Στην “εντατική” εστίαση – διασκέδαση λόγω κορωναϊού

Στην “εντατική” εστίαση – διασκέδαση λόγω κορωναϊού

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι επαγγελματίες της εστίασης και διασκέδασης στην Ελλάδα, με αφορμή την εξάπλωση του κορωναϊού, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούν ήδη μεγάλη μείωση στον τζίρο τους το τελευταίο διάστημα.

Μειωμένη είναι η κίνηση τις τελευταίες ημέρες λόγω των ολοένα αυξανόμενων κρουσμάτων του κορωναϊού στη χώρα μας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στον κλάδο της εστίασης, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται ότι περιορίζουν πλέον τις εξόδους τους σε ταβέρνες, εστιατόρια και χώρους διασκέδασης.

Όπως τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, τα καταστήματα έχουν επηρεαστεί από την εξάπλωση του κορωναϊού στη χώρα μας και η μείωση της δουλειάς είναι πλέον αισθητή.

“Παρατηρείται μείωση αυτή την στιγμή της τάξης του 15-20%, ενώ στο κέντρο της Αθήνας πλησιάζει ακόμα και το 50%, ειδικά στις τουριστικές περιοχές της πρωτεύουσας όπου έχουμε και ξένους επισκέπτες που πλέον δεν βγαίνουν από τα ξενοδοχεία. Ακολουθούν και οι Έλληνες με χαρακτηριστικό το μότο “μαζευτήκαμε πολλοί, πάμε να φύγουμε” και τις επόμενες ημέρες, υπάρχει η αίσθηση πως το πρόβλημα θα μεγαλώνει”, αναφέρει ο κ. Καββαθάς.

Μάλιστα, επισημαίνει πως τη μεγαλύτερη ζημιά την έχουν υποστεί για την ώρα οι υπηρεσίες κέτερινγκ καθώς έχουν ακυρωθεί συνέδρια, εταιρικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και οι απώλειες μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 100% στον κύκλο εργασιών.

“Έχουμε ζητήσει μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Ουσιαστικά, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν αφορούν κανέναν, διότι το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο οξυμένο σε ορισμένες περιοχές αλλά δεν παύει να αφορά όλη τη χώρα” τονίζει ο κ. Καββαθάς και σημειώνει πως ο κορωναϊός ίσως να είναι το τελειωτικό χτύπημα για πολλές επιχειρήσεις, καθώς την ώρα που προσπαθούσαν να ανακάμψουν, από μια ήδη κακή κατάσταση, συνέβη αυτό. Επίσης, όπως αναφέρει, ενδεχομένως πρέπει να δοθεί επιδότηση των θέσεων εργασίας ούτως ώστε να μην υπάρξουν απώλειες σε εργαζομένους.

Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας στους εργασιακούς χώρους, όπως αναφέρει ο κ. Καββαθάς, έχουν δοθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την ΓΣΕΒΕΕ, στις επιχειρήσεις για να διευκολύνουν τους εργαζόμενους.

Πρόεδρος ΠΑΣΚΕΔΙ: Πτώση 30% στα καταστήματα

Από τη μεριά της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης Νίκη Κωνσταντίνου τόνισε μιλώντας στο GRTimes.gr, ότι καταγράφεται κατακόρυφη πτώση του τζίρου στα καταστήματα σε ποσοστό 30%, τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε όλη τη χώρα οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται σε χώρους διασκέδασης είναι έντρομοι. “Η συνάθροιση πολλών ατόμων ελλοχεύει κινδύνους. Μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου το χτύπημα του κορωναϊού γονάτισε τους επιχειρηματίες. Τα μαγαζιά είναι άδεια” επισημαίνει εκφράζοντας τον φόβο για αύξηση της ανεργίας.

Τέλος, η κα. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες καλούν καθημερινά στα γραφεία του ΠΑΣΚΕΔΙ εκφράζοντας την απόγνωση τους.

