Σε δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για τη ΔΕΘ-HELEXPO

Σε δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για τη ΔΕΘ-HELEXPO

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να βγει τις επόμενες ημέρες το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για τη ΔΕΘ-HELEXPO και συγκεκριμένα η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σκοπός του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη ΔΕΘ-HELEXPO, που έχει κατατεθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ, είναι η βέλτιστη οργάνωση, δόμηση και λειτουργία του εκθεσιακού κέντρου στον υφιστάμενο χώρο.

Η ΔΕΘ-Helexpo συνεργάστηκε με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με το Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για να διαμορφώσει την σχετική πρόταση, ενώ αξίζει να σημειωθεί και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Βασικός στόχος είναι η επίλυση προβλημάτων που έχουν προκύψει σε αυτό το πεδίο, ώστε να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις και να οργανωθούν οι δραστηριότητες της ΔΕΘ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να αναδειχθεί περαιτέρω ο ρόλος της σε διεθνές επίπεδο.

Με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, στην υφιστάμενη έκταση, ο πολεοδομικός κανονισμός και οι πρόσθετοι όροι και περιορισμοί.

Το υπό διαβούλευση σχέδιο προβλέπει διακριτές ζώνες για την ανάπτυξη επιμέρους κατηγοριών χρήσεων γης, που αφορούν, για παράδειγμα, το εκθεσιακό σκέλος, το συνεδριακό τμήμα, ξενοδοχειακό χώρο, εμπορικό κομμάτι και ελεύθερους χώρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βασικές αρχές αφορούν στην προώθηση ενιαίου σχεδιασμού της έκτασης και την ένταξη στους διευρυμένους γειτονικούς δημόσιους χώρους (ΑΠΘ, Μουσεία, Γ’ Σώμα Στρατού), καθώς και την ενίσχυση των ελεύθερων διαμορφωμένων χώρων με ανάδειξη αξόνων σύνδεσης με το θαλάσσιο μέτωπο, την πλατεία ΧΑΝΘ – Πανεπιστήμιο – Σέιχ Σου, τη Ροτόντα – πλατεία Συντριβανίου.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης ακολουθεί η έγκριση του ΥΠΕΝ, θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος και το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης για να ξεκινήσει θα χρειαστεί τη διασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότησή του που εκτιμώνται στα 120-125 εκατ. ευρώ

Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Κεντρικής Μακεδονίας

Η διαδικασία αυτή συνδυάζεται με την έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Κεντρικής Μακεδονίας, που αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως προανήγγειλε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στην ομιλία του, τόνισε ότι η ολοκλήρωση των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων «θα χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλονίκη της επόμενης ημέρας». Όλα αυτά έγιναν τώρα, επισήμανε, «γιατί τώρα υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθούν λύσεις για τη Θεσσαλονίκη».

Όπως υπογράμμισε: «Πληθώρα δημόσιων χώρων αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης όπως τα πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Αυτές οι αλλαγές φέρνουν δουλειά στους μηχανικούς αλλά και εξυπηρέτηση των πολιτών, γιατί δεν ξεχωρίζουμε τους πολίτες και τις πόλεις με βάση τι χρώμα έχουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες».

Απώτερος στόχος της ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου και της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου είναι η υλοποίηση ενός νέου τοπόσημου για την Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.

Η κεντρική θέση του χώρου της ΔΕΘ, ενός εδραιωμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού, συνδέεται με την οικονομική ζωή και την ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης και συνεπώς επηρεάζει άμεσα τόσο τη συνοχή και λειτουργία του αστικού ιστού όσο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Όλα αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία του δημόσιου διαλόγου για το χωρικό σχεδιασμό και τους όρους λειτουργίας της ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, πρόκειται να διοργανώσει σχετική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top