Ακίνητα: Πάνω από 180.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη τη χώρα

Ακίνητα: Πάνω από 180.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη τη χώρα

Συνολικά 187.695 είναι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που λειτουργούν σήμερα στην ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για έναν αριθμό αισθητά υψηλότερο συγκριτικά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα οποία τοποθετούσαν το μέγεθος της αγοράς σε περίπου 120.000 καταλύματα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έρευνα της εταιρείας Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), η οποία είναι και η μόνη που συμπεριλαμβάνει και τις καταχωρίσεις στην πλατφόρμα του Booking και του Trip Advisor, πέραν δηλαδή του Airbnb και του VRBO.

Η μεγαλύτερη αγορά είναι στην Αττική, με 11.328 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Σύμφωνα με τον STAMA, για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ακρίβειας των στοιχείων, έχουν αφαιρεθεί όλες οι διπλοεγγραφές, ενώ συμπεριλαμβάνονται και καταχωρίσεις που ενδεχομένως να μην είναι ακίνητα, αλλά να λειτουργούν ως χώροι φιλοξενίας επισκεπτών, όπως για παράδειγμα σκάφη.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αττική περιλαμβάνονται σήμερα 11.328 καταλύματα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αγορά μεταξύ των επιμέρους περιοχών της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται 3.047 καταλύματα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν αποκλειστικά ακίνητα τα οποία διαθέτουν αριθμό μητρώου, είναι δηλαδή πλήρως νόμιμα. Παράλληλα, όπως τονίζει ο STAMA, «είναι πάγια θέση μας να “κατέβουν” ακίνητα χωρίς αριθμό μητρώου από τις πλατφόρμες. Το επισημαίνουμε σε κάθε επαφή μας με τους εκπροσώπους των πλατφορμών και τους αρμόδιους φορείς».

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική διαδικασία ελέγχου που είχε πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, είχαν εμφανιστεί περίπου 20.000 καταλύματα τα οποία δεν διέθεταν αριθμό μητρώου αλλά εξακολουθούσαν να είναι αναρτημένα στις ψηφιακές πλατφόρμες. Τα ακίνητα αυτά, δηλαδή, παρήγαγαν αφορολόγητο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες τους.

Airbnb: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας

Σύμφωνα με τους φορείς του κλάδου, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός των καταλυμάτων είναι δυναμικός και όχι γραμμικός. Εν ολίγοις, άλλος είναι ο αριθμός των καταλυμάτων κατά τη θερινή περίοδο και εντελώς διαφορετικός (κι αισθητά μικρότερος) την περίοδο των χειμερινών μηνών.

Επίσης, όπως αναφέρει ο STAMA, κατά την περίοδο της πανδημίας πολλά ακίνητα αποσύρθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Κάποια μεταφέρθηκαν στη μακροχρόνια μίσθωση, ενώ κάποια άλλα (από όσα είχαν αποσυρθεί) επιστρέφουν τώρα στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top