Σταϊκούρας: Η χώρα δεν χρειάζεται να προσφύγει σε δανεισμό

Σταϊκούρας: Η χώρα δεν χρειάζεται να προσφύγει σε δανεισμό

Καθησυχαστικός για τις ταμειακές ανάγκες της χώρας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup και το μηχανισμό στήριξης για να χρηματοδοτηθούν από τον ESM άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την πανδημία, η χώρα δεν χρειάζεται να προσφύγει σε δανεισμό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
«Αν μία χώρα θέλει να δανειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μπορεί να το κάνει για δαπάνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού Μπορεί να κάνει αίτηση μέχρι το τέλος του 2022» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για να προσθέσει: «Στο βασικό σενάριο που έχουμε τρέξει δεν προκύπτει η ανάγκη να προσχωρήσει η χώρα σε αυτόν τον μηχανισμό ούτε να αξιοποιήσει τα 15,7 δισ. ευρώ που είναι κλειδωμένα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας  κυρίως για την αντιμετώπιση του χρέους».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα πως θα υπάρξει ένα πρόγραμμα-«γέφυρα» παίρνοντας το κράτος από τις μηνιαίες δόσεις των δανείων και κόκκινων και πράσινων δανειοληπτών. Όπως διευκρίνισε, «αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες θα είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις μέχρι την υγειονομική κρίση, θα έρθει η πολιτεία π.χ. για τρεις μήνες θα τους επιδοτήσει το πολύ υψηλότερο ποσοστό της δόσεως τους στην συνέχεια αυτό το ποσό θα γίνει μικρότερο για ίσως ακόμα ένα τρίμηνο και έτσι για εννέα μήνες το κράτος θα πάρει ένα μεγάλο βάρος από τις δόσεις που θα πλήρωνε ο πολίτης».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top