Ν. Παπαθανάσης για «καλάθι του νοικοκυριού»: Θετική η πρώτη αποτύπωση – Οι αντιδράσεις της αγοράς

Ν. Παπαθανάσης για «καλάθι του νοικοκυριού»: Θετική η πρώτη αποτύπωση – Οι αντιδράσεις της αγοράς

Το “καλάθι του νοικοκυριού” έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” για τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν και πρέπει να γίνουν, για τις αντιδράσεις της αγοράς, τις εντυπώσεις και τα επόμενα βήματα.

“Η πρώτη αποτύπωση είναι θετική. Τα προϊόντα είναι σε χαμηλότερη τιμή” τόνισε ο κ. Παπαθανάσης και σημείωσε ότι όλα τα προϊόντα που είναι στο “καλάθι του νοικοκυριού” είναι φθηνότερα από ότι ήταν πριν δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι όταν ξεκινά ένα μέτρο χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη σήμανση ώστε να βρίσκουν οι καταναλωτές πιο εύκολα τα προϊόντα, να υπάρχουν οι σχετικές ανακοινώσεις, να δίνουν οδηγίες οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ κτλ.

“Γενικά το πρόβλημα ήταν πώς βρίσκουμε τα προϊόντα μέσα στο σούπερ μάρκετ. Αυτό είναι κάτι που διορθώσαμε χθες και νομίζω ότι σήμερα θα είναι τα πράγματα πολύ καλύτερα, αλλά ένα νέο μέτρο χρειάζεται και κάποιες διορθωτικές κινήσεις, κάτι το οποίο κάνουμε και ποτέ δεν το αρνηθήκαμε” πρόσθεσε.

Εξήγησε πάντως ότι τα προϊόντα θα βρίσκονται στους διαδρόμους που βρίσκονταν και πριν αλλά θα επισημαίνονται με ειδική ετικέτα ώστε να γνωρίζει ο κόσμος ποια είναι. Οι καταναλωτές θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται για τα συγκεκριμένα προϊόντα από τους ιστότοπους των σούπερ μάρκετ, στην είσοδο των σούπερ μάρκετ και στην εφαρμογή e- katanalotis.

Για τις αντιδράσεις των κρεοπωλών που υποστηρίζουν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» απομακρύνει τους καταναλωτές από τα συνοικιακά καταστήματα, απάντησε ότι όποιος θέλει να δημιουργήσει καλάθι, μπορεί να το κάνει. Σε ερώτηση για το εάν τα περισσότερα από τα προϊόντα είναι ιδιωτικής ετικέτας απάντησε ότι 50% είναι ιδιωτικής και 50 επώνυμης.

Εξήγησε επίσης ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» αποτελείται από 30 κατηγορίες προϊόντων που έχουν 51 προϊόντα, τα οποία ελέγχονται για το ποσοστό κέρδους και είναι τα χαμηλότερα σε τιμή, ώστε να προσφέρονται στους καταναλωτές τα φθηνότερα. Πρόσθεσε δε ότι κάθε εβδομάδα ανανεώνεται το «καλάθι του νοικοκυριού» για να είναι σίγουρο ότι το κάθε προϊόν θα είναι σε επάρκεια.

Σχετικά με τους ελέγχους απάντησε ότι γίνονται και δειγματοληπτικοί, αλλά και συγκεκριμένοι έλεγχοι, διότι λειτουργεί το 1520. “Πρέπει να πούμε ότι υπάρχει πράγματι ένα ποσοστό παραβατικότητας. Βρίσκουμε ένα 6-8% των επιχειρήσεων να έχουν παραβατική συμπεριφορά. Όμως η πλειοψηφία των επαγγελματιών λειτουργούν λογικά και λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο” πρόσθεσε.

“Τα σούπερ μάρκετ ελέγχονται και επιβάλλονται και πρόστιμα. Δεν μπορούν να βάλουν προϊόντα τα οποία έχουν μια διαφορετική “συμπεριφορά” από ότι θα είχαν σε μια κανονική λειτουργία. Άλλωστε γι αυτό είμαστε και εμείς εκεί. Να ελέγχουμε τα προϊόντα αυτά και ο ίδιος ο καταναλωτής μπορεί και αυτός να καταγγείλει στο 1520 τυχόν τέτοια συμπεριφορά” επεσήμανε.

Κλείνοντας ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε: “Δεν δεν το λύνει το “καλάθι του νοικοκυριού” όλο το ζήτημα, ούτε καμία πολιτεία μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά βλέπετε ότι καθημερινά παλεύουμε στο να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας σε αυτή τη δύσκολη εποχή“.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδ. Γεωργιάδης: «Τα προϊόντα που βρίσκονται στο καλάθι του νοικοκυριού έχουν τιμές Αυγούστου» (VIDEO)

Α. Γεωργιάδης: Σημαντικό το όφελος για τους καταναλωτές από το καλάθι του νοικοκυριού

Ν. Παπαθανάσης: Η κοινωνία θα κρίνει την επιτυχία του “καλαθιού” από το αποτέλεσμα (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Καλάθι του νοικοκυριού: Πόσο κοστίζουν τα βασικά προϊόντα για μια οικογένεια (VIDEO)

Καλάθι του νοικοκυριού: Με προβλήματα η πρεμιέρα του e-katanalotis.gov.gr

Πρεμιέρα σήμερα, Τετάρτη για το καλάθι του νοικοκυριού – Προσφορές και σε επώνυμα προϊόντα (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top