 επιπλέον μικρότερες μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ο Σύλλογος «Φίλοι των Anzac»

Στις τριήμερες εκδηλώσεις που θα αφορούν μια ανοιχτή πολιτιστική διαδρομή και θα τις διοργανώσει ο Σύλλογος «Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» (The Lemnos’ Friends of Anzac) αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΞΛ Στέλιος Μάντζαρης εξηγώντας πως ο Σύλλογος δημιουργήθηκε με σκοπό την πλήρη ανάδειξη του ρόλου της Λήμνου, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ειδικότερα τη συμμετοχή της στην προετοιμασία και διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης το 1915 από τον στρατό της Entente (Γαλλία, Ρωσία, Βρετανική Αυτοκρατορία).

Οι εκδηλώσεις θα διοργανωθούν στο νησί 14 – 16 Ιουλίου και θα κινηθούν στο μοντέλο της ανοιχτής πολιτιστικής διαδρομής, ενός «Μονοπατιού στη μνήμη της Λήμνου», σε αναγνώριση των υπηρεσιών των Αυστραλών γιατρών, νοσοκόμων και άλλου προσωπικού που υπηρέτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως αναφέρθηκε, η αυστραλιανή κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει 5 εκατ. δολάρια στο νησί για την κατασκευή του «Μονοπατιού στη μνήμη της Λήμνου».

Ο Σύλλογος «Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» ιδρύθηκε το 2014 και εδρεύει στο νησί της Λήμνου. Βασικοί στόχοι δημιουργίας του είναι:

α. Να τονιστεί ο ρόλος της Λήμνου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα στην ιστορική εκστρατεία της Καλλίπολης (1915)

β. Να προωθήσει το ιστορικό αυτό γεγονός της Εκστρατείας της Καλλίπολη (1915) ως το σημείο εκκίνησης της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας

γ. Να αναδειχτεί η συνέχεια των δεδομένων της αρχαιότητας από το ιστορικό νησί της Λήμνου

δ. Η βαθύτερη γνώση, διάδοση και προβολή του ιστορικού ρόλου και της συμβολής του ANZAC και των μελών του κατά την διαδρομή της Ελληνικής ιστορίας (Α’ και Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος) και η ανάπτυξη του ρόλου αυτού στη σύγχρονη ζωή μας

ε. Οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν με όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην απόβαση της Καλλίπολης (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γαλλία, Τουρκία, Ρωσία, Ινδία, Αίγυπτος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και βεβαίως Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) και το πολιτιστικό και πολιτισμικό αντίκτυπο αυτών για την Λήμνο αλλά και την Ελλάδα συνολικά.

Σημειώνεται ότι ANZAC είναι το ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (Australian and New Zealand Army Corps), που μετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην εκστρατεία της Καλλίπολης, το 1915. Στη μνήμη των στρατιωτών της ΑΝΖΑC που σκοτώθηκαν έχει καθιερωθεί ημέρα μνήμης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου και στις δύο χώρες. Η 25η Απριλίου 1915 ήταν η πρώτη μέρα της απόβασης στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Σύνδεση με Λήμνο και Μυτιλήνη κάθε Τρίτη

Γ. Πλακιωτάκης: Εντός Ιουλίου η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σμύρνη: Με ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη, πιο κοντά στη δρομολόγηση

Λέσβος – Τουρισμός: Πάγιο αίτημα η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top