Στ. Καλαφάτης: Αυτά είναι τα 30+ έργα και παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη του 2030 (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στ. Καλαφάτης: Αυτά είναι τα 30+ έργα και παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη του 2030 (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τα περισσότερα από 30 έργα που έγιναν ή είναι σε φάση υλοποίησης ή σχεδιασμού, για τη Θεσσαλονίκη του 2030, παρουσίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

Με την επισήμανση ότι η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά διεκδικεί τη θέση που δικαιούται στο αύριο, με μια ολιστική, πολυεπίπεδη προσέγγιση, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, παρουσίασε μια σειρά από περισσότερες από 30 παρεμβάσεις – έργα, τα οποία αλλάζουν όπως είπε τη Θεσσαλονίκη και την οδηγούν στο 2030.

Οι παρεμβάσεις αυτές, επισήμανε, αφορούν στις υποδομές, σε υγεία και πρόνοια, στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, αλλά και σε αναπλάσεις και επεμβάσεις με αναφορά στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στο πράσινο, στην αναψυχή, στον πολεοδομικό σχεδιασμό και αφορούν έργα τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, είτε σε φάση σχεδιασμού.

Συνολικά το κόστος υπερβαίνει τα 9,3 δις ευρώ, από τα οποία το 1,16 δις αφορά σε ιδιωτικά έργα και 8,18 δις ευρώ αφορούν στα δημόσια.

Ο κ. Καλαφάτης, έχοντας στο πλευρό του στη διάρκεια της παρουσίασης, τη Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, έκανε λόγο για έναν τριπλό στόχο στον οποίο σκοπεύουν όλα τα παραπάνω έργα και συγκεκριμένα σε έναν κύριο και δύο θεμελιώδεις :

  • Ο πρώτος και κύριος στόχος είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ως μια σύγχρονη πόλη, λειτουργική, εξωστρεφής, πραγματικός πόλος ανάπτυξης. Μια πόλη που αξίζει να ζεις, να εργάζεσαι, να επισκέπτεσαι.
  • Δεύτερος θεμελιώδης στόχος είναι να αξιοποιήσει η πόλη τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, να δώσει στους ανθρώπους της νέες υπηρεσίες, νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες σε όλους τους τομείς, όπως στο εμπόριο, στην εστίαση, στη βιομηχανία, στο επιχειρείν, να ανοίξει νέους δρόμους στο μοναδικό επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει, στους κατόχους πτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, από τα εξαιρετικά πανεπιστήμια ιδρύματα μας. Και βέβαια να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική της θέση, η οποία αποκτά νέα δυναμική στον χάρτη του μέλλοντος.
  • Τρίτος στόχος, να ικανοποιήσει την ανάγκη της ισότιμης ανάπτυξης δίνοντας βάρος στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπου διαβιεί περίπου ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος, με έργα και παρεμβάσεις που αξίζει η περιοχή και δικαιούνται οι κάτοικοι. Και αυτό συμβαίνει συμβαίνει σε δύο επίπεδα, στον κοινωνικό ιστό και στην ποιότητα ζωής, αλλά και στον παραγωγικό ιστό και την αναπτυξιακή της προοπτική.

“Γιατί να μας πιστέψουν οι πολίτες”

