Με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν συναντάται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν συναντάται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη Ρωσία επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ρωσίας, καθώς η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου 2021 επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση ακυρώθηκε λόγω πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον κ. Πούτιν στην Αθήνα το 2016, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές:

-Σήμερα, οι δύο ηγέτες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις  περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Η πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που εφαρμόζεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

-Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, εκτός από μια χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Το έκανε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέρι Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με  διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής  Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και συμμετείχε στη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ.

Είναι σημαντικό ότι στο κοινό ανακοινωθέν, με αφορμή τα ενεργειακά, γίνεται αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, στην UNCLOS καθώς και σε ενεργειακά πρότζεκτ κοινού ενδιαφέροντος.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα: «Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους. Εκφράζουμε τη σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και διαφύλαξης της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας, συζητήσαμε τον οικονομικό ρόλο του φυσικού αερίου στην περιοχή μας και το σχέδιο του αγωγού EastMed. Επαναβεβαιώνουμε τη στήριξή μας σε όλα τα έργα κοινού ενδιαφέροντος».

Στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:

–Το σχήμα τριμερούς συνεργασίας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό όσον αφορά τη διασφάλιση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις δημοκρατίες μας και συμβάλλει σταθερά στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλεια

–Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Και το project του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα είναι αποτέλεσμα και απόδειξη της στέρεης στρατηγικής εταιρικής σχέσης που καταφέραμε να σφυρηλατήσουμε τα τελευταία χρόνια.

–Βλέπουμε σημαντικές ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα, και αναμένουμε ασφαλώς να υποδεχτούμε ακόμη περισσότερους Ισραηλινούς τουρίστες.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2. Μέχρι να φτάσουμε σε ένα μέλλον όπου σχεδόν όλη η ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, το φυσικό αέριο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και γι’ αυτό θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του East Med Gas Forum ως μηχανισμού συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

–Η μόνη βιώσιμη λύση για το Κυπριακό είναι μια λύση που θα σέβεται πλήρως όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων παρέμβασης τρίτων μερών στα ζητήματα της Κύπρου. Καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.Και βεβαίως, αν συνεχιστούν τα σχέδια για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Eurostat: Η ελληνική οικονομία  η ταχύτερα αναπτυσσόμενη, κατά το τρίτο τρίμηνο, στην Ευρωζώνη

Η Ελλάδα -σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat- παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο του χρόνου σε ό,τι αφορά την αύξηση του Α.Ε.Π.  και τη δεύτερη καλύτερη στο εννεάμηνο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους. Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε, το τρίτο τρίμηνο του 2021, κατά 13,4% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεγέθυνσης για το εννεάμηνο να υπερβαίνει το 9,3%. Μάλιστα, το ΑΕΠ της χώρας μας, το τρίτο τρίμηνο, διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη εγχώρια επίδοση, την τελευταία δεκαετία.

Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 3,9% το τρίτο τρίμηνο και στο 5,7% το εννεάμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης στην Πορτογαλία ήταν 4,2%, στην Ιταλία 3,9%, στη Γερμανία 2,6%, στην Ισπανία στο 2,7% και στη Γαλλία στο 3,3%.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών, το 2021, το 2022 και το 2023, πανευρωπαϊκά.

Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι οι εμβολιασμοί από τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που εδώ και έντεκα μήνες  δεν αξιοποιούσαν το προνόμιο που χάρισε η επιστήμη, συνεχίζονται με σημαντικά αυξημένους ρυθμούς από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα. Προσθέτουν πως εξαιρετικά αυξημένη είναι και η προσέλευση των συμπολιτών μας για την αναμνηστική δόση μετά την απόφαση για τη μείωση του χρονικού διαστήματος που πρέπει να μεσολαβεί από την δεύτερη. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες από την Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός πως το πιο σημαντικό είναι να ενισχύουμε διαρκώς τις προσπάθειες εμβολιασμού και να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουν την αναμνηστική δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες μας, καθώς αυτή είναι η μόνη ασφαλής απάντηση κατά ενδεχόμενης μελλοντικής περαιτέρω εξάπλωσης του covid.

