Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει

Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει» τόνισε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Επισήμανε ότι η Εκκλησία θα κάνει το καθήκον της, ανθρωπιστικό και εθνικό και η πολιτεία θα κάνει τη δική της δουλειά. «Μένουμε προσανατολισμένοι στο στόχο και δεν αναζητούμε αχρείαστες εντάσεις», ανέφερε.

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Οικονόμου απαντά ότι ο κ. Τσίπρας έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός στην Ευρώπη που αντιπολιτεύεται μέσω της πανδημίας, χωρίς εφαρμόσιμες προτάσεις. «Εγκλωβισμένος σε παρωχημένες λογικές και ερμηνευτικά εργαλεία, συμπεριφέρεται ανεύθυνα, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο» σημειώνει.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην στρατηγική της κυβέρνησης η οποία, όπως υπογραμμίζει, οργάνωσε σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας, που άφησε την Ελλάδα κατά το μάλλον αλώβητη σε μεγάλο μέρος του 2020.

«Προστατεύσαμε τους πολίτες και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, που τον αξιοποιήσαμε για την πρωτοφανή ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Επίσης, στηρίξαμε έμπρακτα την πραγματική οικονομία, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες της κοινωνίας. Τέλος, σχεδιάσαμε ένα λειτουργικό, ασφαλές και δωρεάν εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αφού χτίστηκε η άμυνα, προχωρήσαμε σε μια λελογισμένη άρση των περιορισμών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη, παρότι η πανδημία δεν αφήνει καμία χώρα απρόσβλητη. Η Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά, αλλά αντέχει και ανθίσταται. Με απώλειες, που θα μπορούσαν να ήταν λιγότερες, αν όλοι είχαν στηρίξει ενεργά τον εμβολιασμό και τον ορθολογισμό. Και στη συνολική εικόνα, των δύο ετών, διατηρούμαστε σε καλύτερο επίπεδο από τις περισσότερες χώρες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .

Αρχίζει σήμερα η μετεκπαίδευση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Μαθήματα ποινικού δικαίου, κανόνες αστυνομικής λειτουργίας και χρήσης όπλων, αλλά και ρατσισμού και ανθρώπινων δικαιωμάτων, που αφορούν ειδικά δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και κοινότητες Ρομά, μέχρι μαθήματα συμπεριφοράς, ιδιαίτερα απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες, διαχείριση θυμού, διαχείριση βίας και ειδικών θεμάτων ψυχολογίας και επικοινωνίας, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης των υπηρετούντων στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, της ‘Αμεσης Δράσης Αττικής, που ξεκινάει σήμερα το πρωί.

Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, αμέσως μετά από το αιματηρό επεισόδιο και το θάνατο του νεαρού Ρομά από τις δεκάδες σφαίρες των αστυνομικών στο Πέραμα, το οποίο μπαίνει πλέον σε εφαρμογή για την αναμόρφωση της Άμεσης Δράσης και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, μετά τις αλλαγές στο κέντρο επιχειρήσεων και τις αντικαταστάσεις που έγιναν στην ηγεσία της υπηρεσίας.

Στην έναρξη των μαθημάτων, που θα γίνονται στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας στην λεωφόρο Μεσογείων, θα παραβρεθούν στις 8.30 το πρωί ο κ. Θεοδωρικάκος και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης.

Σύμφωνα με σχετική διαταγή, στη μετεκπαίδευση θα συμμετάσχει το σύνολο των αστυνομικών και ειδικών φρουρών που στελεχώνουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, δηλαδή 2.000 άτομα, με ημερομηνία έναρξης την 29-11-2021, σε 25 εκπαιδευτικές σειρές των 100 ατόμων εκάστη, διάρκειας 6 ημερών, κατά το χρονικό διάστημα από 29-11-2021 έως 16-07-2022.

Απολιγνιτοποίηση και Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Η απολιγνιτοποίηση είναι μια εμβληματική, μακρόπνοη μεταρρύθμιση που απαντά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις λιγνιτικές περιοχές και αποβλέπει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Για την επίτευξή της καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπαίνει σε εφαρμογή «πακέτο» δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα ξεπεράσει τα 7 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, μετατρέποντας τη Δυτική Μακεδονία σε «Επενδυτική» Μακεδονία.

