Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας στο ενεργειακό «μέτωπο» προαναγγέλθηκε από το βήμα του «Third Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνει σήμερα ο Economist στη Θεσσαλονίκη.
Όπως γνωστοποίησε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Βίκτορ Παρλίκοβ, σε διαδικτυακή ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί MoU μεταξύ της Μολδαβίας και της ΔΕΠΑ και εξέφρασε την έντονη επιθυμία της χώρας του να είναι από τις πρώτες που θα συμμετέχουν στον FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως τόνισε, εξάλλου, ο κ.Παρλίκοβ, η ΔΕΠΑ αποτελεί ήδη, μετά τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, μία από τις κύριες πηγές φυσικού αερίου για τη Μολδαβία, η οποία έχει καταφέρει να μηδενίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και μπορεί πλέον όχι μόνο να είναι η ίδια ενεργειακά ασφαλής αλλά και να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια όλης της Ευρώπης, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες των ουκρανικών αποθηκών.
Όπως είπε, επίσης ο Μολδαβός υπουργός Ενέργειας, με τον συγχρονισμό των δικτύων Ουκρανίας, Μολδαβίας και Ε .Ε. από τον Μάρτιο άλλαξε η δυναμική στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, με τα αποθέματα της Ε.Ε. να φτάνουν το 95%, ήτοι διαθέσιμα 110 δισ. κ.μ. Την ίδια στιγμή, περίπου 30 δισ. κ.μ. στη Μολδαβία αντιστοιχούν μόλις στο 30% της δυναμικότητας των ουκρανικών αποθηκών εξασφαλίζοντας επάρκεια και ασφάλεια έναντι δυνητικών αυξήσεων τιμών το χειμώνα, σημείωσε ο υπουργός.
Κατά τον ίδιο, υπάρχει επίσης σκέψη για αύξηση του στοκ όταν οι τιμές θα είναι κατάλληλες, καθώς και για δημιουργία νέου σημείου εξόδου του αγωγού μεταξύ Μολδαβίας Ουκρανίας με συγκεκριμένη ενιαία ταρίφα, για λιγότερους κινδύνους και προβλεψιμότητα των traders.
Επίσης διαδικτυακά ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι σύντομα ο κόμβος FSRU της Αλεξανδρούπολης θα είναι πλήρως λειτουργικός (σ.σ.σε λίγους μήνες) και η Ελλάδα δεν θα έχει την παραμικρή εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με συνακόλουθα οφέλη και για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Ο κ.Σκυλακάκης έδωσε επίσης έμφαση στην πρόθεση της ελληνικής Κυβέρνησης να κινηθεί πιο γρήγορα στο μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι είναι ένας τομέας στον οποίο η Ε.Ε. παρουσιάζει καθυστερήσεις ως προς τις αναγκαίες πολύ μεγάλες επενδύσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Περαιτέρω, μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων και στην Ελλάδα ώστε να εισάγει ενέργεια από την ευρύτερη περιοχή, όπως τη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, ενώ ανέδειξε επίσης ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη στο μέλλον την ισχυρή ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τόνισε χαρακτηριστικά τις σχετικές δυνατότητες για off shore εκμετάλλευση στο Αιγαίο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: