Θεσσαλονίκη – TCB: Το αφήγημα της Θεσσαλονίκης στον συνεδριακό τουρισμό

Θεσσαλονίκη – TCB: Το αφήγημα της Θεσσαλονίκης στον συνεδριακό τουρισμό

Με στόχο την εκπαίδευση των τουριστικών επιχειρήσεων που ασχολούνται και με τον συνεδριακό τουρισμό, το Thessaloniki Convention Bureau σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εγκαινιάζουν μια σειρά διοργανώσεων με τίτλο TCB crossroads. «Σκοπός είναι να υπάρξει μια κοινή πρακτική παρουσίασης του προορισμού Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό» δήλωσε ο πρόεδρος του TCB Γιάννης Ασλάνης στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Παρουσία του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη ξεκινούν αύριο, Τρίτη 5 Απριλίου, οι εργασίες της νέας σειράς διοργανώσεων TCB crossroads, με πρώτη εκδήλωση τη συνάντηση “Α MICE experts and professionals meetup” που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ONOMA, επί της Μοναστηρίου.

«Ξεκίνησε σαν μια ιδέα του TCB με σκοπό να ξεκινήσει μια κοινή σειρά δράσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τα στελέχη των τουριστικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον συνεδριακό τουρισμό» δήλωσε στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) Γιάννης Ασλάνης εξηγώντας πως οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στις εκθέσεις εξωτερικού, «αναγκαζόμαστε πρώτα να παρουσιάσουμε τον προορισμό μας, και στη συνέχεια τις επιχειρήσεις μας» .

Το TCB crossroads θα είναι μια εκπαιδευτική δράση με τη συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης σε συνάρτηση με πολύ ενδιαφέροντα workshops που θα πραγματοποιηθούν από ειδικούς πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο. «Σκοπός είναι να υπάρξει μια κοινή πρακτική παρουσίασης του προορισμού στο εξωτερικό» δήλωσε ο κ. Ασλάνης.

Ενίσχυση και εκπαίδευση των επιχειρηματιών

Τη δυνατότητα να αρχίσουν οι επαγγελματίες να λειτουργούν με μια κοινή συνισταμένη αντίληψης, σ’ ότι αφορά το κομμάτι του σύγχρονου μάρκετινγκ και των σύγχρονων τουριστικών προϊόντων του σήμερα και του αύριο έχει ως σκοπό η νέα στρατηγική που αναπτύσσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η Θεσσαλονίκη είναι κομβική, είναι τόσο σημαντική όπου έχουμε διαμορφώσει και εμείς έναν ξεχωριστό πυλώνα ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού, στην καινούργια στρατηγική που έχουμε αναπτύξει μέσα από την ΠΚΜ, μέσα από το νέο μας πρόγραμμα προβολής» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος προσθέτοντας πως η ΠΚΜ εμπλουτίζει τις δράσεις της στις θεματικές εμπειρίες, μεταξύ των οποίων, και αυτής του συνεδριακού τουρισμού, «καθώς ο συνεδριακό τουρισμός, γενικότερα ο θεματικός τουρισμός δεν λειτουργεί με στεγανά σε σχέση με το υπόλοιπο τουριστικό γίγνεσθαι» πρόσθεσε.

Όπως επισημάνθηκε, το crossroads βασίζεται κυρίως στην τεχνοκρατική προσέγγιση και στην εκπαίδευση στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού, «του αφηγήματος της πόλης, του αφηγήματος της Περιφέρειας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θάνος λέγοντας πως δεν αρκεί να υπάρχει μόνο προβολή προς το εξωτερικό αλλά θα πρέπει να είναι ενεργή η συμμετοχή των επαγγελματιών του τουρισμού, «γιατί αυτοί ουσιαστικά διαμορφώνουν τις τουριστικές υπηρεσίες, αυτούς πρέπει να ενισχύσουμε και εκεί πρέπει να επενδύσουμε».

Το πρόγραμμα του TCB crossroads

Περισσότεροι από 120 συμμετέχοντες επαγγελματίες του τουρισμού και κατ’ επέκταση του συνεδριακού τουρισμού θα συμμετέχουν στην αυριανή εκπαιδευτική δράση TCB crossroads.

