Τι περιμένουν οι οικονομικοί παράγοντες από τη νέα κυβέρνηση

Τι περιμένουν οι οικονομικοί παράγοντες από τη νέα κυβέρνηση

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Άμεσα μέτρα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, ενώ τονίζουν ότι η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ( ΣΕΒΕ) κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνησης είναι, εφαρμογή μίας πολιτικής φιλικής για τις επενδύσεις, αρχίζοντας από ένα «προσκλητήριο» επιστροφής στη χώρα των κεφαλαίων που βρέθηκαν στο εξωτερικό λόγω capital controls.

«Πολλά πρέπει να γίνουν, αλλά θεωρώ πως επείγει η επιστροφή των ελληνικών κεφαλαίων στη χώρα, ώστε να αξιοποιηθούν και τα επενδυτικά προγράμματα που είναι σε ισχύ. Με την επιστροφή των ελληνικών κεφαλαίων θα παρασυρθούν και ευκολότερα θα επενδύσουν και οι ξένοι».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μασούτης, περιμένει να δει άμεσα μέτρα πολιτικής για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και μέτρα ανακούφισης της μεσαίας τάξης:

«Είναι γνωστό ότι η επιχειρηματική κοινότητα επιθυμεί ένα κλίμα σταθερότητας και την προσήλωση της εκάστοτε Κυβέρνησης στην επίτευξη του στόχου της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα προσελκύσει  νέες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τις κατάλληλες συνθήκες για επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού που έφυγε από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.  Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τη λήψη μέτρων που θα στοχεύουν προς την κατεύθυνση αυτή και που θα δημιουργήσουν θετικές επιχειρηματικές προσδοκίες. Περιμένουμε επίσης να δούμε μέτρα  που θα στοχεύουν στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης η οποία σήκωσε δυσανάλογο βάρος καθόλη τη διάρκεια της κρίσης. Τέτοια μέτρα θα στείλουν τα σωστά μηνύματα τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και στις διεθνείς χρηματαγορές».

Η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλη Ζορπίδης ήταν πως θεωρεί θετική την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης που θα μπορεί χωρίς αναγκαστικούς συμβιβασμούς και προπάντων άμεσα, να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα.

«Το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι γνωστό αλλά προσωπικά νομίζω ότι άμεσα η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, με πρώτες τις μειώσεις στη φορολογία και συνολικά την φορολογική επιβάρυνση και, τις ασφαλιστικές εισφορές», είπε ο κ. Ζορπίδης.

Ο Αθανάσιος Σαββάκης Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος , τονίζει ότι ο ΣΒΕ προσβλέπει στην ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλιών από το κυβερνητικό επιτελείο, που θα συντελέσουν στην απεμπλοκή της χώρας από παρωχημένες δομές και νοοτροπίες, που εν τέλει καθηλώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ υπογραμμίζει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της ελληνικής περιφέρειας υιοθετεί πλήρως και υποστηρίζει συνολικά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης. Είναι αυτό που τελικά δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες για επαναφορά της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Ο κ. Σαββάκης στην επιστολή του αναφέρεται σε μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, σε δικαιότερο και ευνοϊκότερο φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, σε φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και σε προϋποθέσεις δημιουργίας νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Τέλος υπογραμμίζει πως ο ΣΒΕ  αναμένει το γρηγορότερο δυνατόν από τη νέα κυβέρνηση αποφάσεις για την έμπρακτη υποστήριξη της βιομηχανίας και τη θεσμοθέτηση φιλικού και ευέλικτου περιβάλλοντος δραστηριοποίησης.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Αν. Καπνοπώλης, σε δήλωσή του στο GrTimes.gr επισήμανε ότι

«το υπ΄ αριθμόν ένα ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Το ΒΕΘ έχει καταθέσει προτάσεις επί συγκεκριμένων φορολογικών ζητημάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα της τάξης του 20%-25%, σταδιακή μείωση του συντελεστή έως το 15% για τα νομικά πρόσωπα, μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 20% και σταδιακή περαιτέρω μείωση στο 15%.

«Δεύτερη προτεραιότητα είναι η βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παρά τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα έλλειψης φθηνής χρηματοδότησης στην οικονομία,  κυρίως προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Επιπλέον απαιτείται η εφαρμογή μιας νέας εθνικής πολιτικής για τη μεταποίηση, με ενίσχυση δυναμικών κλάδων, πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων ν. Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Ιακώβου περιμένει με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αυτή δηλαδή που αναγνωρίζει ως ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

«Στις συνθήκες τις επιτροπείας που βρίσκεται η χώρα δεν περιμένω θαύματα σε μία ημέρα, ωστόσο θα βοηθούσε πολύ η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, ενώ υποστηρίζουμε την απλοποίηση των διαδικασιών για την ένταξη στο πρόγραμμα των 120 δόσεων, ώστε να διευκολυνθούν για την ένταξή τους και άλλοι ενδιαφερόμενοι ενώ και τα επενδυτικά προγράμματα, που έχουν μεν ανοίξει για το εμπόριο- ορισμένα τουλάχιστον- να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμα για τον κόσμο του εμπορίου»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top