Μητσοτάκης: Σίγουρη η επενδυτική βαθμίδα με ισχυρή κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Σίγουρη η επενδυτική βαθμίδα με ισχυρή κυβέρνηση

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα εφόσον αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. «Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στην πορεία των επιτοκίων είπε: «Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε περιβάλλον αύξησης επιτοκίων. Στην Ελλάδα τα επιτόκια δεν καθορίζονται από την ΤτΕ αλλά από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Αυτή τη στιγμή εφόσον η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θα μπορεί να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: Ισχυρό τραπεζικό σύστημα και προστατευμένες καταθέσεις για τους Έλληνες καταθέτες

Οι τιμές της ενέργειας και η στήριξη

Έχουμε στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απορροφώντας μέρος της αύξησης στα ενεργειακά τιμολόγια. Καθώς μειώνονται οι τιμές υπάρχει ανάγκη για μικρότερη επιδότηση, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να γεμίσουμε τις αποθήκες αερίου αλλά και να αλλάξουμε το μοντέλο τιμολόγησης ώστε να μην αυξάνονται οι τιμές μαζί με την οριακή τιμή του συστήματος», τόνισε.

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτές τις συζητήσεις. Θέλουμε περισσότερα δίκτυα και διασυνδέσεις με τον Βορρά για να μπορούμε να εξάγουμε την ενέργεια που παράγουμε εμείς ή την ενέργεια που μπορούμε να μεταφέρουμε από τη Βόρεια Αφρική, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η κρατική επιδότηση για τον Απρίλιο

Για τη συνάντηση με τη Μελόνι ο πρωθυπουργός είπε: «Κάλεσα την Ιταλίδα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αθήνα για να συζητήσουμε όλη την ατζέντα των διμερών θεμάτων. Θα συζητήσουμε και τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση μέσω της trenitalia θα υποστηρίξει την επανεκκίνηση των ελληνικών σιδηροδρόμων».

Αναφερόμενος στο θέμα με το νερό διαβεβαίωσε «κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού το οποίο ήταν είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Και πραγματικά αναρωτιέμαι εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς τις εκλογές εν μέσω ενός απαράδεκτο περιβάλλοντος fake news. Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει επανειλημμένως γιατί ακριβώς ενισχύει την ρυθμιστική αρχή ενέργειας με αρμοδιότητες που έχει να κάνει με το νερό. Δεν έχει τίποτα να κάνει με μία ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, την οποία και επί της αρχής απορρίπτω. Μην ρωτάτε εμένα, για την θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, ρωτήστε όλους αυτούς που εξακολουθούν και αναπαράγουν αυτά τα fake news».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκρέκας: Δεν υπάρχει καμία διάθεση ιδιωτικοποίησης του νερού

Για τις τράπεζες τόνισε: «Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό, η ΕΚΤ έχει κάνει μία πολύ σοβαρή δουλειά για να διασφαλίσει την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και πρέπει να σας διαβεβαιώσω για μία ακόμα φορά ότι και οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές, είναι ισχυρές και δεν αισθάνομαι ότι απειλούνται καθοιονδήποτε τρόπο από αυτή την νευρικότητα που υπάρχει σήμερα αγορές. Θα πρέπει να θυμίσω ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40 τοις 100. Σήμερα είναι κάτω από το 10 τοις 100, έχουμε ιδιωτικά κεφάλαια σε τουλάχιστον δύο τράπεζες και οι τράπεζες μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα μπορούσαν κάποιοι άλλοι να βγουν το ίδιο δράμα, αν τους τύχαινε μία τέτοια τραπεζική Κρίση επί των ημερών τους όταν οι τράπεζες μας ήταν πολύ μεγάλο συστημικά προβλήματα. Ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα μας επιτρέψει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης στα Τέμπη και στο λεγόμενο «βαθύ κράτος»: «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε το βαθύ κράτος, το οποίο έρχεται από ένα παρελθόν που θέλουμε να αφήσουμε πολύ πίσω μας και έχουμε δώσει και πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Το gov.gr δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία πολύ επιτυχημένη προσπάθεια να περιορίσουμε την γραφειοκρατία, αλλά και την μικρή διαφθορά που ήταν συνυφασμένη όσον αφορά την σχέση των πολιτών με το κράτος. Μία μεγάλη καταστροφή πρέπει να ισοπεδωθεί. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η περίπτωση του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ήταν βαθύ κράτος που ερχόταν από το παρελθόν και γι’ αυτό χρειαζόταν 2,3 χρόνια για να εκδώσει συντάξεις. Σήμερα η σύνταξη εκδίδεται σε δύο μήνες, γιατί κάναμε δραστικές παρεμβάσεις. Αυτή η κυβέρνηση κι αυτό το, είναι το μόνο κόμμα που έχει δώσει διαπιστευτήρια ότι και μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος. Αυτές οι μάχες μερικές φορές να μας βγάζουν νικητές κι άλλες φορές τα χάνουμε μάχες, όπως την τραγωδία των Τεμπών, η οποία μας υπενθύμισε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέμπη: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για συγγενείς θυμάτων και τραυματιών

Ερωτηθείς για μετεκλογικές συνεργασίες και σε σχέση με τη δήλωση Ανδρουλάκη είπε: «Πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη. Χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, αυτό απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία στην κοινωνια και για αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν, να ρωτήσετε άλλους τι ακριβώς εννοούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικονόμου: Ασεβής και πολιτικά εξωφρενική η θέση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ»

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση μόνο με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, καθώς η τριμερής η προγραμματισμένη τριμερής δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω κωλύματος του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου «το καλάθι του νοικοκυριού» μετά την κατάθεση νομοσχεδίου

Έγκλημα στο ΑΠΘ: Καταδίκη 47χρονου με πλειοψηφία ενόρκων

Μπακαλιάρος τηγανητός: Η προετοιμασία-Tα μυστικά για τραγανό κουρκούτι (VIDEO)

Συναγερμός στη Γερμανία: Έπεσε σε πλήθος με ΙΧ-Αναφορές για τραυματίες

Διαρρήκτες – αναρριχητές «ξάφριζαν» διαμερίσματα – Καταδίωξη για τη σύλληψή τους

Ανατριχιαστικές περιγραφές για κύκλωμα με κυνομαχίες στην Κεντρική Μακεδονία – Πώς δρούσαν (ΦΩΤΟ)

Αρτοποιία Τσατσάκης: Τα ποιοτικότερα κρητικά παξιμάδια και κριτσίνια στα ράφια της Lidl Ελλάς (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Πρόσκληση στους Βορειοελλαδίτες απευθύνει η Ναυπακτία – Κερδίζει το στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης

25η Μαρτίου: Στον… ρυθμό της εθνικής επετείου τα σχολεία – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο με απεγκλωβισμό ατόμου -ΙΧ έπεσε σε χαράδρα (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top