Στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις αυξήσεις των τιμών

Στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις αυξήσεις των τιμών

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις αυξήσεις των τιμών θα μιλήσει σήμερα στις 12.15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Νέα μέτρα τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή

Ισχύουν από σήμερα, τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, αφορούν τους ανεμβολίαστους και κινούνται σε τρεις άξονες:

–Ο πρώτος άξονας αφορά τους χώρους οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους -ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους- χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πέρα από τη χρήσης μάσκας και τον περιορισμό της μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τ.μ. Είναι χώροι πρώτης ανάγκης όπως τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, οι λοιποί χώροι προμήθειας τροφίμων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις αστικές μετακινήσεις

–Ο δεύτερος άξονας αφορά τους χώρους που θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο. Είναι οι υπεραστικές μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, οι χώροι του λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, οι χώροι εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -στους οποίους περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους- καθώς και οι χώροι λατρείας.

–Ο τρίτος άξονας αφορά τη διασκέδαση, τους κλειστούς χώρους εστίασης, τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία, τις εκθέσεις, τα συνέδρια, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα. Σε αυτούς τους χώρους η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με το πιστοποιητικό νόσησης ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Για την προσέλευση στους χώρους εργασίας και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Για την προσέλευση στους χώρους εργασίας, θα εφαρμοστεί κυλιόμενο ωράριο προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση τόσο σε αυτούς όσο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 07:00 μέχρι τις 09:30. Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 μέχρι τις 21:00 τις καθημερινές. Το μέτρο δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Για την ενίσχυση στο Σύστημα Υγείας

Όπως επισημαίνουν πηγές, το Εθνικό Σύστημα έχει ενισχυθεί με πάνω από 12.000 νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς. Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν έχουν υπερδιπλασιαστεί (από τις 577 που ήταν το 2019 στις 1.277 σήμερα). Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που μπήκαν στο σύστημα ανταποκρίνονται στις τεχνικές προδιαγραφές και λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες. Παράλληλα υπάρχουν αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή ώστε όταν χρειαστεί να γίνει για κάποιο διάστημα διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ να πληροί πλήρως τις προϋποθέσεις. Επιπλέον έχει εξασφαλιστεί συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και έτσι το σύνολο των κενών κλινών ΜΕΘ βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ.

Στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη ένταση της πανδημίας (Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία) αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 700 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα με το σύνολο του προσωπικού τους, όπου εξυπηρετούνται κατά βάση (70% περίπου) περιστατικά COVID. Στις περιοχές αυτές υπήρξε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους για προσωρινή ενίσχυση από ιδιώτες γιατρούς. Όμως επειδή οι ανάγκες ήταν περισσότερες έχει ήδη ξεκινήσει επίταξη υπηρεσιών ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής.

Συνεχίζονται εντατικά στοχευμένοι έλεγχοι

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη έμφαση σε περιφερειακές ενότητες που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, αλλά και σε επιχειρήσεις που έχουν ιστορικό παραβατικότητας. Σημειώνεται ότι σεβασμός των μέτρων στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί είναι στην ευθύνη και των ιδίων και των επιχειρήσεων, που υποχρεούνται να ελέγχουν τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσο και το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου, έχουν γίνει από το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών 9 εκατομμύρια έλεγχοι. Έχουν διαπιστωθεί 24.000 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα περίπου 8 εκατ. ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας σε 601 επιχειρήσεις. Ακόμα πιο αυξημένοι είναι οι έλεγχοι στο πρώτο 15νθήμερο Νοεμβρίου. Όπως, άλλωστε δείχνουν τα στοιχεία στο διάστημα αυτό έχουν διαπιστωθεί 6.000 παραβάσεις που είναι περίπου το 80% του συνολικού αριθμού του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 2.142.000 και αναστολές σε 128 επιχειρήσεις. Μόνο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τους τελευταίους 2,5 μήνες έχει ελέγξει 20.509 πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης με την εφαρμογή covidfree.gr, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται στην ταυτοπροσωπία. Σημειώνεται ότι μέσω του πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» διαπιστώθηκε ότι 21.000 εργαζόμενοι δεν είχαν κάνει την δήλωση με το αποτέλεσμα από το rapid test όπως ήταν υποχρεωμένοι.

Βασικοί στόχοι του Προϋπολογισμού 2022

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο Προϋπολογισμός του 2022 ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πολιτική για στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο, ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και ένα ανθεκτικότερο «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι τους στόχους του Προϋπολογισμού υπηρετούν μια σειρά πρωτοπόρων παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της απασχόλησης, της παραγωγικής οικονομίας και της νέας γενιάς. Παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές, η ανάπτυξη για φέτος υπερβαίνει κάθε πρόβλεψη και αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, υπογραμμίζουν.

