Λουτρά Θέρμης: «Εγκαταλελειμμένο στολίδι» που μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Λουτρά Θέρμης: «Εγκαταλελειμμένο στολίδι» που μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα για την αξιοποίηση των Λουτρών της Θέρμης δήλωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος οι οποίοι επισκέφθηκαν σήμερα τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε μία έκταση 500 στρεμμάτων.

Ρεπορτάζ: Ντέπη Χιωτοπούλου ([email protected])

Ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για ένα εγκαταλελειμμένο «στολίδι» που πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί, ενώ έδωσε στοιχεία και σχετικά με τις γεωτρήσεις και την ποιότητα των νερών.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θέρμης, από κοινού, ξεκινούν την προσπάθεια ανάδειξης των ιαματικών λουτρών Θέρμης, που παραμένουν ανενεργά από το 2009. Πεντακόσια στρέμματα, τρεις γεωτρήσεις και καμιά δεκαριά εγκαταλελειμμένα και λεηλατημένα κτίρια. Δυο εικόνες, της εγκατάλειψης και της ελπίδας, στα ιαματικά λουτρά Θέρμης, τα οποία ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά βρίσκονται στα όρια του δήμου Θέρμης (λίγο μετά τη Νέα Ραιδεστό).

Δύο δήμαρχοι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος βρέθηκαν σήμερα το πρωί, στα εγκαταλελειμμένα ιαματικά λουτρά της Θέρμης, ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά την πορεία των εργασιών στις τρεις γεωτρήσεις που βρίσκονται εντός των 500 περίπου στρεμμάτων, μιας έκτασης που ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται στα όρια του δήμου Θέρμης. Το ‘παρών’ στην αυτοψία των Ιαματικών Λουτρών Θέρμης έδωσαν και οι αντιδήμαρχοι Δήμου Θεσσαλονίκης Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Μάκης Κυριζίδης και Περιβάλλοντος και Πρασίνου Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος.

Για δυο εικόνες μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην περιοχή των ιαματικών λουτρών. Την εικόνα της εγκατάλειψης και την εικόνα της ελπίδας, της προοπτικής όπου με τις γεωτρήσεις σηματοδοτείται η έναρξη της προσπάθειας με στόχο αυτός ο χώρος να βρει πάλι την ταυτότητά του. «Λέγεται Θέρμη γιατί είχε θερμές πηγές» και όπως είπε ο κ. Ζέρβας οι δυο δήμοι υπογράψανε από κοινού ένα μνημόνιο με στόχο την αξιοποίηση της περιοχής.

«Για να προχωρήσουμε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα υδροφόρα στρώματα έχουν τις ιδιότητες, τις θερμοκρασίες, τον όγκο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν» δήλωσε ο κ. Ζέρβας προσθέτοντας «αυτό κάνουμε σήμερα εδώ, να δημιουργήσουμε το ενδιαφέρον για αξιοποίηση αυτού του χώρου». Σύμφωνα με τον ίδιο, αφότου γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στις γεωτρήσεις θα προχωρήσουν εντός του έτους στις μελέτες για την αξιοποίηση της περιοχής, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και θα δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης τουριστικού, ιαματικού κτλ. ενδιαφέροντος.

Να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος των δημοτών

Ικανοποιημένος έδειξε ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, «από το ξεκίνημα που φαίνεται ότι γίνεται σήμερα, όμως έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, και μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης για αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Θέρμης».

Όπως ο ίδιος δήλωσε η εικόνα της εγκατάλειψης των ιαματικών λουτρών Θέρμης πρέπει να παύσει να υπάρχει προς όφελος των δημοτών τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Θέρμης. «Φαίνεται ότι οι γεωτρήσεις διατηρούν το θεραπευτικό νερό ώστε να είναι αξιοποιήσιμος ο χώρος» πρόσθετε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε ένα μήνα τα αποτελέσματα της ποιότητας του νερού

Στον χώρο των εγκαταλελειμμένων ιαματικών λουτρών Θέρμης υπάρχουν τρεις γεωτρήσεις από τις οποίες ήδη αναβλύζει θερμό νερό που φτάνει και τους 37 βαθμούς Κελσίου. Ο χώρος γύρω από τις γεωτρήσεις μυρίζει θειάφι και όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Θανάσης Ναγκούλης γεωλόγος και τεχνικός σύμβουλος του έργου, ο σκοπός των εργασιών είναι διπλός:

«Αφενός θέλουμε να ελέγξουμε το δυναμικό του υπόγειου θερμού υδροφορέα, διότι δεν έχει γίνει καμιά εργασία μετά το 2009, να ελέγξουμε το σύνολο των παροχών που έχουμε από τις τρεις γεωτρήσεις και τις θερμοκρασίες» δήλωσε ο κ. Ναγκούλης εξηγώντας πως η μία γεώτρηση που δουλεύει είναι στους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ μετά από τρεις μέρες συνεχής λειτουργίας θα φτάσει περίπου στους 38.