Η μετάβαση αυτή κατέστη πιο επείγουσα καθώς, παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργούν άλλες πολιτικές δυνάμεις, το επιτάσσουν περιβαλλοντικοί, πρακτικοί και οικονομικοί παράγοντες, επισημαίνουν με νόημα οι πηγές.

Σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ τα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελλάδα είναι φτωχότερα και πιο αντιοικονομικά, ενώ αρκετές παλαιές και ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ έχουν εξαντλήσει τις μέγιστες ώρες λειτουργίας τους και έχουν αποσυρθεί.

Η εκτίναξη του κόστους των ρύπων έχει καταστήσει ακριβή την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, με συνέπεια τη μείωσή της κατά 70% την τελευταία δεκαετία. Με άλλα λόγια ο λιγνίτης δεν είναι πλέον το καύσιμο που μπορεί να εξυπηρετήσει ταχύρρυθμη ανάπτυξη με χαμηλό οικονομικό κόστος.

Παράλληλα, η έλλειψη ενός σχεδίου μετάβασης των εξαρτημένων περιοχών στη νέα εποχή είχε σαν συνέπεια την επιδείνωση της τοπικής ανεργίας.

Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ακόμη ότι με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν βιάστηκε να κινηθεί προς το τέλος της λιγνιτικής εποχής, αλλά τόσο στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης όσο και στο στοίχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής.

Σήμερα η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που διαθέτει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Είναι επίσης η πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών που δικαιούνται στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Είναι το πρώτο κράτος-μέλος δικαιούχος του Ταμείου, με μεγάλη διαφορά ως προς την κατά κεφαλήν ενίσχυση ανά κάτοικο.

Τα μεγάλα έργα υποδομών «συναντώνται»

Η απολιγνιτοποίηση και η κατάρτιση του ΣΔΑΜ συνέβαλαν στην επιτάχυνση διαδικασιών για την προώθηση σημαντικών έργων και επενδύσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως το επενδυτικό πρόγραμμα ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου προς την Δυτική Μακεδονία και η ολοκλήρωση του βόρειου τμήματος του Ε-65.

Προετοιμάζεται επίσης η κατασκευή του κάθετου άξονα Κοζάνη-Φλώρινα-Νίκη, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού άξονα Χ, και προβλέπεται να συνδέει την Εγνατία Οδό με το συνοριακό σταθμό Νίκης.

Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

Όλα τα στοιχεία πιστοποιούν ότι η οικονομία, παρά τις αβεβαιότητες που προκαλούν σε παγκόσμια κλίμακα η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, έχει μπει σε δυναμική τροχιά, που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όπως υπογραμμίζουν πηγές.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 εκτιμάται από την κυβέρνηση στο 6,9% του ΑΕΠ και για το 2022 στο 4,5%. Ακόμη θετικότερες είναι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας φέτος θα διαμορφωθεί στο 7,1%.

Παρατηρείται σημαντική αύξηση των εξαγωγών που -όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- θα είναι τόσο για φέτος όσο και για τα δύο επόμενα χρόνια η υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

Επίσης, υπάρχει ήδη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και η Κομισιόν εκτιμά ότι τόσο για 2021 όσο και για το 2022, θα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σταθερή μείωση της ανεργίας, που το Σεπτέμβριο στο διαμορφώθηκε στο 13% έναντι 16,5% που 12 μήνες νωρίτερα. Η ανεργία και ο αριθμός των απασχολούμενων βρίσκονται στα καλύτερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών το πρώτο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκε σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ, κατά 7,2%. Αυτό αποτελεί ανάχωμα και κατά των συνεπειών του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη.

Σε κάθε περίπτωση, τον Οκτώβριο η Ελλάδα κατέγραψε τον τρίτο χαμηλότερο ρυθμό αύξησης τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα δε με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πληθωρισμός θα παραμείνει τόσο φέτος όσο και για το 2022 στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top