Φιλοκώστας: Δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την μεριά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Φιλοκώστας, μιλώντας στο GRTimes.gr.

“Ο κορωναϊός δεν έχει επηρεάσει καθόλου τα καταστήματα. Δεν χρειάζεται πανικός, παρά μόνο ψυχραιμία. Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε κρούσματα που να πανικοβάλλουν τον κόσμο” τόνισε και σημείωσε πως οι επιχειρήσεις λαμβάνουν όλες τις προφυλάξεις που χρειάζονται και όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Κορωναϊός: «Η Πάτρα ζει έναν οικονομικό τρόμο»

Μια τραγική κατάσταση ελέω του κορωναϊού, βιώνουν οι πολίτες του νομού Αχαΐας που βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση με τον κίνδυνο της καταστροφής να είναι ορατός, όπως λένε.

Τεράστιο είναι το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στην Πάτρα μετά από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορωναϊού, με τον τζίρο τους, όπως τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου, να έχει πέσει κατά 70% και να απειλούνται χιλιάδες επιχειρήσεις με λουκέτο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, περίπου 30.000 φοιτητές έφυγαν από την Πάτρα μέχρι την Παρασκευή, με αποτέλεσμα τα καταστήματα που οικονομικά στηριζόντουσαν σε εκείνους, όπως οι καφετέριες, οι πιτσαρίες, τα fast-food κλπ. να υποστούν το πρώτο πλήγμα με την ζημιά να είναι τεράστια.

«Μετά από ένα καταστροφικό καρναβάλι όπου λόγου της ακύρωσης της παρέλασης ήρθε ο μισός κόσμος σε σχέση με πέρυσι, ζήσαμε την επόμενη εβδομάδα, με την εξάπλωση του κορωναϊού, μια κατάσταση η οποία ήταν καταστροφική για τα καταστήματα και για την πόλη γενικά. Ο κόσμος έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του καθώς δεν έχει χρήματα. Δεν είναι δηλαδή μόνο τα καταστήματα εστίασης, απλά εμείς φάγαμε το πρώτο «χαστούκι». Υπάρχουν μαγαζιά που έχουν πάνω από 70% πτώση στον τζίρο τους, κάτι το οποίο θα επηρεάσει αλυσιδωτά όλη την αγορά, από τον περιπτερά μέχρι τον φούρναρη, τον ταξιτζή κλπ.» επισημαίνει.

«Η πόλη ζει έναν οικονομικό τρόμο»

«Η οικονομία σακατεύτηκε και στους τρεις νομούς, σε εμάς, στην Ηλεία και στην Ζάκυνθο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλος φόβος για περαιτέρω εξάπλωση των κρουσμάτων και δεν κρύβω ότι η πόλη ζει έναν οικονομικό τρόμο. Πρωτεύον ζήτημα είναι βέβαια η υγεία των πολιτών, αλλά και η οικονομική καταστροφή επιφέρει μετά ζημιά στην υγεία των οικογενειών σε τρεις νομούς. Είναι πολύ σοβαρό. Επειδή αυτήν την στιγμή τα καταστήματα δεν έχουν δουλειά, έχουν ήδη ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα και περιορίζουν πολύ τις ημέρες και τα μεροκάματα του προσωπικού. Ζητάμε βοήθεια από το κράτος, για να το διαχειριστούμε όλο αυτό. Τα καταστήματα δεν έχουν χρήματα για να προβούν σε απολύσεις και δεν το θέλουμε. Με προτεραιότητα πρώτα στους εργαζόμενους που έχουν σίγουρα μεγαλύτερη ανάγκη και μετά σε εμάς, ζητάμε από την κυβέρνηση να βρει μια λύση» τονίζει ο κ. Στεργίου.