Τελειώνοντας τις εργασίες σε μια γεώτρηση θα υπάρχουν στοιχεία ώστε να προχωρήσουνε και σε βυθομέτρηση, σε βιντεοσκόπηση ώστε να ελεγχθεί όλη η τομή της γεώτρησης και η κατάσταση του υλικού στην οποία βρίσκεται. Ο δε καθορισμός των γεωτρήσεων γίνεται με την μέθοδο Air Lift.

Ο δεύτερος σκοπός των εργασιών είναι κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και 14 χρόνια. Όπως επισήμανε ο κ. Ναγκούλης ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν από τους πρώτους δήμους που είχαν καταθέσει φάκελο για την αναγνώριση των λουτρών ως ιαματικά. «Όμως μετά την παύση των λουτρών, το 2009, δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία διότι εγκαταλείφθηκαν τα πάντα, οι γεωτρήσεις δεν δουλεύανε και κάθε φορά που το υπουργείο ζητούσε δείγματα δεν υπήρχαν αναλύσεις των νερών. Μείναμε στην τελευταία αλληλογραφία του 2019 που υπολείπονται οι αναλύσεις του νερού για να κλείσει ο φάκελος και να βγει το ΦΕΚ για την αναγνώριση» είπε ο τεχνικός σύμβουλος του έργου προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Ήταν από τους πρώτους δήμους που κατέθεσε φάκελο για την αναγνώρισή τους και από τους τελευταίους στη διαδικασία, γιατί τίποτα δεν λειτουργούσε».

Σχετικά με τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών, της ποιότητάς τους και της τελικής τους θερμοκρασίας, θα είναι έτοιμα, σε έναν μήνα, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση των ιαματικών λουτρών Θέρμης ως αναγνωρισμένη πηγή.

Να αξιοποιηθούν όλα τα λουτρά

Για μια ζωντανή περιοχή η οποία λειτουργούσε πριν από αρκετά χρόνια μίλησε ο Θόδωρος Καράογλου βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης (και πρώην υπουργός ΜΑ – ΘΡΑ), ο οποίος βοήθησε από την πρώτη στιγμή να αναδειχθεί ο τόπος.

«Τα κέρδη θα είναι μεγάλα και για τους δυο δήμους» δήλωσε ο κ. Καράογλου επισημαίνοντας ότι θα πρέπει όλα τα ιαματικά λουτρά που βρίσκονται γύρω από Θεσσαλονίκη -λουτρά Λαγκαδά και Νέας Απολλωνίας- να αξιοποιηθούν, και πως εάν υπήρχαν ιδιώτες επενδυτές θα λειτουργούσαν πολύ καλύτερα.

Δείτε βίντεο του GRTimes:


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τελευταίο υπουργικό σήμερα-Πληροφορίες ότι θα ανακοινωθεί ημερομηνία εκλογών

Δίκη των 12: “Εσείς το κάνατε”, ξέσπασαν οι γονείς του Άλκη

Αποκαλύψεις σοκ για τον λυράρη: Κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε ανήλικο (VIDEO)

Χαλκιδική: Έρανος-αστραπή για να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή η 3χρονη Μαρία από την Ουρανούπολη

Αρτοποιός: «Καμπανάκι» για τους ισχυρούς ανέμους και τον κίνδυνο πυρκαγιάς – Αρκετές οι πτώσεις δέντρων λόγω ανέμων

Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε κατάστημα take away με το «καλημέρα»

Αντίθετοι στο να μπει το τσουρέκι στο “Καλάθι του Πάσχα” οι ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης

Αττική: Συναρμολογείται ο πρώτος μετροπόντικας για τη Γραμμή 4 του Μετρό (ΦΩΤΟ)

Χαλκιδική: Απειλές, ξύλο, αίματα και διακοπή σε αγώνα μπάσκετ Κ21 (ΦΩΤΟ)

Ρωσία: Εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους εναντίον «στόχου» επιφανείας στη θάλασσα της Ιαπωνίας

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top