Εκτιμήσεις στον προϋπολογισμό για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας

-Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 αναθεωρείται στο 6,9% του Α.Ε.Π. από 3,6% που προβλεπόταν στο Μεσοπροθεσμο Πρόγραμμα και 6,1% στο προσχέδιο Προϋπολογισμού.

-Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 εκτιμάται στο 4,5%.

-Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 φτάνει στο 11,7%, που σημαίνει ότι ότι κατά το 2022 όχι μόνο θα αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά θα αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%.

-Χαρακτηριστικό της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, από 16,5% τον Σεπτέμβριο του 2020, σε 13% τον Σεπτέμβριο του 2021.

-Ο ρυθμός πληθωρισμού εκτιμάται για το σύνολο του 2022 στο 0,8%, καθώς οι πληθωριστικές τάσεις του 2021 αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2022.

-Τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα.

-Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7,0% του Α.Ε.Π. το 2021 και σε 1,4% το 2022.

-Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 206,3% το 2020 σε 197,1% το 2021 και σε 189,6% το 2022.

-Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν (σε δημοσιονομική βάση) σε 65,59 δισ. ευρώ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,6 δισ. ευρώ ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη για το Μεσοπρόθεσμο 2022-2025. Οι κύριες αιτίες της αύξησης είναι η πρόβλεψη επιπλέον δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και οι αυξημένες παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

-Η δαπάνη για την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογίζεται για το 2022 σε 3,19 δισ. ευρώ.

Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Η συνολική αξία των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας την περίοδο 2020-2022 ανέρχεται σε 43,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 23,1 δισ. ευρώ αφορούν το 2020, άλλα 16,9 δισ. ευρώ το 2021 και 3,3 δισ. ευρώ το 2022. Το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 31,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,0 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020, 15,8 δισ. ευρώ το έτος 2021 και 3,3 δισ. ευρώ το 2022.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το 2022 οι κυριότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι οι εξής:

-Επεκτείνεται έως το τέλος του 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.

-Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

-Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.

-Μειώνεται ο συντελεστής Φ.Π.Α. στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

-Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.

-Από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών συμψηφίζονται οφειλές συνολικού ύψους 458 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 215 εκατ. ευρώ προς την φορολογική αρχή και 243 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία για τρεις μήνες εντός του 2021.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 νέες θέσεις μέχρι εξαντλήσεώς τους.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021.

-Επιπλέον τους επόμενους μήνες οι επιχειρήσεις εξακολουθούν και ωφελούνται (α) από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για την επιδότηση δανείων νομικών προσώπων, (β) από τη μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος (70% για τα νομικά πρόσωπα και 55% για τα φυσικά πρόσωπα-επιτηδευματίες), (γ) από την εκταμίευση των υπολειπόμενων ποσών από τις επιχορηγήσεις των προγραμμάτων στήριξης των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, των γυμναστηρίων και λοιπών κλάδων μέσω ΠΔΕ, και (δ) από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα πολύ μικρών επιχειρήσεων συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση των νοικοκυριών και της νέας γενιάς

Για τη στήριξη των νοικοκυριών, της νέας γενιάς, της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα προωθούνται παρεμβάσεις συνολικού κόστους 697 εκατ. ευρώ για το 2021 και 433 εκατ. ευρώ για το 2022. Ειδικά για τα νοικοκυριά και τη νέα γενιά προβλέπονται:

-Η κατάργηση -που ήδη ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021- του φόρου για γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ.

-Το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του 2022. Θα λαμβάνουν συνολικό ποσό ύψους 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, εκ των οποίων το 50% αποτελεί επιδότηση μισθολογικού κόστους και το 50% προσαύξηση μισθού.

– Η μείωση του τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% σήμερα στο 10% και η κατάργηση του για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022.

-Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

-Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021 επιδοτούνται, για το σύνολο του πληθυσμού, οι πρώτες 300 Kwh μηνιαίως, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Η δαπάνη του ταμείου ενεργειακής μετάβασης για τον εν λόγω σκοπό εκτιμάται σε 523 εκατ. ευρώ για το 2021.

-Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2021-2022 από τα 84 εκατ. σε 174 εκατ. ευρώ.

-Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

-Εντός του Δεκεμβρίου θα δοθεί διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα

-Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώθηκε κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.

-Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώθηκε ο Φ.Π.Α. των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.

-Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση από την 1η Ιανουαρίου 2022.

-Κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος.

-Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών σχημάτων για το 2022.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top