Επιδείξεις μαγειρικής με βάση την τρούφα και τα μανιτάρια, μανιταρογνωσίες, ομιλίες για τους περίφημους μύκητες, αλλά και παιδικά δρώμενα περιλαμβάνονται στην 1η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας που ξεκινάει απόψε στην Καλαμπάκα και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 11 Ιουνίου. Προσφορές για τις ημέρες Τρούφας δίνουν και οι ξενοδόχοι για διανυκτερεύσεις.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

H 1η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα είναι γεγονός και όλα όσα θέλει να μάθει κανείς για τα μανιτάρια, τις ποικιλίες τους, τη διατροφική τους αξία, το πώς μαγειρεύονται, πώς καλλιεργείται η τρούφα -αυτό το εξαιρετικό είδος μανιταριού- και άλλα πολλά θα έχει την ευκαιρία να τα βιώσει από κοντά στο πλαίσιο της 4ημερης 1ης Πανελλήνιας Γιορτής Τρούφας στην Καλαμπάκα που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, έχει την υποστήριξη του Δήμου Μετεώρων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 11 Ιουνίου.

Όπως έχει ήδη αναδείξει το θέμα το GRTimes.gr κατά τη διάρκεια του 4ημερου αναμένονται πάνω από 20.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ περισσότερα από 40.000 μερίδες μανιταροεδέσματα θα διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες.

Ένας από τους στόχους της Γιορτής Τρούφας είναι να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος την τρούφα και τα μανιτάρια, και επ’ αυτού θα υπάρχουν σεμινάρια για την καλλιέργεια της τρούφας, την εκπαίδευση σκύλων για την εύρεσή της, για τη διατροφική της αξία, για τις τρούφες της Ελλάδας, αλλά και βασικά στοιχεία μανιταρογνωσίας.

Επίδειξη μαγειρέματος και σεμινάρια μανιταριών

Το «παρών» στην 1η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας θα δώσει ο κορυφαίος Έλληνας σεφ Λευτέρης Λαζάρου ο οποίος θα μαγειρέψει και θα μυήσει στα μυστικά της τρούφας τόσο τους σεφ της περιοχής σε ξενοδοχείο της Καλαμπάκας όσο και τους επισκέπτες στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η εκδήλωση με τον κ. Λαζάρου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 9/6. Ο ίδιος θα αναφερθεί στη χρήση των μανιταριών στην κουζίνα μας ενώ η επίδειξη μαγειρέματος με πρώτη ύλη την τρούφα και τα μανιτάρια είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 10/6, ώρες 20.00 – 21.00, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Κατά τη διάρκεια της 4ης Γιορτής Τρούφας θα πραγματοποιηθούν και σεμινάρια σχετικά με την καλλιέργεια της τρούφας, την εκπαίδευση των σκύλων για την εύρεσή της, για το ρόλο που έχουν τόσο η τρούφα όσο και τα υπόλοιπα είδη μανιταριών στη ζωή μας κτλ. Επίσης, στον χώρο της Γιορτής, στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, θα βρίσκονται κυνηγοί και καλλιεργητές τρούφας, έτοιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις των επισκεπτών.

Δωμάτια από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό

Οι πληρότητες αυτήν την εποχή στην περιοχή της Καλαμπάκας, με αφορμή βεβαίως την επίσκεψη των τουριστών στα επιβλητικά Μετέωρα, κινούνται περίπου στο 50% και αφορά κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς. Οι τιμές στα ξενοδοχεία όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων Γιάννης Κουρούπας έχουν ισορροπήσει μετά την πανδημία, ωστόσο το ενδιαφέρον των Ελλήνων επισκεπτών είναι σχετικά υποτονικό.

«Μπορεί να έρχονται κατά μέσο όρο 400 λεωφορεία την ημέρα για να δουν τα Μετέωρα, αλλά μόλις καμιά 15αριά διανυκτερεύουν» αναφέρει ο κ. Κουρούπας, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι επισκέπτες πηγαίνουν στην περιοχή αυθημερόν είτε από Αθήνα, από Χαλκιδική, από Πιερία κ.α. Σημειώνεται ότι η Καλαμπάκα διαθέτει 4.000 κλίνες.

Σχετικά με την 1η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, οι ξενοδόχοι θα δίνουν προσφορές στα καταλύματά τους και οι τιμές για δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινούν από τα 50 ευρώ.