Όπως αναφέρθηκε και στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η εκδήλωση αναπτύσσεται σε δύο ενότητες και έχει στόχο αφενός μεν να ανοίξει σε θεσμικό επίπεδο τη συζήτηση για την ανάπτυξη του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αφετέρου να προσφέρει στα στελέχη και στους επαγγελματίες της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας δεξιότητες και εφόδια για την ενίσχυση των εργαζομένων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Την εκδήλωση θα ανοίξουν δυο διακεκριμένοι ομιλητές, ο Νικόλας Καραχάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την εισήγηση «Διαχείριση Αστικών Προορισμών και ο ρόλος των εμπλεκόμενων φορέων» και ο Gorazd Cad, CEO Toleranca Marketing που θα επικεντρωθεί σε καλές πρακτικές ανταγωνιστικών με τη Θεσσαλονίκη προορισμών, με την παρουσίασή του “Power to the Destinations”.

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου θα παρουσιάσουν τη δική τους οπτική και τις προοπτικές που βλέπουν στον προορισμό οι συμμετέχοντες Δημήτρης Φραγκάκης γενικός Γραμματέας EOT, Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Καραγιάννη αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ασλάνης πρόεδρος Thessaloniki Convention Bureau, Ανδρέας Μανδρίνος πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και Ειρήνη Τόλη πρόεδρος HAPCO & DES.

Στη δεύτερη ενότητα, οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες γνώσεις και εργαλεία προβολής, παρουσίασης και πωλήσεων μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα short talks και hands-on workshops πάνω σε επίκαιρα ζητήματα. Στα τέσσερα workshops στα οποία θα συμμετέχουν 15-20 άτομα σε κάθε ένα, θα τοποθετηθούν οι Πέτρος Ρούσης σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαιδευτής, Coach πάνω στις «Τεχνικές Πωλήσεων», Έλενα Παπαδοπούλου Ideas curator – Speaker coach για τη «Δημόσια ομιλία: τέχνη και νοοτροπία ζωής», Γιώργος Μαντζουρανίδης Copywriter – Brand Narrator σχετικά με «Destination Storytelling» και Gorazd Cad για τις τελευταίες τάσεις στη δημιουργία events με θέμα “Power to the Meetings”.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Thessaloniki Convention Bureau, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, και θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο ONOMA.

Ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού σε… δυο έτη

Η μερική επανεκκίνηση στην κανονικότητα λόγω διετούς πανδημίας έχει δημιουργήσει νέο περιβάλλον και σ’ ότι αφορά το κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές ήταν οι ενημερωτικές ημερίδες που είχαν υβριδικό χαρακτήρα, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του TCB Γιάννης Ασλάνης «τα υβριδικά ήρθαν για να μείνουν». Εξήγησε πως έχουν και θετικό πρόσημο, στις περιπτώσεις που κάποιοι ομιλητές ή/και συμμετέχοντες δεν μπορούν να παρευρεθούν, οπότε, σ’ αυτήν την περίπτωση, προκειμένου να το χάσουν, θα συμμετέχουν διαδικτυακά. Ο ίδιος προσθέτει ότι πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία ήρθε για να μείνει και θα λειτουργεί ενισχυτικά στις εκδηλώσεις που θα γίνονται δια ζώσης.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του TCB από το GRTimes.gr για το πότε θα υπάρξει ανάκαμψη των δια ζώσης συνεδρίων, ο κ. Ασλάνης ερωτά και απαντά «θα μου κάνετε μια εκτίμηση, πότε θα τελειώσει η πανδημία;»’ εξαρτάται από την πανδημία, ο κόσμος ακόμη φοβάται να μετακινηθεί, φοβάται τον συνωστισμό, όσο χαλαρώνουν τα μέτρα από πλευράς Κυβέρνησης, αναθαρρείς και αρχίζεις να σκέφτεσαι διεξαγωγές όπως το παρελθόν. Έχω την αίσθηση ότι θέλουμε άλλα δυο χρόνια περίπου, χωρίς πανδημία, χωρίς μέτρα, ώστε να μιλήσουμε για επαναφορά των συνεδρίων σε επίπεδο του 2019».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Θεσσαλονίκη – Τουρισμός: Κινηματογραφικές παραγωγές, κρουαζιέρες, γαστρονομία και… action

Θεσσαλονίκη: Το “Μακεδονία” πετάει με 16 νέα δρομολόγια- Ψηλά Αυστρία και Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Βαλτωμένος ο συνεδριακός τουρισμός – Μείωση τζίρου στο 90%

T.C.B: Με φυσική παρουσία, το Μάϊο, το “CONNECT Thessaloniki”

Συνεδριακός Τουρισμός: «Αγκάθι» ο μη καθορισμός πρωτοκόλλων λειτουργίας

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top