Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά ενδεχόμενα για ακτοπλοϊκή σύνδεση και το καλοκαίρι

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά ενδεχόμενα για ακτοπλοϊκή σύνδεση και το καλοκαίρι

Η αρχή έγινε, και όπως φαίνεται η γραμμή που συνδέει το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες με τη Θεσσαλονίκη, ήδη από τις 6 Μαρτίου, ενδέχεται να παραμείνει και το καλοκαίρι. Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το GRTimes.gr η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα είχε διάρκεια όλο τον χρόνο, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται το ενδιαφέρον του κόσμου για να ταξιδέψει στα νησιά. Τώρα, εξετάζονται όλες οι παράμετροι ώστε να διατηρηθεί η γραμμή και το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του GRTimes.gr, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανεβάσει η ακτοπλοϊκή εταιρία στη Θεσσαλονίκη το πλοίο «Διαγόρας», το οποίο θα συνδέει την πόλη με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το συγκεκριμένο πλοίο πριν την εμφάνιση της πανδημίας, ήταν δρομολογημένο στη γραμμή Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ικαρία – Φούρνοι – Πάτμος – Πειραιάς.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η γραμμή από Θεσσαλονίκη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα βοηθήσει στην αύξηση του τουρισμού στα νησιά, θα ενισχυθεί και ο προσκυνηματικός τουρισμός όπως για παράδειγμα στο νησί της Λέσβου καθώς επίσης και η εμπορική κίνηση.

Το ενδεχόμενο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και τους καλοκαιρινούς μήνες είναι υπό συζήτηση, ωστόσο όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, για να μπορέσει να γίνει εγκαίρως ο προγραμματισμός θα πρέπει να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, να γνωστοποιηθούν τα πρωτόκολλα τα οποία θα τηρηθούν όπως για παράδειγμα οι πληρότητες με τις οποίες θα ταξιδεύουν φέτος οι επιβάτες (σ.σ. πέρυσι στο άνοιγμα του τουρισμού ήταν στο 50%, ανέβηκε στο 65% και τον Αύγουστο πήγε στο 85%, ενώ αυτήν την περίοδο είναι στο 55%) και βεβαίως το πότε θα αρθούν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ανά νομό και περιφέρεια.

Όλα είναι ρευστά, και άρα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να υπάρξει σχεδιασμός με πιο ασφαλή δεδομένα ώστε να γίνει ο σωστός προγραμματισμός αναφέρουν κύκλοι της αγοράς στο GRTimes.gr.

Κάθε Σάββατο από Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται, ότι η έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων από τις 6 Μαρτίου του 2021, με τη δρομολόγηση του πλοίου Blue Star Myconos πραγματοποιείται σε συνέχεια υπογραφής σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.

Το πλοίο συνδέει μία φορά την εβδομάδα – κάθε Σάββατο- τη Θεσσαλονίκη με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου –Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο (Βαθύ και Καρλόβασι), Φούρνους, Ικαρία (Εύδηλο)- συνεχίζοντας για Μύκονο, Σύρο, Πειραιά. Αυτήν την περίοδο το πλοίο εξυπηρετεί φορτηγά με εμπορεύματα ενώ στο επιβατικό κοινό είναι μόνιμοι κάτοικοι, επιβάτες που ταξιδεύουν για λόγους υγείας ή επαγγελματικούς.

Η γραμμή για τους χειμερινούς μήνες είναι επιδοτούμενη έχοντας τριετή διάρκεια, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, το παραπάνω δρομολόγιο θα εκτελείται έως τις 5 Ιουνίου, στη συνέχεια θα ενσωματωθεί και πάλι στα δρομολόγια της Καβάλας ενώ θα επανέλθει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εκτός και αν υπάρξει διαφορετική ρότα, και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κάνει την εμφάνισή του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το «Διαγόρας». Ένα πλοίο με ικανότητα μεταφοράς 1.462 επιβατών, 274 οχημάτων και μέγιστη ταχύτητα τους 21,1 κόμβους.

Υπενθυμίζεται, ότι αύριο (Τρίτη 20 Απριλίου) θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, όπου θα έχει σειρά σημαντικών επαφών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