Λιβανός: Νέα εργαλεία χρηματοδότησης των αγροτών- έρχονται και funds

Λιβανός: Νέα εργαλεία χρηματοδότησης των αγροτών- έρχονται και funds

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αποτελεσματικότερη πάταξη του “ελληνικού” γάλακτος που περνούσε από τα σύνορα, αύξησε κατά 50% την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και στήριξε τον Έλληνα κτηνοτρόφο, τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να στηρίξει, όπως άλλωστε το σύνολο των αγροτών, με το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που μόλις ανακοινώθηκε, την εξαίρεση των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στις ζωοτροφές, που είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Τα παραπάνω τόνισε από το 6ο Thessaloniki Summit ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στο πάνελ για τον Αγροτικό Τομέα στην μετά covid Eποχή, διαβεβαιώνοντας ότι θα ενταθεί ακόμη περισσότερο ο “πόλεμος” κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων, με την ψηφιοποίηση των ελέγχων στο νέο, μετασχηματισμένο σύστημα Artemis Plus, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα.

Ο Υπουργός αναφερόμενος στο καίριο ζήτημα της χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα, αναγνώρισε για μία ακόμη φορά ότι οι Τράπεζες που είναι συνδεδεμένες με το Ταμείο Εγγυοδοσίας δεν διευκολύνουν γεωργούς και κτηνοτρόφους να ωφεληθούν από τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού (σ.σ. ζητάνε ως εγγύηση προσωπικά περιουσιακά στοιχεία). Ωστόσο το ΥΠΑΑ&Τ αναζητάει λύσης στο θέμα για αυτό και βρίσκεται σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακά Τράπεζα με σκοπό τη διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων ειδικά για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα , ενώ δήλωσε ότι και σε αυτό το χώρο της οικονομίας θα δούμε μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων- funds.

Θετικό το ισοζύγιο κατά την πανδημία

O αγροτοδιατροφικός τομέας είχε θετικό ισοζύγιο στη διάρκεια της πανδημίας και η κυβέρνηση στηρίζει, τη δραστηριοποίηση των παραγωγών μέσα από συνεταιρισμούς και συλλογικότητες, κάτι που κινητροδοτεί και με την μόλις αναγγελθείσα επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ενώ είναι σαφώς υπέρ της παράλληλης δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων από αγρότες , έκφραση του υγιούς λαϊκού καπιταλισμού όπως είπε.

Ο κ. Λιβανός μίλησε για παρεμβάσεις στην Παιδεία, με προγράμματα ΙΕΚ στις αγροτικές περιοχές προσαρμοσμένα στις ανάγκες παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της Έξυπνης Γεωργίας μέσα από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου αλλά και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ζήτησε και από πλευράς επιχειρήσεων να ασκηθούν παράλληλες πιέσεις προς της Ε.Ε. για να αυξηθούν οι πόροι που θα κατευθυνθούν στην αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών.

Αύξηση εξαγωγών 30% στη φέτα και το γιαούρτι

Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, με ισχυρά εξαγωγικά όπλα τη φέτα και το γιαούρτι, κατά την τελευταία πενταετία αύξησε τις εξαγωγές της κατά 60%, ενώ πέρυσι και στη διάρκεια της πανδημίας οι εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού και φέτας αυξήθηκαν κατά 30%.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία είναι πρώτη από πλευράς προστιθέμενης αξίας, βιομηχανία του κλάδου τροφίμων και έχει στα χέρια δύο πασίγνωστα, στην παγκόσμια αγορά, προϊόντα, τη φέτα και το ελληνικό γιαούρτι, χωρίς όμως και καταφέρενει ως τώρα να έχει τα έσοδα που δικαιούται , αφού η χώρα μας παίρνει μόνο το 1/50 από το διεθνή τζίρο του ελληνικού γιαουρτιού που φτάνει στα 7,5 δισ.

“Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον καταναλωτή, πως το μοναδικό ελληνικό γιαούρτι είναι αυτό που παράγεται στην Ελλάδα και να αυξήσουμε έτσι το μερίδιό μας στη διεθνή αγορά”, είπε ο κ. Αποστολόπουλος, επισημαίνοντας ότι στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της χρησιμοποιώντας μόνο το “όχημα της ποιοτικής βελτίωσης”. Δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια μείωσης του κόστους, λόγω κόστους της πρώτης ύλης, του γάλακτος,  επειδή αυτό συμμετέχει στο τελικό κόστος παραγωγής σε ποσοστό που ξεπερνάει το 50%, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ.

Η γεωργία χάνει παραγωγικά χέρια

Το μεγάλο προβληματισμό των Ελλήνων Παραγωγών Κονσερβοποιημένων Φρούτων σε ό,τι αφορά την εξεύρεση ανθρωπίνου δυναμικού που θα στηρίξει την παραγωγή νωπών φρούτων αλλά και τις μεταποιητικές μονάδες, κατέθεσε ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, λέγοντας μάλιστα ότι στην τελευταία παραγωγική περίοδο, υπήρχε μεγάλη έλλειψη “χεριών”, παρά τη μείωση της παραγωγής στις δενδρώδεις καλλιέργειες κατά 50%, λόγω των παγετών .

