Χαλκιδική: «Μπλόκο» στο ξενοδοχείο καραντίνας

Χαλκιδική: «Μπλόκο» στο ξενοδοχείο καραντίνας

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Φρένο στη λειτουργία του ξενοδοχείου αναφοράς που θα εξυπηρετούσε όλη τη Χαλκιδική έβαλε ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η δημοτική αρχή ακύρωσε στο παρά πέντε τη σύμβαση μίσθωσης που θα υπέγραφε με το Υπουργείο Τουρισμού ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, το οποίο βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του δήμου, καθώς έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν να καταλήγουν εκεί τα κρούσματα κορωνοϊού από όλη τη Χαλκιδική.

Έτσι, ο κατεξοχήν τουριστικός προορισμός της Βόρειας Ελλάδας έχει μείνει ακόμα χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας κι ενώ έχουν ήδη επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα COVID-19 σε Σέρβους τουρίστες.

«Σηκώνουμε το 70% του τουρισμού της Χαλκιδικής. Δεν μπορώ να δεχτώ στον πιο τουριστικό δήμο της περιοχής να φέρουν κρούσματα κι από άλλους δήμους. Ευτυχώς, το κατάλαβε και ο επιχειρηματίας και υπαναχώρησε», είπε στο GRTimes.gr η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Η δήμαρχος τόνισε πως όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην της αυτοδιοίκησης. «Κανείς δήμαρχος δεν ρωτήθηκε. Θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι όλοι μαζί και να βρούμε λύση. Και να δημιουργηθούν ξενοδοχεία αναφοράς σε όλους τους δήμους», ανέφερε.

Ψυχραιμία και όχι πανικός

Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, είναι θέμα ημερών η υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης και η λειτουργία του ξενοδοχείου αναφοράς. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, χρειάζεται ψυχραιμία, καθώς ήταν δεδομένο ότι θα παρουσιάζονταν κρούσματα, εφόσον άνοιξαν τα σύνορα, ενώ η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα.

«Δε χρειάζεται πανικός. Χρειάζεται υπομονή για να λύνουμε τα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν από τη μια κάποιοι να διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία και μόλις έχουμε κρούσματα να αντιδρούν. Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε μια λεπτομέρεια, ότι από τον δειγματοληπτικό έλεγχο φαίνεται ξεκάθαρα πως μιλάμε για μία εθνικότητα, τη Σερβία. Άρα επιβεβαιώνεται ότι ορθώς έκλεισαν τα σύνορα.

Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει πως έχουμε το «ένα βήμα μπρος, δύο πίσω», από την άλλη όμως υπάρχει μία ορθολογική διαχείριση. Άρα χρειάζεται ψυχραιμία και να αντιμετωπίζουμε τα θέματα όσο μπορούμε καλύτερα», είπε στο GRTimes.gr ο κ. Τάσιος.

Επέστρεψαν στην πατρίδα τους οι Σέρβοι

Στο μεταξύ, στην πατρίδα τους επέστρεψαν οι τρεις Σέρβοι που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που έκανε τις διακοπές του μαζί με το ανήλικο παιδί του στην Ποτίδαια και μία γυναίκα στο Νέο Μαρμαρά.

Όπως είπε στο GRTimes.gr ο προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, από σήμερα το πρωί κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου, έτσι ώστε να επιστρέψουν στη Σερβία, ενώ ειδοποιήθηκε και η αστυνομία προκειμένου να ελέγξει την έξοδό τους από τα σύνορα.

Πάντως, οι τρεις Σέρβοι τουρίστες ήταν ασυμπτωματικοί, γεγονός που δεν εμπνέει ανησυχία για τυχόν διασπορά του ιού στην περιοχή. «Ασυμπτωματικοί, σημαίνει ότι δεν έχουν χαμηλό ιικό φορτίο, οπότε δεν έχουν μεγάλο ρυθμό εξάπλωσης. Δηλαδή, εάν δεν έρθουν σε πολύ στενή επαφή, είναι πολύ δύσκολο να μεταδώσουν τον ιό. Συνεπώς, με τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης διασφαλίζουμε τη διασπορά», είπε στο GRTimes.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