Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο Κ. Μητσοτάκης με θέμα: Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο Κ. Μητσοτάκης με θέμα: Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας

Σειρά συνεντεύξεων διαφόρων θεματικών κύκλων εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα παραχωρήσει στις 12:30 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, την πρώτη εξ αυτών με αντικείμενο: Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας.

Πρόκειται για μια σειρά συνεντεύξεων του πρωθυπουργού για διάφορους θεματικούς κύκλους, που όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα έχουν δύο στόχους. «Πρώτα, να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο, αυτής της πρώτης τετραετίας σε κρίσιμους τομείς, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον προκειμένου να γίνει σαφές πού βρίσκεται η χώρα, σήμερα, εν μέσω αυτών των κρίσεων. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός θα προδιαγράψει σε αχνές γραμμές τους βασικούς στόχους, τις βασικές επιδιώξεις της νέας τετραετίας, εγγυώμενος ότι η κυβέρνηση αφού πέτυχε όσα πέτυχε με τη σκληρή προσπάθεια αυτή την τετραετία, αφού επέδειξε τη συνέπεια που επέδειξε σε όσα είχε δεσμευτεί στους Έλληνες πολίτες, έχει αυτή τη συνέπειά της ως εχέγγυο εξηγώντας πως για ό,τι δεσμευτεί, συμφωνήσει, υποσχεθεί, θα το πετύχει και την επόμενη τετραετία».

Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου τόνισε σε τηλεοπτική σύνεντευξή του πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ένας πρωθυπουργός της φωτοβολίδας ή της επικοινωνιακής διαχείρισης σημαντικών ζητημάτων, που αφορούν τους πολίτες. Ό, τι ανακοινώνει και ό, τι εφαρμόζεται στην οικονομία, είναι καλά μετρημένο, καλά ζυγισμένο σε ό, τι αφορά στις αντοχές της οικονομίας και κυρίως στην αποτελεσματικότητά του στη δύσκολη περίοδο που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Μετρημένα, ζυγισμένα και με αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό, άλλωστε η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να έχει πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με άλλες ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες».

Χθες, κατά τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στα αισιόδοξα νέα από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της «ΕΡΓΑΝΗΣ» για το 2022. Επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Τι μας λέει λοιπόν η έκθεση; Πως την τριετία 2019 – 2022 δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις μισθωτής εργασίας και ότι ο μέσος μισθός αυξήθηκε στα 1.176 ευρώ από 1.046 ευρώ – Ετησίως δηλαδή 1820 ευρώ επιπλέον. Ότι οι επισφαλείς δουλειές μερικής απασχόλησης με αμοιβές έως 700 ευρώ μειώθηκαν κατά 1/3, ενώ αυξήθηκαν κατά 60% οι θέσεις εργασίας που αμείβονται με μισθούς από 700 έως 1.000 ευρώ, και κατά 23.5% οι θέσεις εργασίας με μισθό πάνω από 1000 ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σε μία τριετία με σοβαρές εξωγενείς κρίσεις. Για να το πω απλά: δημιουργήσαμε περισσότερες και καλύτερα πληρωμένες δουλειές.
Φυσικά και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να συγκλίνουμε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι μισθοί και το διαθέσιμο εισόδημα εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας – όμως είμαστε στον σωστό δρόμο, και ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσουμε. Την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν χαμηλότεροι φόροι και επενδύσεις. Το στοίχημά μας για την επόμενη τετραετία – αν εμπιστευτούν οι πολίτες σε εμάς την ευθύνη της διακυβέρνησης – είναι καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί, πρωτίστως για τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας. Έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για χτίσουμε μία Ελλάδα όπου οι νέοι θα έχουν πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής προόδου. Μία Ελλάδα που προοδεύει και θα δημιουργεί στους νέους μας συναισθήματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Τους το χρωστάμε άλλωστε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα

Να υπενθυμίσουμε προϊδεάζοντας για τη γραμμή στην οποία θα κινηθεί και η σημερινή συνέντευξη Τύπου, πως ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός είχε μια κατατοπιστική συζήτηση με τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακάρια.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε όσα πέτυχε η κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια και την επαναφορά της Ελλάδας στην τροχιά της ανάπτυξης.

Είπε συγκεκριμένα για ό,τι αφορά την οικονομία:

Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Κληρονομήσαμε μια χώρα τραυματισμένη, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και από το πείραμα με τον λαϊκισμό, που παρέτεινε άσκοπα την κρίση για τέσσερα χρόνια.

-Αναλάβαμε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019 και κληρονομήσαμε μια χώρα και μια οικονομία που ήταν ακόμη τραυματισμένη, όχι μόνο λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και από το πείραμα με τον λαϊκισμό, το οποίο ουσιαστικά παρέτεινε άσκοπα την κρίση για τέσσερα επιπλέον χρόνια. Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας με μια πολύ σαφή δέσμευση: Να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής, μειώνοντας τη φορολογική βάση, καθιστώντας τη χώρα πιο ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις, διασφαλίζοντας ότι θα ψηφιοποιήσουμε την αδιαφανή και απαρχαιωμένη γραφειοκρατία, ενώ ταυτόχρονα θα υιοθετούσαμε και μια υπεύθυνη στάση όσον αφορά τις υποχρεώσεις μας για την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

-Σήμερα έχουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουμε πράγματι γυρίσει σελίδα, ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο «ασθενής» της Ευρώπης και ότι στην πραγματικότητα είμαστε στην πρώτη γραμμή της Ευρώπη σε πολλά μέτωπα όσον αφορά την εφαρμογή καινοτόμων δημόσιων πολιτικών.

-Το ποσοστό ανάπτυξης της Ελλάδας είναι στο 5,6% για το 2022 και 8,4% το 2021. Αναμένω ανάπτυξη της τάξης του 2% και όχι του 1% το 2023. Και μπορεί να έχουμε και θετική έκπληξη με υψηλότερο ποσοστό.

-Είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021 και το 2022.

-Στο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, είχαμε την ταχύτερη μείωση σε σύγκριση με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σε σημείο που κανείς πλέον δεν θίγει ως ζήτημα το ελληνικό χρέος.

-Όταν ήρθαμε στην εξουσία, είχαμε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 40% των ισολογισμών των τραπεζών. Τώρα τα νούμερα είναι μονοψήφια.

-Αντισταθήκαμε στον πειρασμό να προβούμε σε οριζόντιες μειώσεις, για παράδειγμα στον ΦΠΑ ή τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ταυτόχρονα όμως επιστρέψαμε, για παράδειγμα, τα υπερκέρδη από τα δύο βασικά διυλιστήριά μας. Έτσι, παίρνουμε 600 εκατομμύρια και τα επιστρέφουμε υπό τη μορφή ενός κουπονιού που δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μητσοτάκης: Το στοίχημά μας για την επόμενη τετραετία είναι καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί

Μητσοτάκης στο CNN: Επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές – Πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε

Μητσοτάκης από Νταβός: Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει καταλυτικά, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα (VIDEO)

ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλει δε θέλει ο Μητσοτάκης, δεν θα καταφέρει να φιμώσει την ΑΔΑΕ»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top