Παπαϊωάννου – Χαλκιδική: 3.200 ενοικιαζόμενα καταλύματα εκτός του νέου αναπτυξιακού νόμου

Παπαϊωάννου – Χαλκιδική: 3.200 ενοικιαζόμενα καταλύματα εκτός του νέου αναπτυξιακού νόμου

Έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί στους επιχειρηματίες των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, η μη ένταξή τους στον νέο αναπτυξιακό νόμο. «Είναι δεύτερη φορά που μας εξαιρούν, είναι άδικο. Και εμείς συνεισφέρουμε στον τουρισμό και δίνουμε θέσεις εργασίας» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Απογοήτευση προκάλεσε στους επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, η επιλογή της Κυβέρνησης, να μην συμμετέχουν τα καταλύματά τους στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

«Θα ήταν μια ευχάριστη αλλαγή, αν κάποτε, κάποια ελληνική κυβέρνηση, οποιουδήποτε κόμματος, αντιμετώπιζε τον κλάδο αυτό του τουρισμού, ως συνεργάτη και όχι ως υποτελή» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» δια του προέδρου της Τριαντάφυλλου Παπαϊωάννου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων «ΚΥΚΛΟΣ» δια του προέδρου της Αντώνη Καρατάσου.

«Για δεύτερη φορά οι μικρές επιχειρήσεις μένουν εκτός. Είναι κρίμα και άδικο. Είμαστε δυσαρεστημένοι», δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου προσθέτοντας πως δεν δίνεται η δυνατότητα σε 3.200 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική, μέσω της χορήγησης ενισχύσεων που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους, να τις ανακαινίσουν, να επενδύσουν περαιτέρω σ’ αυτές.

«Και εμείς συνεισφέρουμε, και εμείς προσφέρουμε θέσεις εργασίας, και εμείς προσφέρουμε στον τουρισμό» αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.

Στο νομοσχέδιο εισάγονται και τα 3αστερα ξενοδοχεία

Σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» που αφορά στην ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων, μεταξύ άλλων, τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν σε ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον τεσσάρων (4) αστέρων, εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τεσσάρων (4) αστέρων, μετά πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, ίδρυση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3) αστέρων, ίδρυση ξενώνων φιλοξενίας νέων, μόνο για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (campings) κτλ.

Επιπρόσθετα, ύστερα από αντιδράσεις φορέων, στο νομοσχέδιο εισάγονται και τα 3αστερα ξενοδοχεία σε ό,τι έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους.

Στο 3% οι προκρατήσεις

Υπό κανονικές συνθήκες, για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, οι δυο πρώτοι μήνες του έτους αντιστοιχούν στις προκρατήσεις της σεζόν. Και φέτος, λόγω πανδημίας, δεν υπάρχουν προκρατήσεις, έχουν τραβηχτεί πιο πίσω, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, ενώ παράλληλα οι περισσότερες τουριστικές εκθέσεις σε χώρες της Κεντροδυτικής Ευρώπης έχουν ακυρωθεί.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, σε αγορές που ενδιαφέρουν τη Βόρεια Ελλάδα, και δη την Χαλκιδική, όπως Ρουμανία και Σερβία, οι τουριστικές εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν. Για το  μεν Βουκουρέστι στη Ρουμανίας, η διεθνής τουριστική έκθεση TTR θα διεξαχθεί 24 – 27 Φεβρουαρίου, ενώ αυτή της Σερβίας στο Βελιγράδι έχει μετατεθεί για 24 – 27 Μαρτίου 2022.

«Αυτή τη στιγμή οι προκρατήσεις μας κινούνται στο 3% – 4%» δηλώνει ο  πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου εξηγώντας πως, υπό κανονικές, συνθήκες θα ήταν στο 50% – 60%.

Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων ευελπιστούν ότι προς τα τέλη Φεβρουαρίου η κατάσταση θα αλλάξει, και οι καμπάνιες προβολής θα ξεκινήσουν μετά τον Μάρτιο. «Γενικότερα, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για το καλοκαίρι. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το αυξημένο κόστος ενέργειας, στο 100%» προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Να “τρέξει” το ’13’ της ανάπτυξης, που φέρνει ο νέος επενδυτικός νόμος

Ν. Παπαθανάσης: Νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Νέες επιχειρηματικές προοπτικές με κίνητρα, ταχύτητα και ευελιξία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top