Χθες κλείστηκαν πάνω από 147 χιλιάδες ραντεβού αναμνηστικής δόσης εκ των οποίων 53 χιλιάδες αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών. Κλείστηκαν επίσης  20 χιλιάδες ραντεβού πρώτης δόσης εκ των οποίων πάνω από 8 χιλιάδες αφορούσαν συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Σημειώνεται ότι στην ηλικιακή ομάδα 60 και άνω, το 54% των δικαιούχων έχει ήδη εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση και αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει το 79%. Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη των 60 ετών και άνω με μια δόση φτάνει στο 83,9%, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανεβαίνει στο 85,6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Νομοσχέδιο για Εθνική Σχολή Δικαστών

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών -που συζητείται ήδη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής- εισάγει 20 καινοτομίες που αποσκοπούν στη ριζική αλλαγή της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της Δικαιοσύνης και τον περιορισμό του χρόνου που απαιτείται για την απονομή της, επισημαίνουν πηγές.

Σε ό,τι αφορά την προβλεπόμενη επιμόρφωση (άρθρο 40), επισημαίνεται ότι οι δικαστές καλούνται να συμμετάσχουν εντός χρονικού διαστήματος 8 ετών, σε 4 κύκλους επιμορφωτικών προγραμμάτων, διάρκειας 2 ημερών έκαστος. Δηλαδή η χρονική επιβάρυνσή τους από τα επιμορφωτικά σεμινάρια είναι μία ημέρα ανά έτος.

Εξίσου σαφές είναι ότι με την εισαγόμενη ρύθμιση δεν επιχειρείται, σε καμία περίπτωση, παράκαμψη της προβλεπόμενης διαδικασίας επιθεώρησής  των δικαστικών λειτουργών και αλλαγή της επετηρίδας. Στόχος της αξιολόγησης των συμμετεχόντων στα σεμινάρια είναι αποκλειστικά η αποτελεσματική λειτουργία της επιμόρφωσης. Ούτε αλλάζει ο ρόλος των Δικαστικών Ενώσεων.

Νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών

Το νομοσχέδιο υπηρετεί το στόχο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις λιγνιτικές περιοχές και το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028, εξηγούν πηγές. Προσθέτουν ότι θεσπίζει ένα ολιστικό μοντέλο διακυβέρνησης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων που θα καλύπτει τα επίπεδα του σχεδιασμού, του προγραμματισμού, της διαχείρισης και της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση με στόχο τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια.

Εισάγει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης. Εξαλείφει γραφειοκρατικά εμπόδια ως προς την υλοποίηση σημαντικών έργων για την εθνική οικονομία.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές: Το εγχείρημα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης εμπεριέχει δύο βασικές προκλήσεις. Ημία αφορά στην αντιμετώπιση των ευρύτερων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων και ειδικότερα της ανεργίας, καθώς η απασχόληση στις περιοχές αυτές είναι σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά και των παράπλευρων απωλειών που σχετίζονται με τη θέρμανση των κατοίκων. Η δεύτερη αφορά στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου των περιοχών μετάβασης, μέσα από την υλοποίηση μεγάλων και πρότυπων αναπτυξιακών έργων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Προς αυτό το σκοπό θα συμβάλλει η προώθηση των επενδύσεων σε τομείς όπως η «καθαρή» ενέργεια, η βιομηχανία και το εμπόριο, η «έξυπνη» αγροτική παραγωγή, ο βιώσιμος τουρισμός, η τεχνολογία και η εκπαίδευση.

*Φωτογραφία αρχείου 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόθεν Έσχες: Παράταση στην υποβολή δηλώσεων έως και τις 31 Δεκεμβρίου

Αισιοδοξία επιστημόνων για μετάλλαξη «Ο»: Μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα σαν κρυολόγημα

Θεσσαλονίκη: Επαναδιασωληνώθηκε 28χρονη με κορωνοϊό – Δύο έγκυες σε ΜΕΘ

 Αράχωβα: Τέσσερις μέρες δεν πάτησε άνθρωπος στο «υπ. Θεραπειών» λέει ο δήμαρχος στο GRTimes

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top