Στην τελετή παράδοσης του έργου ανακαίνισης των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», ο πρωθυπουργός

Στην τελετή παράδοσης του έργου ανακαίνισης των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», ο πρωθυπουργός

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην τελετή παράδοσης του έργου ανακαίνισης, από τον ΟΠΑΠ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, των παιδιατρικών νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού».

Άρση υποχρεωτικότητας της μάσκας από 1η Ιουνίου – Παραμένει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και αστικές συγκοινωνίες

Καταργείται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας για τις αποφάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο υπουργός ανέφερε ότι η μάσκα καταργείται και στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Παραμένει ωστόσο στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Όσον αφορά τις δομές εκπαίδευσης, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η επιτροπή θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα για το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί αφού μελετήσει όλα τα δεδομένα.

Ο κ. Πλεύρης έκανε ξεκάθαρο ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Θετικά σχόλια εκπροσώπων της αμερικανικής πολιτικής για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Τον θετικό για την Ελλάδα αντίκτυπο, που είχε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε επίπεδο κυβέρνησης, Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκης στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου αποτυπώνουν οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδραστικών εκπροσώπων της αμερικάνικης πολιτικής σκηνής.

Ενδεικτική η ανάρτηση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ισχυροί και μεγαλώνουν ημέρα με την ημέρα».

Στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, αλλά και την κατ ιδίαν συνάντηση μαζί του αναφέρεται σε δικές της αναρτήσεις στο Twitter η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Συγκεκριμένα, η κ. Πελόζι αναφέρεται στο ρόλο της Ελλάδος ως προς την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων, την κοινή μάχη των δύο κρατών στον καιρό της πανδημίας και στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σημειώνει δε πως Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται πλέον στενά ως δημοκρατικά έθνη.

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός Βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Φρανκ Παλόνε, τόνισε σε δική του ανάρτηση στο Twitter πως ήταν τιμή για τον ίδιο να γνωρίσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο και συμπλήρωσε πως είναι προσηλωμένος στην περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδος όσο και στην προώθηση των κοινών αξιών των δύο εθνών.

Τιμή χαρακτηρίζει την ευκαιρία, που είχε ως κόρη Έλληνα μετανάστη, να οδηγήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κογκρέσου, η Αμερικανίδα βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Νικόλ Μαλλιοτάκης, ενώ ο επίσης βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Τζον Σαρμπάνης, υπογράμμισε τις δημοκρατικές παραδόσεις που, όπως, έγραψε στο Twitter θα συνδέουν πάντα τα δύο έθνη.

Πάνω από 25 μέλη του Κογκρέσου επεφύλαξαν στα social media θετικές αναφορές για την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Αυξάνεται η επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού

Ψηφίστηκε, χθες, η τροπολογία του υπουργείου Τουρισμού για το νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Πρόκειται για ένα νέας μορφής και δομής πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για την περίοδο 2022-2025. Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑ και αφορά σε 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, έκαστος, για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους.

Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως βάση την επιτυχημένη εφαρμογή του «Freedom Pass», προβλέποντας μία διαδικασία πλήρως ψηφιακή – χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις – απλή και αποτελεσματική, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Με τις ρυθμίσεις της παρούσας τροπολογίας καθορίζονται – μεταξύ άλλων – οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι όροι και ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος, ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες για τους δικαιούχους θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Ψηφίστηκε το ν/σ για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που έχειι πλήρη τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στην καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και άλλες διατάξεις.

Το ν/σ περιλαμβάνει σημαντικές προβλέψεις για την προστασία των καταναλωτών. Μεταξύ αυτών:

· Θεσπίζονται κανόνες για την ενίσχυση της διαφάνειας κατά τις εκπτώσεις και τις προσφορές και αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο των κυρώσεων σε περίπτωση µη συμμόρφωσης των εμπόρων µε τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τη νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

· Διευρύνονται οι περιπτώσεις παραπλανητικών πράξεων και παραλείψεων και επικαιροποιείται η «μαύρη λίστα» των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, οι οποίες συνδέονται µε την ψηφιακή αγορά και την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία συχνά δημιουργούν συνθήκες αδιαφάνειας στην αγορά σε βάρος του καταναλωτή.

· Παρέχεται στον καταναλωτή, σε περίπτωση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, το δικαίωμα να ζητήσει, εκτός από τη δικαστική παύση κάθε αθέμιτης εμπορικής πρακτικής, την παράλειψή της στο μέλλον και την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη, τη μείωση της τιμής ή την καταγγελία της σύμβασης.

· Τροποποιούνται το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για την προστασία του καταναλωτή στις εξ αποστάσεως και στις εκτός εμπορικού καταστήματος καταρτιζόμενες συβάσεις, οι απαιτήσεις ενημέρωσης του καταναλωτή από τον προμηθευτή, καθώς και οι τυπικές απαιτήσεις κατάρτισης στις εξ αποστάσεως συβάσεις, στις συβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος και στις συβάσεις που συνάπτονται σε επιγραμμικές αγορές.

· Εισάγονται ρυθμίσεις για την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις καταναλωτών.

· Διευρύνονται οι υποχρεώσεις ενημέρωσης του καταναλωτή από τον προμηθευτή σε συμβάσεις άλλες εκτός από τις συναπτόμενες εξ αποστάσεως ή εκτός εμπορικού καταστήματος.

· Προσδιορίζεται εκ νέου το πλαίσιο των διοικητικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή.

Είναι σημαντικό ότι πέραν της ενσωμάτωσης της Οδηγίας, με το νομοσχέδιο εισάγονται επίσης ρυθμίσεις για την κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που διαθέτουν δωρεάν ή έναντι αμοιβής τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και λοιπών ψηφιακών εφαρμογών στους καταναλωτές σε χώρους όπου έχουν πρόσβαση και ανήλικοι, και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτη κτηνωδία στη Θεσσαλονίκη: Τεμάχισαν γατάκια στο Φίλυρο

Διεγράφη ο Γ. Αβαρλής από την παράταξη του Κ. Ζέρβα: Οδυνηρή απόφαση αλλά ηθικά σωστή, είπε ο δήμαρχος

Μεξικό: Αντιδράσεις και παραινέσεις μετά την υπέρβαση του ορίου των 100.000 εξαφανίσεων από το 1964

Κορωνοϊός: 4.626 νέα κρούσματα, 19 θάνατοι, 161 διασωληνωμένοι

ΓΝ Παπαγεωργίου: Εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δωρεάς Μητρικού Γάλακτος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top