Ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων – Στο 2,29% η απόδοση του 10ετούς

Ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων – Στο 2,29% η απόδοση του 10ετούς

Στη δίνη των εξελίξεων που πυροδοτούν παγκόσμια ρευστοποίηση κερδών στα κρατικά ομόλογα βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετους να σκαρφαλώνει σήμερα στο 2,29% – αυξημένη κατά 6,9% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που σηματοδοτούν μία νέα εποχή για την νομισματική πολιτική και στις δύο όχθες του Ατλαντικού όπως και οι επιπτώσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση ακόμα και στις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη δημιουργούν κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας στο καταφύγιο των ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από νωρίς το πρωί τα κρατικά ομόλογα Αυστραλίας δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις με τις αποδόσεις του να εκτινάσσονται σε υψηλά σχεδόν τριών ετών. Στο 0,205%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2016, έχει σκαρφαλώσει και η απόδοση του ιαπωνικού 10ετους με τους επενδυτές να περιμένουν να δουν εάν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών βαρύνουσα σημασία έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία φαίνεται να αλλάζει στάση, με τα «γεράκια» να επικρατούν πλέον με το ΔΣ να εγκαταλείπει την επισήμανση ότι οι αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους είναι «απίθανες» και να αναζωπυρώνει τα σενάρια για δύο αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρατικά ομόλογα βιώνουν το χειρότερο εξάμηνο τους από το 2016, όπως προκύπτει από τον σχετικό δείκτη του Bloomberg. Και τα πράγματα προβλέπεται να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα τους επόμενους μήνες, με τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο να έχουν αυξηθεί αισθητά, την Τράπεζα της Αγγλίας να έχει προβεί ήδη σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2004 και την ΕΚΤ να ακολουθεί πια λιγότερο διστακτικά.

Ελλάδα και αλλαγή σκηνικού

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε στις 19 Ιανουαρίου, 3 δισ. ευρώ από τις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου πριν ενταθούν οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Με τις προσφορές να φτάνουν τα 15 δισ. ευρώ, το επιτόκιο της έκδοσης έκλεισε κοντά στο 1,84%, ενώ η απόδοση του 10ετους στην ΗΔΑΤ εκείνο το διάστημα απείχε ακόμη από το 2%, και ήταν στο 1,67%.

Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να αντλήσει συνολικά 12 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος. Η αύξηση του κόστους δανεισμού (αν και έχει υπολογιστεί στις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους) προκαλεί σε έναν βαθμό ανησυχία, ειδικά από τη στιγμή που έγινε σαφές πως η ΕΚΤ δεν θα αργήσει πολύ να αυξήσει τα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί πάντως να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα. Αν και αποφάσισε να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP τον Μάρτιο, το οποίο περιελάμβανε και ελληνικούς τίτλους παρόλο που ακόμη δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη-Δολοφονία Άλκη: Ένταση και προπηλακισμοί κατά τη μεταφορά των κατηγορούμενων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Απόδραση στα Χανιά: Εντοπίστηκε ύποπτο όχημα διαφυγής στο Μυλοπόταμο

Διακόπηκε η δική του Ιβάν Σαββίδη για την εισβολή στην Τούμπα

Κορινθία: Νύχτα τρόμου για ζευγάρι στα χέρια ληστών

Θεσσαλονίκη: Αναστάτωση στη λαϊκή αγορά της Σίνδου – Τί συνέβη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top