Στη Ρεβυθούσα θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Ρεβυθούσα θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις 09:30 ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο νησί της Ρεβυθούσας.

Στις 10:30 θα επισκεφθεί τη Σαλαμίνα όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και με φορείς του νησιού.

Αύριο και μεθαύριο οι έκτακτες ενισχύσεις για ευπαθείς ομάδες πολιτών

Όπως επισημαίνουν πηγές, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση διέθεσε πάνω από 4 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Αυτό το μήνα διατίθενται πάνω από 1 δισ. ευρώ, για αυξημένη επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου, για έκτακτη συνδρομή 200 ευρώ στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, για επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης, για έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί, για σειρά μέτρων  ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου.

Η έκτακτη ενίσχυση για τη στήριξη των πιο ευπαθών συμπολιτών μας καταβάλλεται αύριο και μεθαύριο. Συγκεκριμένα:

-Τη Μ. Τετάρτη θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, ύψους 200 ευρώ. (περίπου 135 εκατ. ευρώ).

-Τη Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα σε δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, ως εξής:

-138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ. Ποσό πληρωμής: 21,7 εκατ. ευρώ.

-32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ. Ποσό πληρωμής: 6,8 εκατ. ευρώ.

-223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος. Ποσό πληρωμής: 46,4 εκατ. ευρώ.

-580.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το επίδομα: Ποσό πληρωμής: 90 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη.

Κυρ.Μητσοτάκης: Πολιτικές που στρέφουν το βλέμμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη είναι πραγματικά προοδευτικές

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη Νίκαια στην τελευταία προσυνεδριακή συζήτηση πριν το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Κοινωνική Πολιτική & Ισότητα». Ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:

–Για την κοινωνική πολιτική: Αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για ένα λαϊκό και ευρύ κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, είναι να μπορείς να στρέφεις το βλέμμα σου σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη στην κοινωνία μας. Τέτοιες πολιτικές πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία. Είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές.

–Για τη μείωση της  ανεργίας: Στόχος μας είναι να φέρουμε την ανεργία κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η πιο σημαντική, η πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για εμάς, είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων καλών θέσεων απασχόλησης. Αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου τον Ιούλιο του 2019 με την ανεργία στο 17,2%. Μεσολάβησαν πολλά, μια πανδημία, επιθέσεις στον Έβρο, μεγάλες ταραχές στο Αιγαίο, μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση, έκρηξη του πληθωρισμού. Και μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την ανεργία από το 17,2% στο 12,8% και να δημιουργήσουμε παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Το κάναμε δίνοντας χώρο στην επιχειρηματικότητα, προσελκύοντας επενδύσεις, μειώνοντας τους φόρους. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα είναι στη σωστή πορεία. Δεν μας ικανοποιεί αυτό το αποτέλεσμα. Δεν θα έχω θεωρήσει ότι έχουμε επιτελέσει την αποστολή μας εάν δεν φέρουμε την ανεργία κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος.

–Για τον κατώτατο μισθό: Με την επόμενη μεγάλη πολιτική παρέμβαση, την 1η Μαΐου θα αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να διανέμεται δίκαια σε όλους, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζόμενους, πρωτίστως σε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Θα συνυπολογίσουμε προφανώς την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά θα λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός σήμερα ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε αυτούς ο οποίοι είναι  στον κατώτατο μισθό, ειδικά στα νέα παιδιά τα οποία ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους διαδρομή.

–Για την αγορά εργασίας: Με το νόμο που ψηφίσαμε πριν από λίγες μέρες με τίτλο, «Δουλειές ξανά» επιχειρούμε μία επανεκκίνηση των πολιτικών εργασίας. Ένας άνεργος ο οποίος  βρίσκει δουλειά, θα εξακολουθεί να εισπράττει το ήμισυ του επιδόματος ανεργίας μέχρι που να συμπληρωθεί ο χρόνος που θα το έπαιρνε  ως άνεργος. Ένα πρόσθετο κίνητρο σε έναν άνεργο να διεκδικήσει να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας με πρόσθετες πια απολαβές.

-Πολύ σημαντική μεταρρύθμιση είναι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι καταστρατηγούν τις εργασιακές σχέσεις και θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι με την ψηφιακή καταγραφή του εργασιακού χρόνου μπαίνει οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση του εργαζόμενου από εργοδότες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται πραγματικά για τις ώρες τις οποίες εργάζονται.

–Για τις παρεμβάσεις σε πτυχές της κοινωνικής πολιτικής: Έχουμε κάνει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλές πτυχές της κοινωνικής μας πολιτικής. Στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού έχει γίνει μια πολύ σημαντική διυπουργική δουλειά. Έχει γίνει ένα σπουδαίο έργο  σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Θεσμοθετήσαμε  τον προσωπικό βοηθό. Δίνουμε τη  δυνατότητα σε άτομα με βαριά αναπηρία να έχουν μαζί τους έναν βοηθό, ο οποίος θα τους υποστηρίζει με δαπάνη του Κράτους. Ξεκινάμε από την Αττική, με τους πρώτους 1.000 συμπολίτες μας.

Ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης «STEKI 46» του ΟΚΑΝΑ σώζει ζωές

Τα Χριστούγεννα του 2018, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με πρώην τοξικοεξαρτημένους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί να προχωρήσει ως πρωθυπουργός στη δημιουργία Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ). Ο χώρος αυτός στεγάζεται σήμερα στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ. Πρόκειται για το «STEKI 46», όνομα που του έδωσαν οι ίδιοι οι ωφελούμενοι, οι οποίοι καλύπτουν εκεί καθημερινά τις ανάγκες τους σε σίτιση και ένδυση, προμηθεύονται ΚΙΤ με υλικό για την ασφαλή χρήση (σύριγγες, προφυλακτικά), ΚΙΤ με υλικό προστασίας από την πανδημία του COVID-19 και λαμβάνουν συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη.

Ο χώρος είναι πλήρως εξοπλισμένος και στελεχωμένος με διεπιστημονική ομάδα. Περιλαμβάνει 12 ειδικά διαμορφωμένες θέσεις για την χρήση προ-αποκτημένων ναρκωτικών ουσιών, χώρους για την παραμονή των ωφελούμενων, ιατρείο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς και χώρο για την παροχή συμβουλευτικής – ψυχολογικής υποστήριξης και διασύνδεσης των ωφελούμενων με θεραπευτικό πρόγραμμα.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το χώρο και συζήτησε με ωφελούμενους και εργαζόμενους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη δράση. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

-Το βασικό μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε είναι ότι δεν μπορούμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

-Το ευκολότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να βλέπουμε τον άνθρωπο στο δρόμο και να κοιτάμε αλλού. Πρέπει να  μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το σοκ, -γιατί η εικόνα είναι ένα σοκ- για να δεις παραπέρα τι μπορείς να κάνεις ουσιαστικά για να βοηθήσεις.

-Ο χώρος αυτός δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες με ασφάλεια να κάνουν τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Υπάρχει βέβαια μία συνολική υποστήριξη, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ολιστικά.

Ο χώρος αυτός -όπως επεσήμανε  η υφυπουργός για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη-  βοηθάει ουσιαστικά στη μείωση της βλάβης. Βοηθά τους εξαρτημένους να έχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και να μπουν και σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης σε συνεργασία με τους ειδικούς του ΟΚΑΝΑ. Άρα σώζει ζωές.

Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για όσα συμβαίνουν στη Σαγκάη

Με βάση τα δεδομένα που δημοσιεύονται στην Κίνα -όπως τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ- δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχουν, κατ’ επέκταση, στοιχεία που να εμπνέουν ανησυχία. Η αυστηρότητα των μέτρων στη Σαγκάη σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.

Είναι γεγονός ότι οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Εφαρμόζονται στη Σαγκάη -όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ- περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2020, είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022. Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς», που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων. Η στρατηγική εκείνη ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος, αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2, που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Ένα ακόμη χρόνιο αίτημα των εργαζόμενων -η ψηφιακή κάρτα εργασίας- γίνεται πράξη

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ένα χρόνιο αίτημα της ΓΣΕΕ για την προστασία των εργαζόμενων έναντι αυθαιρεσιών του εργοδότη, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και την πλήρη καταγραφή των υπερωριών των εργαζόμενων, γίνεται πράξη, όπως υπογραμμίζουν πηγές. Επισημαίνουν πως υλοποιείται έτσι ένα ακόμη μέτρο για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, καθώς η ψηφιακή  κάρτα μπορεί να διασφαλίζει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες, μέσα από την καθημερινή και άμεση κοινοποίηση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

Η ψηφιακή κάρτα θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας και η εφαρμογή της ξεκινά την 1η Ιουλίου στους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, για να ολοκληρωθεί μέσα στο χρόνο.

Για το σκοπό αυτό ξεκινά από την 1η Ιουνίου -και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2022-  η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις, που απασχολούν εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση εργασίας, το ωράριο απασχόλησης (είτε σταθερό εβδομαδιαίο είτε μεταβαλλόμενο ανά ημέρα). Μετά την υποβολή της δήλωσης, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζει το Προγραμματισμένο Ωράριο Εργασίας ανά Εργαζόμενο, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε εργοδότη και εργαζόμενο σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.

-Η απογραφική διαδικασία -Επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν σύστημα ωρομέτρησης θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

-Αναπτύσσεται και θα διατεθεί στις επιχειρήσεις η νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani CardScanner, με την οποία θα γίνεται η ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση – αποχώρηση από την εργασία και αυτόματη υποβολή της πληροφορίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top