Π. Φιλιππίδης – ΕΣΘ: Ζούμε ένα οικονομικό και υγειονομικό ναυάγιο

Π. Φιλιππίδης – ΕΣΘ: Ζούμε ένα οικονομικό και υγειονομικό ναυάγιο

Για την τεράστια πτώση και τη μη βιωσιμότητα, κυρίως των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων, για τις υποχρεώσεις και τις δίμηνες επιταγές που καλούνται να πληρώσουν στα τέλη του μήνα, για τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο 100.000 επιχειρήσεις σ’ όλη την Ελλάδα έως το τέλος του έτους που μεταφράζεται σε 400.000 ανέργους, μιλάει, μεταξύ άλλων, στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης και όπως χαρακτηριστικά λέει «ζούμε ένα οικονομικό και υγειονομικό ναυάγιο».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Οι μάσκες βγήκαν, η απαγόρευση της κυκλοφορίας αίρεται από σήμερα (Δευτέρα 28 Ιουνίου), ωστόσο, ο εμπορικός κόσμος πανελλαδικά και δη της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να υποφέρει και να αιμορραγεί.

«Ο κόσμος δεν ψωνίζει, δεν υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα, λείπουν η ψυχολογία και τα χρήματα» αναφέρει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης εξηγώντας ότι οι υποψήφιοι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι αφενός στριμωγμένοι οικονομικά αφετέρου προβληματισμένοι σχετικά με το εάν θέλουν να ξοδέψουν χρήματα ή όχι.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η πτώση στους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης είναι τεράστια και σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις είναι μη βιώσιμες.

Σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους ‘φιλέτα’ της Θεσσαλονίκης όπως η οδός Τσιμισκή, η Μητροπόλεως, η Βενιζέλου, η Προξένου Κορομηλά τα ‘λουκέτα’ είναι σύνηθες φαινόμενο, «και αυτό είναι το καλό κομμάτι της πόλης που δεν δικαιολογούνται τα λουκέτα’ φανταστείτε τι γίνεται στους ‘χτυπημένους’ δρόμους όπως η Εγνατία, η περιοχή της Ροτόντα κτλ.» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Φιλιππίδης λέγοντας ότι ειδικά στην περιοχή της Ροτόντας γύρω από το εντυπωσιακό μνημείο το οποίο ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, «τρία μαγαζιά δουλεύουνε, πέντε είναι ανοίκιαστα».

παντελης-φιλιππιδης-εσθ

Το 40% των επιχειρήσεων δίχως οικονομική ενίσχυση

Και αν η δράση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού έδωσε προσωρινές ανάσες, διότι η ενίσχυση είτε επιστρέφεται, εν όλω ή εν μέρει, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ κ. Φιλιππίδης «το 40% των επιχειρήσεων δεν έχει πάρει χρήματα, δεν έχει πάρει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή».

Ο ίδιος τονίζει πως η μηχανή της οικονομίας έχει τεράστια προβλήματα, «ξέρετε, πρέπει να δώσουν χρήματα από κάτω προς τα πάνω, και όχι το αντίθετο» σημειώνει.

Επιπρόσθετα, εξηγεί πως στα τέλη Ιουνίου χτυπάει η πρώτη καμπάνα για τις επιχειρήσεις, αφού καλούνται να πληρώσουν επιταγές δυο μηνών, και αντίστοιχα τον Ιούλιο θα πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους σε επιταγές τριών μηνών. «Δεν βγαίνουν τα έξοδα του μήνα, δεν υπάρχει τζίρος» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου, έως το τέλος του έτους, υπάρχει η πιθανότητα να κλείσουν 100.000 επιχειρήσεις, πανελλαδικά, νούμερο που σε ανθρώπινο δυναμικό μεταφράζεται περί τους 400.000 ανέργους, εξηγώντας πως σε μια μικρή επιχείρηση απασχολούνται κατά μέσο όρο τρεις (3) εργαζόμενοι συν τον ιδιοκτήτη.

Υπενθυμίζεται πως η δράση «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ και  συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ, με πόρους της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (900,00 εκ. ευρώ), με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)  καθώς και από τον τακτικό προϋπολογισμό.

H «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» είναι η ενίσχυση η οποία χορηγείται σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 και η οποία επιστρέφεται, εν όλω ή εν μέρει, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Η ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Οι εκπτώσεις και οι τουρίστες

Σχολιάζοντας τις επικείμενες θερινές εκπτώσεις οι οποίες επισήμως ξεκινούν στις 15 Ιουλίου, ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης  λέει χαρακτηριστικά «όλη η αγορά κάνει εκπτώσεις’ τι να περιμένουμε, όταν προϊόντα πωλούνται με έκπτωση 50%, πόσο να τα πάνε;» προσθέτοντας «ελπίζουμε, μήπως και σώσουμε την κατάσταση».

Σχετικά με την καταναλωτική κίνηση από αλλοδαπούς τουρίστες, που στις καλές εποχές, και όταν η Θεσσαλονίκη άρχισε να ‘πουλάει’ ως τουριστικός προορισμός, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ «είναι ελάχιστοι, είναι εξαίρεση στον κανόνα, όταν άλλες χρονιές, ήταν ο κανόνας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλλοδαποί τουρίστες – κυρίως Βούλγαροι αλλά και Τούρκοι- την παρούσα φάση, δεν μπορούν να στηρίξουν την αγορά της Θεσσαλονίκης, είναι μόλις το 10% που μπορεί να απορροφήσει μια σχετική κατανάλωση και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η αγορά είναι μια αλυσίδα πάνω στην οποία είναι όλοι’ εάν σπάσει ένας κρίκος, θα χαθούν όλοι».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top