Σχοινάς: Θεσσαλονίκη, πρώτη αναδυόμενη Μητρόπολη της Ν.Α. Ευρώπης

Σχοινάς: Θεσσαλονίκη, πρώτη αναδυόμενη Μητρόπολη της Ν.Α. Ευρώπης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

H Θεσσαλονίκη προσελκύει στρατηγικό ενδιαφέρον όχι ως η δεύτερη σε μέγεθος και σημασία ελληνική πόλη, αλλά ως η Πρώτη Αναδυόμενη Μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργατίτη Σχοινά, ο οποίος στην ομιλία του στο 6ο Thessaloniki Summit, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά, κυβέρνηση και φορείς, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και να πράξουν ανάλογα.

“Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, είναι μεγάλο και γεωπολιτικό, που ακουμπάει μεν την οικονομική ζωή και εξελίξεις, αλλά ξεπερνάει κατά πολύ την οικονομία”, τόνισε ο κ. Σχοινάς λέγοντας ότι η προτεραιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων ανεβάζουν ψηλά τη Θεσσαλονίκη καθώς η πόλη συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μίας Ευρωπαϊκής αλλά και Βορειοατλαντικής (ΝΑΤΟ) Πρωτεύουσας.

Η ξεχωριστή αυτή σημασία της Θεσσαλονίκης συνδέεται με το ειδικό βάρος που έχει για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, των οποίων την ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, ο κ. Σχοινάς θεωρεί “προδιαγεγραμμένη” και “νομοτελειακή”, παρά τις δυσκολίες που πρόσκαιρα εκδηλώνονται.

Οι “άλλοι φίλοι” των Δυτικών Βαλκανίων

“Οι άλλοι φίλοι” που προσεγγίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ο κ. Σχοινάς, δεν μπορούν με τα όσα υπόσχονται αλλά δεν προτίθενται, ούτε μπορούν να υλοποιήσουν, να ισοφαρίσουν τις σοβαρές οικονομικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η Ε.Ε., η οποία ήδη έχει σχεδιάσει ένα “μίνι σχέδιο Γιούνκερ” ύψους 9 δισ. ευρώ για την περιοχή.

Ο κ. Σχοινάς ζήτησε από πολιτικούς και πολίτες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, να επιδείξουν στοχοπροσήλωση στην υπόθεση της Ευρώπης” ενώ αναγνώρισε ότι στην πορεία αυτή η παραίτηση Ζάεφ, αποτελεί αρνητική εξέλιξη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top