Θ. Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Χωράνε οι πάντες αρκεί να θέλουν και να μπορούν (VIDEO)

Θ. Σκυλακάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Χωράνε οι πάντες αρκεί να θέλουν και να μπορούν (VIDEO)

«Φως» στις ευκαιρίες και στις προοπτικές που δημιουργούν για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν στις επιχειρήσεις εξηγώντας ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν των γενναίων επιδοτήσεων, ποιες μπορούν να ανατρέξουν στο εργαλείο των δανείων με το άκρως ελκυστικό επιτόκιο λόγω της κρατικής επιδότησης, καθώς και ποια κίνητρα θα δοθούν για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες.

Στο νέο οικονομικό περιβάλλον, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαιτούνται επενδύσεις οι οποίες, όμως θα γίνονται γρήγορα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται. Γι’ αυτό άλλωστε και τα εργαλεία «έχουν χαρακτήρα μεγάλης ταχύτητας», ενώ είναι πολύ σκληρές και οι προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης στο οποίο «χωράνε οι πάντες αρκεί να θέλουν και να μπορούν».

Κρατικές εγγυήσεις τέλος!

Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων οι οποίες για πολλά χρόνια θεωρήθηκαν από τους επιχειρηματίες «χαριστικό χρήμα» με αποτέλεσμα να γεννηθεί μια «επαχθέστατη κληρονομιά κρατικών εγγυήσεων που τινάχτηκαν στον αέρα». Αυτή την περίοδο γίνεται η εκκαθάριση εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ από τραπεζικά δάνεια που έχουν που είχαν «σκάσει» τα προηγούμενα χρόνια.

Επιδοτήσεις, δάνεια και κίνητρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τα προγράμματα επιδοτήσεων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα που βγήκαν ήδη στον «αέρα» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα ψηφιακά σχέδια, στο Εξοικονομώ της ενέργειας, στην έξυπνη μεταποίηση, αλλά και στα προγράμματα που θα είναι στοχοευμένα στον τουρισμό, στην εξοικονόμηση νερού, στα βιομηχανικά πάρκα, στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στα βιομηχανικά διδακτορικά.

Αναφερόμενος στο εργαλείο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι είναι «το πιο εύκολο και γρήγορο» που έχει καταρτιστεί μέχρι σήμερα. Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως βασική προϋπόθεση για τους επιχειρηματίες είναι να έχουν τραπεζικό προφίλ και εξήγησε τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και της αξιολόγησης, ενώ περιέγραψε τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την έγκριση του δανείου. Υπενθύμισε δε πως όσοι επενδυτές ενταχθούν στην πρώτη φάση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούν να χρηματοδοτούν ποσοστό έως 50% της επένδυσής τους με επιτόκιο 0,35% το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί σε αυτά τα επίπεδα ακόμη και για διάρκεια δανείου έως 15 έτη. Σημείωσε δε ότι τα δάνεια του Ταμείου καλύπτουν έως το 50% της επένδυσης, με τις τράπεζες να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 30% και τα ίδια κεφάλαια τουλάχιστον το 20%.

Ωστόσο, τόνισε πως στο επόμενο χρονικό διάστημα το επιτόκιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξηθεί, αλλά πάντα θα είναι χαμηλότερο 2-3 μονάδες από το τρέχον επιτόκιο.

Γι΄αυτό προέτρεψε τους επιχειρηματίες να κινηθούν γρήγορα ώστε να μπορέσουν να πάρουν μια καλή επιδότηση. «Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα κίνητρα που προβλέπονται για συνεργασίες, συνενώσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις τονίζοντας πως τα κίνητρα είναι κυρίως φορολογικά.

Θετική έκπληξη αύξηση του ΑΕΠ

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο «μέτωπο» της οικονομίας τονίζοντας πως «πάμε σε μια εποχή αρκετά υψηλότερων επιτοκίων».

Μίλησε ακόμη για την ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7% στο α΄ τρίμηνο του 2022 «που μας εξέπληξε θετικά» και ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου.

Ο κ. Σκυλακάκης εκτιμά πως η εξέλιξη θα είναι ακόμη καλύτερη στη συνέχεια λόγω του τουρισμού με το ΑΕΠ να φθάνει στα 197 δις. ευρώ έναντι 183 δις. που ήταν το 2021 σε ονομαστικούς όρους.

Κ. Κόλλιας: Πολύτιμος αρωγός το ΟΕΕ

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας υπογράμμισε τη σημασία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ διαβεβαίωσε πως το ΟΕΕ θα είναι πολύτιμος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια διάχυσης των πόρων για νέες επενδύσεις που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

κολλιας

Στοχευμένη διάχυση πόρων

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό», είπε ο κ. Κόλλιας τονίζοντας την αναγκαιότητα για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Σημείωσε επίσης πως «επιβάλλεται στοχευμένη διάθεση πόρων κλαδικά και περιφερειακά για τις επιχειρήσεις», προσθέτοντας πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα καινοτόμο εργαλείο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την επιχειρηματική κοινότητα. Οι πόροι «μπορούν να απογειώσουν την ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Κόλλιας, ενώ τόνισε πως είναι σημαντική η αμερόληπτη και ταχεία διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο κ. Δημοσθένης Βοϊβόντας, ο κ. Παναγιώτης Πρόντζας και ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ενώ συνολικά θα πραγματοποιηθούν φέτος 14 ανάλογες εκδηλώσεις.

Δείτε το βίντεο (Η εκδήλωση ξεκινάει από το 46.58)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράνομη κηρύχθηκε η αποψινή στάση εργασίας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ

ΤΩΡΑ: Ποσότητα μαμούθ κοκαΐνης εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη

1 εκατ. τουρίστες στην Καππαδοκία το πρώτο 5μηνο του 2022

Στη Σύνοδο Κορυφής της SEECP, στη Θεσσαλονίκη, θα προεδρεύσει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης

Θεσσαλονίκη: Νέα πορεία υπό βροχή για την παρουσία της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μήνυμα από το 112 στις περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Genesis» (ΦΩΤΟ)

Αεροπορική εταιρία ακύρωσε 148 πτήσεις στην Ευρώπη λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας του προσωπικού

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top