Πιερία – Τουρισμός: «Καμπανάκι» για την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης στον αυτοκινητόδρομο

Πιερία – Τουρισμός: «Καμπανάκι» για την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης στον αυτοκινητόδρομο

Ανησυχία εκπέμπουν οι φορείς του τουρισμού της Πιερίας, σχετικά με την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων συντήρησης στον αυτοκινητόδρομο, ζητώντας με επιστολή τους προς την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» να τους γνωστοποιήσει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους. «Το πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης μετατράπηκε σε μειονέκτημα» τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης αναλύοντας παράλληλα την πορεία της φετινής σεζόν.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Οι ατελείωτες ουρές με τα σταματημένα οχήματα πάνω στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Πιερία, αλλά και από νότο στο ύψος της Κατερίνης, του Βαρικού και του Μακρύγιαλου, με αγανακτισμένους οδηγούς που παρατηρήθηκαν εν μέσω της φετινής τουριστικής σεζόν, προκαλούν ‘έμφραγμα’ στον κλάδο του τουρισμού και του επιχειρείν στην Πιερία και παράλληλα η ανησυχία τους παρατείνεται εφόσον τα έργα συντήρησης εξακολουθούν να εκτελούνται.

Άλλη μια επιστολή έστειλαν πρόσφατα από κοινού η Ένωση Ξενοδοχείων Πιερίας (ΕΞΠ) με την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Πέλλας Ημαθίας Πιερίας, την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Ν. Πιερίας και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Πιερίας προς την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», υπεύθυνη για τα έργα συντήρησης, καλώντας τους να τους γνωστοποιήσει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που εκτελούνται στην Πιερία.

Με θέμα «Έργα συντήρησης της ‘Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου’ στην Πιερία», οι πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλής Τσιτλακίδης, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Πέλλας Ημαθίας Πιερίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ν. Πιερίας Κώστας Σιμόπουλος και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Πιερίας Μόσχος Λεοντιάδης εκφράζουν την ανησυχία τους για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων (Β. Πιερία, Μακρύγιαλος, είσοδος/έξοδος Κατερίνης, Ν. Πιερία, Βαρικό) πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των επισκεπτών και των κατοίκων της Πιερίας που βιώσανε το προηγούμενο καλοκαίρι.

«Θέλουμε να μάθουμε εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, να μην ‘τρέχουμε’ μέσα στο καλοκαίρι, να μας πουν πότε υπολογίζουν να ολοκληρώσουν τα έργα, τα οποία, μέχρι σήμερα, η είσοδος και η έξοδος της Κατερίνης εξακολουθούν να είναι κλειστές, στον Μακρύγιαλο οι εργασίες οι οποίες είχαν μετατεθεί για 30 Σεπτεμβρίου δεν εκτελούνται, ή δεν είναι εμφανείς τουλάχιστον, και στο Βαρικό είναι κλειστά» δηλώνει με προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης προσθέτοντας «το πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης στην περιοχή μας, μετατράπηκε σε μειονέκτημα που ταυτίζει τον τόπο με την ταλαιπωρία».

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς του τουρισμού είχαν στείλει και πάλι επιστολή στις 27 Ιουνίου 2022, θέμα το οποίο είχε αναδείξει το GRTimes.gr.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη επιστολή εστάλη προς την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» με  κοινοποίηση προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κώστα Καραμανλή, τους βουλευτές της Πιερίας, την Αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους των τριών δήμων (Κατερίνης, Δίου Ολύμπου, Πύδνας).

Είχαμε μια καλή σεζόν

Πέρα από τα προβλήματα και τις μεγάλες καθυστερήσεις που ήρθαν αντιμέτωποι οι οδηγοί το καλοκαίρι που μας πέρασε, κατευθυνόμενοι σε περιοχές της Πιερίας, η σεζόν, δεδομένου των εξελίξεων των τελευταίων ετών, εξελίχθηκε ικανοποιητικά.

Σε επίπεδα αφίξεων οι επιχειρηματίες έμειναν ευχαριστημένοι, σε επίπεδο κερδοφορίας, όμως υπήρξαν διαφορετικές ταχύτητες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΞΠ κ. Τσιτλακίδης, με τις μονάδες 3-4-5 αστέρων να καταγράφουν αυξημένες εισπράξεις σε σχέση με το 2019, σε αντίθεση με τις μικρότερες μονάδες 1 και 2 αστέρων που σημείωσαν μείωση. «Και να σκεφτείτε, ότι το 75% της δυναμικής των ξενοδοχειακών μονάδων της Πιερίας αντιστοιχούν σε 1 και 2 αστέρων, στο σύνολο 375 επιχειρήσεων» πρόσθεσε.

