Ρεύμα, φυσικό αέριο, επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για τις εκπτώσεις και ποια τα κριτήρια

Ρεύμα, φυσικό αέριο, επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για τις εκπτώσεις και ποια τα κριτήρια

Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την απορρόφηση των πρωτοφανών, ενεργειακών ανατιμήσεων, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκαν σήμερα, Παρασκευή (8/10) από τους συναρμόδιους υπουργούς κ.κ. Σταϊκούρα, Σκρέκα και Σκυλακάκη.

Ειδικότερα:

Διπλασιασμός της επιδότησης στο ρεύμα

Για το ρεύμα ανακοινώθηκε διπλασιασμός της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος σε 18 ευρώ το μήνα έναντι των 9 ευρώ που είχε ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα και θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών που τροφοδοτούνται στη Χαμηλή Τάση δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, για κατανάλωση μέχρι 300 KWh ανά μήνα, ανεξαρτήτως προμηθευτή. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για τους οποίους η επιδότηση θα είναι 24 ευρώ τον μήνα.

Η επιδότηση θα ισχύσει για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2021 και όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, θα παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις προκειμένου να αποφασιστεί η ενδεχόμενη παράταση τόσο χρονικά όσο και οικονομικά.

Πώς θα εφαρμοστεί η έκπτωση στο φυσικό αέριο

Τους προμηθευτές φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στην αγορά λιανικής θα αφορά η έκπτωση 15% στην τιμή του καυσίμου που θα εφαρμόσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, προκειμένου η μείωση της τιμής να μην μετακυλισθεί στους οικιακούς καταναλωτές, που είναι συνδεδεμένοι με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου Αττικής και Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας.

Τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα διαμορφωθεί ο μηχανισμός υπολογισμού των εκπτώσεων, ανάλογα με το πλήθος των οικιακών καταναλωτών και τον όγκο κατανάλωσης που εκπροσωπεί κάθε εταιρεία προμήθειας που δραστηριοποιείται στην αγορά και είναι πελάτης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Θα ακολουθήσει η διαμόρφωση και μηχανισμού πιστοποίησης για την εφαρμογή των εκπτώσεων.

«Τις επόμενες ημέρες η ΔΕΠΑ θα συνεργαστεί με όλους τους ιδιώτες Παρόχους για την οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας, αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση κατ΄ ελάχιστον 15% στην τιμή του φυσικού αέριου, θα φτάσει στους τελικούς οικιακούς καταναλωτές» ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ.

Ποιες οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Στα 168 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 36% χωρίς τέκνα, 49% με ένα τέκνο, 59% με δυο τέκνα και 68% για τρία τέκνα. Το επίδομα για κάθε τέκνο αυξάνεται 20% και το ελάχιστο ποσό

Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

Το επίδομα για κάθε τέκνο προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.
Ενδεικτικά παραδείγματα

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.
Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.
Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

– Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

– Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

– Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.
Αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ).

Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top