Μόνο κέρδη στη Βιομηχανία από την εξοικονόμηση ενέργειας

Μόνο κέρδη στη Βιομηχανία από την εξοικονόμηση ενέργειας

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η εκμετάλλευση των οργανικών απορριμμάτων στην Ελληνική Βιομηχανία τροφίμων, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά, μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών.

Από σήμερα και για τις επόμενες δύο ημέρες, πραγματοποιούνται δεκάδες B2B συναντήσεις μεταξύ γερμανικών και ελληνικών εταιριών και φορέων, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής και ημερίδας με θέμα: “Εξοικονόμηση ενέργειας και εκμετάλλευση οργανικών απορριμμάτων στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων”, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.

«Νέες τεχνολογίες μειώνουν το ενεργειακό και το λειτουργικό κόστος»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Στέφανος Τζιρίτης, η σωστή και ορθολογική διαχείριση της ενέργειας, είναι δυνατό να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων καθώς και σε μείωση των εκπομπών των αερίων ρύπων. Επίσης, η εκμετάλλευση οργανικών απορριμμάτων μπορεί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, όπως της θέρμανσης, της ψύξης, ηλεκτρισμού κτλ.

«Η βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης καθώς και η οικονομική αξιοποίηση της ενέργειας σε νέες και υφιστάμενες εγκαταστάσεις, προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη» ανέφερε, προσθέτοντας ότι νέες εφαρμογές και αξιόπιστες τεχνολογίες επεξεργασίας εκμετάλλευσης οργανικών απορριμμάτων, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη μείωση του ενεργειακού, αλλά και του λειτουργικού κόστους.

Ενδεικτικά ανέφερε, τις τεχνολογίες υπερήχων για την επεξεργασία λυμάτων και οργανικών απορριμμάτων, τις τεχνολογίες συμπαραγωγής με βιοαέριο, την αναερόβια επεξεργασία λυμάτων στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τις τεχνολογίες μέτρησης και ρύθμισης αερίων, καθώς και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υλοποίησης μονάδων βιοαερίου.

«Στόχος μας ως επιμελητήριο, είναι να λειτουργήσουμε ως μοχλός κινητοποίησης μέσα από τέτοιου είδους δράσεις, ενημερώνοντας την επιχειρηματική κοινότητα για τις επιλογές που υπάρχουν για τις νέες τεχνολογίες, προσφέροντας στην Ελληνική αγορά, βιώσιμες προτάσεις και λύσεις» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο κ.Τζιρίτης.

«Δεν μας μένει πολύς καιρός για το κλίμα»

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, η γενική πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σίβυλλα Μπέντικ, αναφέρθηκε στις διεθνείς προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την αντιστροφή των φαινομένων κλιματικής αλλαγής, τόνισε ότι οι θάλασσες μας είναι γεμάτες πλαστικά απόβλητα, η παραγωγή των οποίων πρέπει να μειωθεί και είπε πως η διαρκής αύξηση της θερμοκρασίας της γης δεν δίνει μεγάλα χρονικά περιθώρια για να αντιδράσουμε.

Η κα. Μπέντικ, χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την προώθηση των πράσινων τεχνολογιών. «Χαίρομαι που μαζευτήκατε εδώ “έξυπνοι” άνθρωποι, Έλληνες και Γερμανοί που συνεργάζονται σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε μόνο σε διεθνές επίπεδο μπορεί να γίνει κάτι για το κλίμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ενεργειακοί Έλεγχοι: Υποχρεωτικοί αλλά και… συμφέροντες

Αναλύοντας το νομικό πλαίσιο και παραθέτοντας στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας σε βιομηχανικό επίπεδο, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο διευθυντής του τομέα Ενεργειακών Ελέγχων της “Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί”, Παύλος Κωτσίδης, τόνισε πως εκτός από υποχρεωτικοί, οι Ενεργειακοί Έλεγχοι μπορούν να αποβούν οικονομικά επικερδείς.