Η σεζόν της τρέχουσας χρονιάς για την Πιερία ήταν μια αρκετά καλή περίοδος όπως την χαρακτήρισε ο κ. Τσιτλακίδης με έναν Μάιο να είναι ανύπαρκτος, έναν χλιαρό Ιούνιο ο οποίος κινήθηκε προς τα τέλη του, ωστόσο με έναν εκπληκτικό Ιούλιο, έναν πολύ καλό Αύγουστο και έναν καλό Σεπτέμβριο. «Επανήλθαμε στην κανονικότητα» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΞΠ, έπειτα από δυο χρονιές, με το 2020, πρώτο χρόνο πανδημίας κορωνοϊού, που υπήρξε καταστροφικό για όλους, και ένα μέτριο 2021.

130 μέρες λειτουργίας για τα ορεινά καταλύματα

Η Πιερία είναι ένας τόπος ευλογημένος που συνδυάζει άρρηκτα τόσο τη θάλασσα όσο κα το βουνό. Είναι ένας τόπος που έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει τουρισμό δώδεκα μήνες τον χρόνο. Και μπορεί μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην παραλία να έχουν κλείσει για τη σεζόν, ωστόσο παραμένουν αρκετά μικρά, ως επί το πλείστον, οικογενειακά καταλύματα στα ορεινά και ημι – ορεινά του νομού που υποδέχονται επισκέπτες κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο.

Αυτές οι επιχειρήσεις όπως εξηγεί ο κ. Τσιτλακίδης έχουν μια σεζόν 130 περίπου μέρες λειτουργίας, οι οποίες τις αργίες της 26ης – 28ης Οκτωβρίου, κινήθηκαν μεν σε ικανοποιητικά επίπεδα, «ήταν ένα καλό τριήμερο, που ωστόσο, αμέσως μετά, οι πληρότητες έπεσαν κατακόρυφα» όπως ο ίδιος υπογραμμίζει εξηγώντας πως δυο και τρεις διανυκτερεύσεις δεν αρκούν για να κρατήσουν ζωντανή μια επιχείρηση.

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων που παραδοσιακά αποτελεί ευκαιρία για αποδράσεις γεμίζοντας τα καταλύματα της χώρας, δεν έχει δείξει, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, τη δυναμική της για την περιοχή της Πιερίας. «Είναι νωρίς ακόμη, είμαστε της τελευταίας στιγμής» σχολιάζει ο κ. Τσιτλακίδης τονίζοντας ωστόσο, ότι ο προορισμός τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της ελληνικής οικογένειας και κυρίως προερχόμενης από τη Νότια Ελλάδα.

«Είμαστε ένας προορισμός value for money, προσφέρουμε καλή ποιότητα και σχέση με το κοστολόγιο, σ’ ότι αφορά τη μετακίνηση, τη διαμονή, τη διατροφή, τη διασκέδαση και η ελληνική οικογένεια δείχνει μια προτίμηση» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης προσθέτοντας πως δημοφιλείς ορεινοί – ημιορεινοί προορισμοί (π.χ. Ελατοχώρι, Λιτόχωρο, Παλαιός Παντελεήμονας κτλ.) απέχουν μόλις λίγη ώρα μακριά από τον αυτοκινητόδρομο.

Θετικά τα μηνύματα για το 2023   

Αναφερόμενος και στην επόμενη σεζόν ο κ. Τσιτλακίδης, επισημαίνει πως τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι θετικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη ξεκινήσει να κλείνονται τα συμβόλαια με τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού, από τη Γερμανική αγορά, την Ολλανδική, τις Βαλκανικές χώρες, τις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία). Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες ώστε να προσελκύσουν και πάλι στην περιοχή Βρετανούς τουρίστες.

Σ’ ότι αφορά τις υπέρογκες αυξήσεις, προσπαθούν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν τα κόστη λειτουργίας, ενώ στα συμβόλαια με τους tour operators παρατηρείται μια οριακή αύξηση που αγγίζει το 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας: Αγιασμός της εκπαιδευτικής χρονιάς παρουσία της Σοφίας Ζαχαράκη (ΦΩΤΟ – VIDEO)

«Τhessaloniki Boat & Fishing Show»: Ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με επίκεντρο τη θάλασσα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Όλυμπος – Καταφύγια: Με πληρότητες προ covid ολοκληρώνεται η φετινή σεζόν – Ανοιχτά τα καταφύγια με οδική πρόσβαση

Πιερία – Τουρισμός: SOS λόγω… έργων συντήρησης στην Εθνική οδό

Πιερία – Τουρισμός: Ιούλιος και Αύγουστος δεν αρκούν για να σώσουν τη σεζόν

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top