Σχολιάζοντας ενδεχόμενα δυσπιστίας, ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει στην πράξη, σε όλα τα επίπεδα, ότι μιλάει με πράξεις και αποτελέσματα. “Το έδειξε, δρομολογώντας όλα τα έργα που είχαμε εξαγγείλει. Ότι είπαμε γίνεται. Το έδειξε στην πανδημία, όταν με 43δις στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, το δείχνει τώρα στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης, με τη διάθεση 8,5 δις ευρώ, κυρίως στις αδύναμες οικονομικά ομάδες πληθυσμού, στη μεσαία τάξη, στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το αποδεικνύει η έξοδος της χώρας από τη 12ετή ενισχυμένη εποπτεία, που σηματοδοτεί την πορεία για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το αποδεικνύει με το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects και η προώθηση άλλων κτλ” είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας τέλος για το “πακέτο” όλων των έργων, έκανε λόγο για συνειδητή, στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εκπλήρωση της οποίας εργάζεται ολόκληρη η κυβέρνηση. “Είμαστε ευθυγραμμισμένοι και στοχοπροσηλωμένοι σε αυτό το γιγάντιας σημασίας project, όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά για την Ελλάδα” υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ο τομέας Μακεδονίας Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, βρίσκεται σε πλήρη και άριστη συνεργασία με όλη την κυβέρνηση, τους δήμους και τους συναρμόδιους φορείς, προσπαθώντας να συμβάλει “ως επιταχυντής, καλός αγωγός, καταλύτης και όπου απαιτείται και ως συντονιστής, όλων αυτών των έργων, με όλες του τις δυνάμεις”.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας Θράκης), ανέπτυξε το τι περιλαμβάνουν όλα αυτά τα έργα, ενώ παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το κόστος και για τα σημαντικά οφέλη τα οποία θα παρέχουν σε πολλαπλά επίπεδα και στην ποιότητα ζωής και στην οικονομία.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση στο εξής link:

https://www.mathra.gr/wp-content/uploads/2022/09/%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-2030.pdf

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

A. Υποδομές
Α.1 Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver)
Α.2 ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης / Βασική Γραμμή – Επέκταση Καλαμαριάς –
Επέκταση Δυτικής Θεσσαλονίκης – Επέκταση Αεροδρομίου
Α.3 6ος Προβλήτας Λιμένα Θεσσαλονίκης & Αναβάθμιση υφιστάμενων λιμενικών υποδομών
Α.4 Νέα Σιδηροδρομική σύνδεση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης
Α.5 Σιδηροδρομικά Έργα
Α.6 Οδικά Έργα
Α.7 Αντιπλημμυρικά Έργα
Α.8 Αεροδρόμιο Μακεδονία – Νέος Τερματικός Σταθμός
Α.9 Cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας
Α.10 Υλοποίηση 17 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ
Α.11 Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης

Β. Υγεία & Πρόνοια
Β.1 Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Νέο Θεαγένειο»
Β.2 Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Β.3 Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων Κεντρικής Μακεδονίας
Β.4 Εκσυγχρονισμός Κέντρων Υγείας Βόρειας Ελλάδας

Γ. Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία
Γ.1 Μετατροπή Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Δυτικής Θεσσαλονίκης σε
Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου (ΕΠΕ Καλοχωρίου)
Γ.2 Εμπορευματικό Κέντρο Β. Ελλάδας Εθνικής Εμβέλειας – Στρατόπεδο Γκόνου
Γ.3 Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στη Δ.Κ. Περαίας
Γ.4 Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων CISCO
Γ.5 Thessaloniki Pfizer Digital & Global Hub – πρώην Εμπορικό Κέντρο “EAST PLAZA”
Γ.6 Σχέδια Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (βιομηχανία – μεταποίηση – logistics)

Δ. Αναπλάσεις & Επεμβάσεις που Αλλάζουν την Εικόνα της
Θεσσαλονίκης & της Κεντρικής Μακεδονίας (Πολιτισμός, Αθλητισμός,
Αναπλάσεις, Πράσινο, Αναψυχή & Πολεοδομικός Σχεδιασμός)
Δ.1 Ανάπλαση Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Δ.2 Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης
Δ.3 Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του παραλιακού μετώπου του
Πολεοδομικού Συγκροτήματος (ΠΣΘ) Θεσσαλονίκης
Δ.4 Ανάπλαση Δυτικής Πύλης Θεσσαλονίκης
Δ.5 Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου – Στρατόπεδο Παύλου Μελά
Δ.6 Ανάπλαση Τούμπας – Νέο Γήπεδο ΠΑΟΚ
Δ.7 Διπλή Ανάπλαση Θεσσαλονίκης – Νέο Γήπεδο Α.Σ. ΑΡΗ
Δ.8 Έργα Τοπικής Παρέμβασης Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης
Δ.9 ΥΠΕΝ Νέες Αστικές Αναπλάσεις Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης
Δ.10 ΥΠΕΝ Νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης
Δ.11 Αναπλάσεις Παλαιάς Παραλίας & Πλατείας Αριστοτέλους

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top