«Μιλάμε με συναδέλφους και κλαίνε»

«Πολλές επιχειρήσεις έχουν περάσει στην σφαίρα της οικονομικής καταστροφής. Έχουν μείνει απλήρωτοι από την εβδομάδα του καρναβαλιού, προμηθευτές, εργαζόμενοι κλπ. καθώς δεν έχουν χρήματα για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Για εμάς, η εβδομάδα του καρναβαλιού ήταν μία μεγάλη «οικονομική ένεση», όπου πολλές επιχειρήσεις είχαν προγραμματίσει να βγάλουν «τα σπασμένα» και αυτό δεν μπόρεσε να γίνει. Τώρα, μετά από 10 μέρες του καρναβαλιού, υπάρχουν ακόμα χρέη, και κάποιες επιχειρήσεις δεν θα συνέλθουν» σημειώνει.

«Ζητήσαμε μέτρα στήριξης»

Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, ο Σύλλογος είχε επικοινωνία σήμερα το πρωί με τον κ. Σταϊκούρα ζητώντας μέτρα στήριξης. «Μερικά από αυτά είναι το πάγωμα των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς το κράτος, μακροχρόνια αναβολή πληρωμών για να μην μας πέσουν μετά όλα μαζεμένα, πάγωμα των δόσεων τραπεζικών δανείων, να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το θέμα με το προσωπικό καθώς μόνο τα καταστήματα στην Πάτρα και όχι σε όλη την Αχαία έχουν 20.000 εργαζόμενους με οικογένειες», σημειώνει.

«Είναι δύσκολη η επίλυση και μιλώντας σήμερα το πρωί με τον κ. Σταϊκούρα μας είπε ότι πράγματι το κοιτάνε. Είναι δύσκολο γιατί αν βγούμε από αυτήν την δύσκολη κατάσταση που είμαστε όλοι, να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο επηρεασμένοι και τραυματισμένοι όλοι», καταλήγει.

Κορωναϊός: Συστάσεις στους εργοδότες από τους κοινωνικούς εταίρους

Άδειες στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν έκτακτες οικογενειακές υποχρεώσεις από τυχόν κλείσιμο παιδικών σταθμών, σχολείων, κλπ. καθώς και εφαρμογή ευελιξίας ως προς τον χρόνο και τον τόπο εργασίας, συνιστούν οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) σε κοινή ανακοίνωση για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού.

«Οι εξελίξεις από τον κορονοϊό COVID-19, επιβάλλουν στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου και της κοινωνικής μας ευθύνης, να συνδράμουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μας με υπευθυνότητα. Καλούμαστε να δράσουμε προληπτικά, συλλογικά, οργανωμένα και γρήγορα, ώστε να συμβάλουμε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, στον περιορισμό της διασποράς του ιού, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία όλων των εργαζομένων αλλά και τις ίδιες τις θέσεις εργασίας», τονίζουν οι τέσσερις οργανώσεις και προσθέτουν:

«Η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλους τους εργασιακούς χώρους και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας είναι το πρώτο αυτονόητο καθήκον όλων των επιχειρήσεων. Επίσης, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν εθελοντικά προληπτικά μέτρα, με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας και την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Τα προληπτικά μέτρα, πρέπει να στοχεύουν – εκτός από την προστασία – και στη διευκόλυνση των εργαζομένων και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων. Ειδικότερα, προτρέπουμε τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, να εφαρμόσουν, όπου είναι εφικτό, πρακτικές ευελιξίας ως προς τον χρόνο και τον τόπο εργασίας, αλλά και για τη διευκόλυνση αδειών εφόσον υπάρχουν έκτακτες οικογενειακές υποχρεώσεις από τυχόν κλείσιμο παιδικών σταθμών, σχολείων, κλπ.

Βρισκόμαστε στη διάθεση του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας και των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να συνδράμουμε, με όποιον τρόπο κριθεί σκόπιμο, στην προστασία της υγείας των εργαζομένων και στη διαφύλαξη του συνεκτικού ιστού της ελληνικής οικονομίας».

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top