Μητσοτάκης: Με αισιοδοξία και ασφάλεια προς το άνοιγμα του Τουρισμού

Μητσοτάκης: Με αισιοδοξία και ασφάλεια προς το άνοιγμα του Τουρισμού

Διαβεβαιώσεις για ένα επικείμενο ασφαλές άνοιγμα στον Τουρισμό, με τα χρήσιμα εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ben Hall, συντάκτη ευρωπαϊκών θεμάτων των Financial Times, στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου The Global Boardroom.

Απαντώντας αρχικά σε ερώτηση για το άνοιγμα του Τουρισμού κι αν είναι η σωστή κίνηση με δεδομένη την έξαρση των πολλών κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία, μειώνονται οι μολύνσεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και αυξάνονται δραστικά οι εμβολιασμοί. Ανέλυσε το πώς κινήθηκε η χώρα μας για την ελεγχόμενη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και έδωσε διαβεβαιώσεις πως σε κάθε περίπτωση «ανοίγουμε με ασφάλεια», κάνοντας αναφορά στο πράσινο πιστοποιητικό.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι πρώτοι επισκέπτες αναμένονται μετά το άνοιγμα της 15ης Μαΐου ενώ τόνισε πως αναμένει ενθαρρυντικές ενδείξεις από την επιτάχυνση και επέκταση του εμβολιασμού.

Αναφορικά με τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik και το κινεζικό, εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, ο  πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ρωσία είναι σημαντική αγορά για μας ακόμη κι αν και το Sputnik δεν έχει εγκριθεί από την ΕΕ δεν βλέπει κανένα πρόβλημα κάποιος εμβολιασμένος πολίτης με αυτό να περάσει μια εβδομάδα στη χώρα μας.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο στην προώθηση του Πράσινου Πιστοποιητικού και τα πράγματα θα  προχωρήσουν γρήγορα ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα κι όταν οι τουρίστες φθάνουν στην Ελλάδα αλλά και όταν επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι σε έναν μήνα από τώρα η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη και το άνοιγμα είναι απολύτως ασφαλές», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έκανε τις κατάλληλες επιλογές με την επιβολή lockdown αρκετά νωρίς, γιατί ακόμη κι αν καταγράφηκαν προοδευτικά αυξημένα κρούσματα δεν είδαμε τη δραματική κατάσταση που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες.

Πρόσθεσε επίσης πως είμαστε από τις πρώτες χώρες που επιλέξαμε τη χρήση του συμπληρωματικού πολύ χρήσιμου εργαλείου των self tests, μέσω των οποίων εντοπίσαμε περιπτώσεις ασυμπτωματικών στα σχολεία και σε άλλους τομείς. «Στη σημερινή φάση της πανδημίας έχουμε πολύ χρήσιμα εργαλεία», υπογράμμισε ο κ. Μησοτάκης.

Κληθείς να εκτιμήσει τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία ο πρωθυπουργός είπε πως πήγαμε πολύ καλύτερα επιδημιολογικά σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όταν μιλάμε για το όποιο επενδυτικό κενό θεωρούμε ότι θα είναι πάρα πολύ σημαντική η βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Περιμένουμε να έρθουν στη χώρα περισσότερα από 60 δισεκ ευρώ κάτι που θα κινητοποιήσει και εσωτερικές επενδύσεις οπότε θα γίνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά.

Η Ελλάδα έχει πράγματι ένα υψηλό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ της αλλά οι αγορές βλέπουν με αισιοδοξία την εξυπηρέτηση του χρέους και τις προοπτικές διαχείρισής του, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της απασχόλησης.

Πρόσθεσε πως έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία στην εποπτεία από θεσμούς αλλά αυτά είναι χθεσινά νέα. Σήμερα έχουμε αφήσει την κρίση πίσω μας και υπάρχουν τάσεις που λειτουργούν στο πλευρό μας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ας πούμε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και χτίζεται μια εμπιστοσύνη και με τους πολίτες αλλά και προς τα έξω. Επίσης η πράσινη ανάπτυξη είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που προσελκύει ενδιαφέρον όπως έγινε με την Volkswagen.

Είπε με νόημα πως  «τις μεταρρυθμίσεις δεν τις κάνουμε γιατί κάποιος μας τις ζήτησε. Αυτή είναι μια νοοτροπία προηγούμενων δεκαετιών». Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό για να εξασφαλιστεί καλύτερη ισορροπία στις εργασιακές σχέσεις και προοδευτικά οι μεταρρυθμίσεις θα επεκταθούν και θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης πως δεν πρέπει όμως να συγχέουμε τις μεταρρυθμίσεις με τα μέτρα λιτότητας. Η αρχή της ανάπτυξης μπορεί να είναι μικρή αλλά προοδευτικά σε δέκα είκοσι χρόνια η εικόνα θα έχει αλλάξει.

Στη συνέχεια, για την καλή διαχείριση της βοήθειας που θα λάβουμε εξέφρασε την πεποίθησή του ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως προχωράμε με ρεαλιστικά προγράμματα γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μια σπουδαία ιδέα και ένα πρόγραμμα που να μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Θα διασφαλίσουμε τη σωστή διαχείριση ώστε τα χρήματα να φθάσουν εκεί που πρέπει, με βάση και τις αρχικές υποδείξεις της ΕΕ και θεωρούμε ότι έχουμε την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός καλού σχεδίου, τόνισε.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και τόνισε ότι εξηγήσαμε στην ΕΕ πως η απάντησή της πρέπει να είναι συνολική έναντι όποιων προκλήσεων από την Τουρκία ή όποιας ρεβιζιονιστικής πολιτικής. Είχαμε καλές ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις αρχές του 2021, παραμένουμε συνεπείς στις θέσεις μας για το ποια είναι τα θέματα προς συζήτηση, χτίσαμε συμμαχίες και κάναμε συμφωνίες με άλλες γειτονικές χώρες και στη βάση του διεθνούς δικαίου θα προχωρήσουμε διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