Πολλαπλά τα οφέλη για ανάπτυξη-ασφάλεια από την Εγνατία των Λιμένων (ΦΩΤΟ-VIDEO) 

Πολλαπλά τα οφέλη για ανάπτυξη-ασφάλεια από την Εγνατία των Λιμένων (ΦΩΤΟ-VIDEO) 

Ο αναπτυξιακός ρόλος της Εγνατίας των λιμένων, των λιμανιών δηλαδή της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η τεράστια γεωστρατηγική τους σημασία, βρίσκονται στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με πρωτοβουλία του προέδρου της, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σάββα Αναστασιάδη.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ο κ. Αναστασιάδης με δηλώσεις του αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει η ανάπτυξη των συγκεκριμένων λιμένων, όχι μόνο για τη βόρειο Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, τονίζοντας πώς οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, τα καθιστούν ακόμη πιο σημαντικά για τους γνωστούς γεωστρατηγικούς ρόλους.

Επισήμανε ακόμη ότι σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και του σιδηροδρομικού δικτύου, η Βόρειος Ελλάδα θα καταστεί ένα τεράστιο και εξαιρετικά σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση ζωτικής σημασίας έργων, όπως η  οδική σύνδεση του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης, παρατηρώντας ότι «χάρη σε έργα όπως αυτό, που επί χρόνια έμενε στα χαρτιά, και τώρα προχωράει ταχύτατα, η Βόρεια Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει ανταγωνιστική πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Δείτε τι δήλωσε αναλυτικά:

“Περνάμε στην εποχή των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και των έξυπνων λιμένων. Σε αυτήν την εποχή μπορεί και πρέπει να βαδίσει, τόσο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσο και τα άλλα λιμάνια της χώρας” ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων της χώρας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην ομιλία του ο  Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων,   Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία της σύνδεσης των τεσσάρων λιμένων της Βόρειας Ελλάδας με την Εγνατία οδό, η οποία όπως είπε «λειτουργεί συγχρόνως ως συλλεκτήριος οδικός άξονας των μεταφορών της Βαλκανικής και της Ν.Α. Ευρώπης». Τόνισε τη σημασία των νέων Ευρωπαϊκών Διαδρόμων που είναι υπό σχεδιασμό από την Ε.Ε. (Δυτικών Βαλκανίων  και  Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου» καθώς «δημιουργούν νέα δεδομένα για τους λιμένες της Εγνατίας καθώς όταν θα ολοκληρωθούν οι πολυτροπικές συνδέσεις, εμπορευματικά αγαθά και ενέργεια θα διακινούνται μέσω της Εγνατίας από και προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής».

Ως ένα οικονομικό κλειδί όχι μόνο για τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη γενικότερα, χαρακτήρισε τον ρόλο των τεσσάρων λιμένων, ο Λεωνίδας Ραπτάκης, γερουσιαστής ΗΠΑ στο Ρόουντ Άιλαντ και πρόεδρος της παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε).

Πρόσθεσε πως η παρουσία των συναδέλφων του, μελών κοινοβουλίων από άλλες χώρες, στις εκδηλώσεις της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με την Πα.Δ.Ε.Ε στη Θεσσαλονίκη, βοηθάει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών, διαπιστώνοντας ποια είναι τα προβλήματα του Ελληνισμού και βοηθώντας ενεργά στην επίλυση τους.

Δείτε τι δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Η Εγνατία των λιμένων δείχνει τη σημαντικότητα της στρατηγικής θέσης της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αναδεικνύεται δυστυχώς και μέσα από τη φρίκη του πολέμου” δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Τη σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης του λιμανιού, με την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ανέδειξε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος της Κωνσταντίνος Ζέρβας.

“Όταν το λιμάνι ανθούσε και η πόλη ακολουθούσε, σε υψηλά επίπεδα ευημερίας και ανάπτυξης. Ακριβώς αυτό θέλουμε και εμείς ως Δήμος Θεσσαλονίκης, το λιμάνι της πόλης να συνεχίσει να εξελίσσεται” είπε, εκφράζοντας και την ικανοποίηση του για την πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που θα φτάσουν φέτος στην πόλη, περισσότερα από 60 στο σύνολο.

Ανέφερε πως σε συνδυασμό με την αύξηση και των φορτίων που φτάνουν στο λιμάνι αλλά και με την ανάπτυξη των υποδομών της πόλης, “όλα αυτά συνιστούν μία εξαιρετική εξέλιξη για την πόλη της Θεσσαλονίκης την επόμενη πενταετία”.

Την εκτίμηση ότι τα λιμάνια έχουν μεγάλη προοπτική ανάπτυξης, όχι μόνο εμπορική αλλά και σε συνδυασμένες μεταφορές, εξέφρασε ο δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης.

Πρόσθεσε πως η υλοποίηση της Εγνατίας των λιμένων θα είναι καλή και για τις τοπικές κοινωνίες και για όλη τη χώρα. Επισήμανε πώς το μοναδικό πρόβλημα για τους δήμους είναι ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στα λιμάνια και στις χερσαίες ζώνες, ωστόσο όπως ανέφερε, αυτό λύνεται με την συνεργασία των συναρμόδιων φορέων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη σημασία των λιμένων και των οδικών αξόνων που έχουν ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ρόλο και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των περιοχών τους. Πρόσθεσε πως Ηγουμενίτσα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς είναι η Δυτική πύλη της Ελλάδας στην Ευρώπη και το λιμάνι της πόλης, παίζει σήμερα και θα παίξει και στο μέλλον έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απεύθυνε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Σάββα Αναστασιάδη, στην ημερίδα, πρόσκληση που όπως τόνισε αντανακλά στην αξία του πανεπιστημίου, “διότι ως το μεγαλύτερο και πολυθεματικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, μπορεί επιστημονικά να συνεισφέρει σε όλες τις αναπτυξιακές δραστηριότητες, έτσι όπως αυτές αναπτύσσονται στην ημερίδα”.

Δήλωσε ακόμη πως το πανεπιστήμιο είναι δίπλα στον απόδημο Οικουμενικό Ελληνισμό, για την ενίσχυση όλων των δράσεων του, ζητώντας παράλληλα από τα επιφανή μέλη της Ελληνικής διασποράς, να στέκονται δίπλα στο Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Δείτε τι δήλωσε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ.Αναστασιάδης: Επίκεντρο του Οικουμενικού Ελληνισμού η Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top