Και αυτό γιατί πολλές βιομηχανίες δεν γνωρίζουν που και για ποιο σκοπό καταναλώνεται η ενέργεια. Γνωρίζοντας τα παραπάνω, ένας ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να εντοπίσει και να αξιολογήσει τις δυνατότητες ενεργειακής αναβάθμισης, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις που είναι προαιρετικές για την επιχείρηση.

«Μια Ελληνική επιχείρηση, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Ενεργειακό Έλεγχο, έτσι ώστε να αποδειχτεί ανταποδοτικός και να εξοικονομήσει ενέργεια, μειώνοντας ταυτόχρονα και το ανθρακικό αποτύπωμα της. Ουσιαστικά, το κόστος του Ενεργειακού Ελέγχου που θα διενεργήσει ένας σύμβουλος, ένας ενεργειακός ελεγκτής, θα αποσβεστεί σχετικά άμεσα. Άρα είναι μια από τις υποχρεώσεις που έχει μια επιχείρηση, αλλά ίσως η μόνη νομοθετική υποχρέωση, που θα της αποφέρει κάποιο όφελος» σημείωσε ο κ. Κωτσίδης .

Ανέφερε ακόμη, ότι ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το κόστος ενός ενεργειακού ελέγχου, δηλαδή οι μελέτες, η καταγραφή και οι προτάσεις μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, είναι μηδαμινό, σχετικά με το μέγεθος και τη λειτουργία τους.

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα, δήλωσε πως αυτή αφορά όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και υπήρχε μάλιστα και σχετική προθεσμία η οποία έληξε. Όσες δεν το έπραξαν, μετά και τις διαδοχικές παρατάσεις που προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία, είναι αντιμέτωπες με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν τις 100.000 ευρώ.

Γερμανική τεχνολογία αιχμής στην Ελλάδα

Ο Daniel Wewetzer της «eclareon GmbH», Σύμβουλος του σχεδίου “Πρωτοβουλία Εξαγωγών Ενέργειας” του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, επισήμανε πως στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξαχθεί η Γερμανική τεχνολογία στο εξωτερικό, να ξεκινήσουν νέα project στην Ελλάδα και να ενισχυθούν οι διμερείς συναλλαγές. «Να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και να κρατήσουμε υγιή τον πλανήτη», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι Γερμανικοί στόχοι για το 2050, αφορούν στην παραγωγή του 60% της συνολικής ενέργειας από ΑΠΕ.

«Οι ανανεώσιμες πηγές και η βιοενέργεια, βρίσκονται στην 1η θέση των προτεραιοτήτων μας, με παράλληλη μείωση της πυρηνικής ενέργειας» δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο τομέας μεταφορών καταναλώνει συνήθως την περισσότερη ενέργεια και πως υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες εξοικονόμησης στα ιδιωτικά νοικοκυριά.

Ο Διευθυντής Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου,  Matthias Hoffmann, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των εν λόγω διοργανώσεων εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις, ενώ παρουσίασε το πρόγραμμα παρόμοιων δράσεων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για το επόμενο έτος. Όπως είπε, τον Φεβρουάριο προγραμματίζεται εκδήλωση με θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων και τον Ιούνιο ημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τουρισμό.

Οι επτά γερμανικές εταιρίες που συμμετέχουν στη δράση με καινοτόμες εφαρμογές και προϊόντα αιχμής από τον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και εκμετάλλευσης οργανικών απορριμμάτων παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ εξειδικευμένοι Έλληνες και Γερμανοί εισηγητές ανέλυσαν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθώς και τις δυνατότητες εφαρμογής και τις προοπτικές χρήσης των σχετικών τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Οι παρουσιάσεις της ημερίδας πρόκειται να αναρτηθούν τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στην ενότητα εκδηλώσεις: www.german-chamber.gr πληροφορίες στο τηλ. 2310 32 77 33.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top