Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος και ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα φθάσει τα 780 ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δεν έχει αυταπάτες και γνωρίζει πως «η νέα αυτή αύξηση, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα».

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%. «Έτσι από την 1η Απριλίου, αυτός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ -θυμίζω- που ήταν το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων. Η νέα αύξηση, προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό».

Αναγνωρίζοντας ότι οι αμοιβές στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλές καθώς και ότι πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, υπογράμμισε την ανάγκη αυτής της νέας αύξησης που θα προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση καθώς και ότι «το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως «η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ τον μήνα από 1ης Απριλίου επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και στηρίζεται στη δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η οικονομία. Είναι μία αύξηση σημαντική και δίκαια, που λαμβάνει υπόψη αφενός μεν το χρέος για στήριξη των εργαζόμενων, ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού αφετέρου δε τις αντοχές των επιχειρήσεων».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες: η ανεργία, η οποία από 17,5% το 2019 έπεσε στο 10,8% τον Ιανουάριο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που προκύπτει από την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένεται να συνεχιστεί εφέτος, η πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος, αν και αποκλιμακώνεται, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κριτήριο το ΑΕΠ και το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σημείωσε ωστόσο ότι η ανεργία δεν πέφτει αυτόματα. «Έπεσε από το 17,5% στο 10,8%, γιατί συνέτρεξαν μία σειρά πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις, δηλαδή κυβερνητική σταθερότητα, σοβαρότητα και θετικό κλίμα στην οικονομία. Αν δεν υπάρχουν αυτά, η ανεργία θα πάρει και πάλι τον ανήφορο», τόνισε.

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Ξεκινά τον Απρίλιο το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, και θα καλύψει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Όπως υπογραμμίζουν πηγές, η εφαρμογή του θα συμβάλει στη μείωση των βλαβερών εκπομπών κατά τουλάχιστον 210 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος και θα αναβαθμίσει τις ενεργειακές υποδομές χιλιάδων κατοικιών.

Η επιδότηση ανέρχεται από 50 έως 60% της δαπάνης αγοράς, ανάλογα με το εισόδημα του ωφελούμενου. Για τον καθορισμό του τελικού ποσού λαμβάνεται υπόψη και η χωρητικότητα του boiler του θερμοσίφωνα που θα αποκτηθεί.

Οι εισοδηματικές κατηγορίες είναι τρεις: αιτούντες με μέσο οικογενειακό εισόδημα έως 5.000 ευρώ δικαιούνται επιδότηση της τάξης του 60%, δικαιούχοι με μέσο οικογενειακό εισόδημα από 5.001 έως 10.000 ευρώ θα επιδοτηθούν κατά 55% και και σε περιπτώσεις όπου το μέσο οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ το ποσοστό που θα καλύπτει το κράτος μειώνεται στο 50%. Σε περίπτωση μονομελούς νοικοκυριού το μέσο εισόδημα ισοδυναμεί με το ατομικό.

Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Η παλιά μονάδα θα αποσυρθεί υποχρεωτικά και θα αντικατασταθεί από ηλιακό θερμοσίφωνα.

Αιτήσεις υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης. Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο

Συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων των ΔΕΥΑ, Παύλος Δραγκόλας, ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες τις φήμες περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του νερού».

Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «είναι να επιτευχθεί η ενδυνάμωση και η αναβάθμιση του ρόλου των ΔΕΥΑ και βέβαια να διασφαλιστεί η επαρκής παροχή υπηρεσιών ύδατος σε όλους τους πολίτες, με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε κατηγορηματικά, ότι το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο: «Μεταφέρουμε αρμοδιότητες, εποπτεία κι έλεγχο», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «για να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου των ΔΕΥΑ».

Αναλύοντας τη σημασία του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή για τη δημόσια εποπτεία και τον έλεγχο στη διαχείριση των υδάτων, αλλά και την ενδυνάμωση του ρόλου των ΔΕΥΑ, ο υπουργός τόνισε ότι η Πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών – κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top