“Η ελληνική περιφέρεια έχει αποψιλωθεί από ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε μεγάλη ανησυχία για το τι θα αντιμετωπίσουμε στη νέα παραγωγική περίοδο επειδή το πρόβλημα αυτό δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά με τους ξένους, εποχικούς, εργάτες γης. Πρέπει να βρούμε τρόπους να συγκινήσουμε τους ανθρώπους για να γυρίσουν στη γη, στα χωράφια και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν έχουν τη βεβαιότητα εργασίας και εισοδήματος”, είπε ο κ. Αποστόλου.

Η ελληνική κονσερβοποιΐα, μία καθαρώς εξαγωγική βιομηχανία αφού το 99% της παραγωγής της πωλείται στο εξωτερικό, βλέπει επιτέλους από πλευράς κυβερνητικής να γίνεται μία προσπάθεια ουσιαστικής υποστήριξης του αγροτικού τομέα, μετά από δέκα χρόνων ακινησία.

Για τον κ. Αποστόλου, τα προβλήματα του χώρου μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα από: Περαιτέρω ανάπτυξη της συμβολαιακής γεωργίας. Ένταξη με μεγαλύτερα μεγέθη στα μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσέλκυση των νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή. Αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της απουσίας στοιχείων και της διάχυσης της πληροφόρησης, από τις κεντρικές υπηρεσίες προς τους παραγωγούς.

“Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις επιχειρηματικές όταν δεν γνωρίζουμε τις εκτάσεις παραγωγής π.χ. συμπύρηνων ροδακίνων ή την ηλικία των δένδρων από τα οποία αντλούμε την πρώτη ύλη για την κονσερβοποιΐα. Σε περιβάλλον ελλειπούς πληροφόρησης, δεν μπορεί να προχωρήσει και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών”, τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ε.

Λείπουν από τη γεωργία 17.000 χέρια

Παίρνοντας το λόγο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, συνεταιριστής και πρόεδρος της πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων-Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, είπε ότι θα πρέπει, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, να αναμορφωθεί ο νόμος για τους μετακλητούς εργάτες γης καθώς η γεωργία αλλά και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, χρειάζεται περί τις 17.000 εργάτες για να μπορέσει να αποδώσει στην κρίσιμη περίοδο της συγκέντρωσης, διαλογής και μεταποίησης φρούτων.

Η χώρα κυρίως καλύπτει τις ανάγκες σε εργάτες γης κυρίως από τη γειτονική Αλβανία, με την παραγωγή να επιστρέφει στο παλιό, προ covid καθεστώς, των “τουριστών εργατών”, δηλαδή των εργατών που έρχονται με τουριστική βίζα, κάτι που ανατράπηκε στην περίοδο της πανδημίας.

Το ζήτημα αυτό πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά είπε ο κ. Γιαννακάκης, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στην φορολόγηση των νέων αγροτών.

Ωστόσο, πέρα από προβλήματα, η πανδημία “ωφέλησε” την πρωτογενή παραγωγή αφού οδήγησε στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ενώ ο παραγωγός κέρδισε από τις υψηλότερες τιμές προϊόντων αφού οι τιμές της πρώτης ύλης για φρούτα που κατευθύνθηκαν στην κονσερβοποιΐα αυξήθηκαν κατά 90%, ενώ των νωπών αυξήθηκαν κατά 40%.

Πάταξη των ελληνοποιήσεων

Για τον κ. Θωμά Αραπογιάννη, Agro Vice President της TUV Hellas, η έμφαση πρέπει να στραφεί στη μείωση των μεγάλων αυξήσεων στο κόστους παραγωγής εξ’ αιτίας της ανόδου των τιμών στα φυτοπροστατευτικά, το πετρέλαιο, το ενεργειακό κόστος γενικότερα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να παταχθούν πιο αποτελεσματικά οι ελληνοποιήσεις. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αραπογιάννης, “δεν μπορούν να φθάνουν οι ελιές Καλαμών, στη χώρα μας, με φορτηγά και το ελληνικό γάλα να έρχεται από τα σύνορα”.

Ο κ. Αραπογιάννης συνέδεσε σε σημαντικό βαθμό τη μείωση του κόστους με την εφαρμογή συστημάτων έξυπνης γεωργίας και τόνισε ότι θα πρέπει να βοηθηθούν οι αγρότες για να έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, κάτι που θα τους επιτρέψει να επενδύσουν και σε τεχνολογίες της έξυπνης γεωργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σπ. Λιβανός: Στεκόμαστε εμπράκτως στο πλευρό των αγροτών

Σταϊκούρας: Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2022

Κέντρα Αισθητικής: “Ενισχύεται η μαύρη εργασία στο 100% με τα νέα μέτρα”

Τσαλικάκης προς ανεμβολίαστους ασθενείς: Μη μένετε στο σπίτι από εγωισμό (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Το tweet του Άλμπερτ Μπουρλά για το χάπι της Pfizer για τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Βρέφος 20 ημερών στο Ιπποκράτειο – 6 παιδιά νοσηλεύονται συνολικά (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θεσσαλονίκη: Εξελίξεις για το νέο γήπεδο του Άρη – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top