Το πρόγραμμα

Παράλληλα με τις μανιταρογνωσίες και τα μανιταροεδέσματα θα υπάρχουν πλούσιες δράσεις για τα παιδιά, καθώς και χορευτικά δρώμενα. Το πρόγραμμα της 1ης Πανελλήνιας Γιορτής Τρούφας έχει ως εξής: απόψε, Πέμπτη 8/6 θα διεξαχθεί το 1ο Σεμινάριο με θέμα Καλλιέργεια Τρούφας (Αίθουσα Νίτσα Λιάπη, ώρα 19:00) με ομιλητές τους καλλιεργητές τρούφας Κατερίνα Νόλα και Βασίλη Μυλωνά. Θα ακολουθήσει το 2ο Σεμινάριο με θέμα Εκπαίδευση σκύλων για εύρεση τρούφας (19:30) με ομιλητή τον Χρήστο Πλεσιώτη εκτροφέα και εκπαιδευτή σκύλων και τρουφοκυνηγό.

Αύριο, Παρασκευή 9/6, σε ξενοδοχείο της Καλαμπάκας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα Η τρούφα και το μανιτάρι στη ζωή μας (18:00) με ομιλητές την Όλγα Γκορτζή καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Λευτέρη Λαζάρου καταξιωμένο Έλληνα σεφ και ιδιοκτήτη βραβευμένου εστιατορίου στον Πειραιά.

Η εκδήλωση απευθύνεται στους σεφ των εστιατορίων και ξενοδοχείων της περιοχής. Η κα. Γκορτζή θα αναφερθεί στη διατροφική αξία των μανιταριών και της τρούφας, ενώ ο κ. Λαζάρου θα αναφερθεί στη χρήση τους στην κουζίνα μας. Ταυτόχρονα, θα κάνει και επίδειξη μαγειρέματος με πρώτη ύλη την τρούφα και τα μανιτάρια. Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου από τις 6 το απόγευμα θα έχει παιδικά δρώμενα, χορευτικά και συναυλία.

Το Σάββατο 10/6 οι παιδικές δράσεις με ζωγραφική προσώπου, μπαλονοκατασκευές και παράσταση με κλόουν θα ξεκινήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 14.00 και θα συνεχιστούν το απόγευμα με magic show,  ξυλοπόδαρους κτλ.

Η έναρξη των τρουφο-μανιταρομαγειρεμάτων έχει οριστεί για τις 18:00, ενώ παράλληλα στην Αίθουσα Νίτσα Λιάπη (ώρες 18:45-19:15) θα πραγματοποιηθεί το 1ο Σεμινάριο με θέμα Η μανιταρογνωσία στην Ελλάδα και ομιλητή τον πρόεδρο Μανιταρόφιλων Ελλάδος Γιώργο Κωνσταντινίδη. Θα ακολουθήσει το 2ο Σεμινάριο με θέμα Οι τρούφες της Ελλάδας (ώρα 19:15-19:45) με ομιλητή το μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Μανιταρόφιλων Ελλάδος Βασίλη Καουνά.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 10/6 περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Νίκου Πάλλα, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη και του Δημάρχου Μετεώρων Θεόδωρου Αλέκου. Θα ακολουθήσει η επίδειξη μαγειρικής στην κεντρική σκηνή από τον Λευτέρη Λαζάρου (20:00-21:00) και η βραδιά θα συνεχιστεί με παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης από τον Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων και με συναυλία.

Η τελευταία μέρα της 1ης Πανελλήνιας Γιορτής Τρούφας στην Καλαμπάκα, Κυριακή 11/6, θα έχει από το πρωί παιδικά δρώμενα (παρέλαση Mασκότ, μπαλονοκατασκευές, ξυλοπόδαρος PortoBello), θα μοιράζονται δωρεάν γλυκά από τα ζαχαροπλαστεία της πόλης και η γιορτή θα πλαισιώνεται από πολιτιστικά και χορευτικά δρώμενα όπου και θα ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καλαμπάκα: Πάνω από 40.000 μερίδες μανιταροεδέσματα στην 1η πανελλήνια γιορτή τρούφας

Κοινωνικός Τουρισμός: Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση – Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

Επιμελητήριο Πιερίας – Μελέτη: Το αφήγημα του Ολύμπου με τελεφερίκ, σταθμούς ελέγχου εισόδου και υποχρεωτική ασφάλιση

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top