Τι είπαν οι παραγωγικοί φορείς στον πρωθυπουργό

Τι είπαν οι παραγωγικοί φορείς στον πρωθυπουργό

Δύο μεγάλα αναπτυξιακά projects έβαλαν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, τη δημιουργία “Διεθνούς Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου Θεσσαλονίκης” και την παραχώρηση, από το ΤΑΙΠΕΔ, έκτακσης 730 στρεμμάτων για τη δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας 4ης Γενιάς, του Thess INTEC.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους 27 παραγωγικών φορέων κατατέθηκαν και αιτήματα που αφορούσαν όχι μόνο στοχεύσεις αλλά και προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου όπως η μείωση των φορολογικών βαρών, η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού και για τις επιχειρήσεις, απλοποίηση της γραφειοκρατίας .

Στη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς, ο κ. Μητσοτάκης περιορίσθηκε να δηλώσει πως “ο δείκτης αισιοδοξίας στην Ελλάδα ανεβαίνει, σε αντίθεση με την κάμψη της αισιοδοξίας που καταγράφεται σε Ευρώπη και διεθνώς”. Ο πρωθυπουργός, όπως μετέφεραν εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, έδειξε να έχει ενημέρωση για τα προβλήματα της πόλης και του παραγωγικού κόσμου.

Ο κ. Σαββάκης, πρόεδρος ΣΒΒΕ, ανέφερε ότι τονίσθηκε η νομική δυνατότητα που πλέον υπάρχει για τη δημιουργία ενός Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, της Διεθνούς Ζώνης Βιομηχανίας, όπως άλλωστε υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και 21 στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κωνσταντόπουλος, επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία της παραπάνω Ζώνης, η οποία θα ενισχύσει εξαγωγικά τη βόρεια Ελλάδα ενώ υποστήριξε και τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη ενός φορέα για τη στήριξη των εξαγώγιμων μακεδονικών προϊόντων, του ” Εnterprise Macedonia”, ενός φορέα που θα στηριχθεί από Επιμελητήρια, τις Περιφέρειες της Μακεδονίας για να προασπιστεί στο διεθνώς τα μακεδονικά προϊόντα , τα οποία θα έχουν δικό τους σήμα και ταυτότητα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo  κ. Τζήκας αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, ένα από τα μεγάλα έργα που ανέφερε άλλωστε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Μανδρίνος, έθιξε αφ’ενός τα θέματα ασφαλείας που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης, τα θέματα των προβληματικών συγκοινωνιακών υποδομών και την ανάγκη αλλαγής της δομής του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, σε ένα τεχνοκρατικό φορέα.

Το θέμα των υποδομών και ειδικά των προβλημάτων στην περιοχή του σταθμού “Βενιζέλου” του Μετρό, τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Σ.Θ. κ. Φιλιππίδης, λέγοντας ότι το εμπόριο έχει υποφέρει από τις καθυτερήσεις και θέλει συγκεκριμένες και αξιόπιστες πλέον απαντήσεις για την πορεία και ολοκλήρωση του έργου. Ο κ. Φιλιππίδης έθιξε και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων.

Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εισέπραξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Βερολίνο και το μήνυμα αυτό μετέφερε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους παραγωγικών και άλλων φορέων στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της 84ης ΔΕΘ.

«Αποτελεί πια κοινό τόπο ότι η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε υλοποιώντας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο θέτει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα», είπε στη ομιλία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πιστεύω ότι υπάρχει μια αναγνώριση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ότι κάτι έχει αλλάξει ήδη στο κλίμα της αγοράς και αυτό είναι δεδομένο ότι θα έχει και μια αντανάκλαση στην ίδια την απόδοση της οικονομίας».

Επισήμανε, μάλιστα, «ο δείκτης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, έδειξαν ακόμα μία πολύ σημαντική αύξηση τον τελευταίο μήνα, είμαστε πολύ πιο πάνω πια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε καταφέρει και έχουμε αντιστρέψει μια τάση, όπου ο δείκτης αισιοδοξίας στην Ευρώπη πέφτει ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει».

«Θα πρέπει να πατήσουμε πάνω σε αυτή την πραγματικότητα ώστε να κάνουμε πράξη αυτό που αποτελεί το αίτημα κάθε Ελληνα πολίτη. Να αφήσουμε οριστικά και αμετάκλητα τα χρόνια της κρίσης και να μπούμε σε ένα καινούργιο κύκλο, ενάρετο, δημιουργικό, δημιουργίας πλούτου προς όφελος όλων των πολιτών και όχι μόνο κάποιων. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου που θα δημιουργήσουμε αποτελεί μια πολύ σημαντική πρόκληση για αυτή την κυβέρνηση.

«Δίνουμε έμφαση στο αποτέλεσμα και ξέρουμε πως όσο κι αν έχουμε κάνει μια καλή αρχή, η πολλή δουλειά είναι ακόμα μπροστά μας. Δεν έχω πρόθεση να αφήσω να πάει χαμένος ούτε ένας μήνας, ούτε μια εβδομάδα, ούτε μια ημέρα από τον πολύτιμο χρόνο που έχουμε για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων, των Ελλήνων πολιτών», παρατήρησε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των παραγωγικών και άλλων φορέων, διότι, όπως είπε, αναγνώρισαν το γεγονός ότι η κυβέρνησή του κινείται με μεγάλη ταχύτητα, υλοποιώντας και πριν από την ώρα που είχε εξαγγείλει μια σειρά από δεσμεύσεις της, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τόνισε ακόμη πως σε λίγες μέρες οι Ελληνες φορολογούμενοι θα δουν στα εκκαθαριστικά τους μεσοσταθμική μείωση κατά 22% στον ΕΝΦΙΑ κι αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Για την ομιλία του στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο και μια συνεκτική στρατηγική για τη Βόρεια Ελλάδα στην οποία η Θεσσαλονίκη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει τακτικός δίαυλος των φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας με το Γραφείο του πρωθυπουργού και τη Γραμματεία της Κυβέρνησης, με τη συνεργασία των Περιφερειών και των Δήμων και ένας πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας των Επιμελητηρίων με τη Γραμματεία.

Με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινονοτομίας, Κυριάκου Λουφάκη, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει στην 84η ΔΕΘ την παραχώρηση έκτασης για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η προτεραιότητα την οποία δίνουμε στην καινοτομία είναι αδιαπραγμάτευτη και δεδομένη και ναι, η Θεσσαλονίκη πρέπει να προσθέσει στα φυσικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τη διάσταση της έρευνας και της καινοτομίας». Κλείνοντας είπε ότι περισσότερα θα πει σε μία εβδομάδα κατά την επίσκεψη του στην 84η ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ. Λουφάκης, ζήτησε την παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης γα τη δημιουργία του Thess INTEC, μεγάλο project που προωθεί και το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Καπνοπώλης αναφέρθηκε στα προβλήματα της Βιομηχανικής Περιοχής στη Σίνδου αλλά και για τις δυνατότητες δημιουργίας ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά ως το πλέον σημαντικό πρόβλημα των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, θεωρείται πως είναι αυτό της ρευστότητας, όπως και επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη.

Μεταξύ των προέδρων των φορέων, ήταν και ο Γ.Γ. του ΕΕΘ κ. Θεοτόκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top