«Παγωμένη» η ρωσική αγορά παρά το άνοιγμα των συνόρων

«Παγωμένη» η ρωσική αγορά παρά το άνοιγμα των συνόρων

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Μηδαμινό είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για την Ελλάδα παρά το άνοιγμα των συνόρων της χώρας μας από χθες, 7 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην άφιξη των τουριστών και μάλιστα σε διάστημα που για πολλούς προορισμούς σηματοδοτεί το τέλος της τουριστικής σεζόν δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, εξάλλου, η Μόσχα δεν έχει δει θετικά τις ταξιδιωτικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χαλκιδική, δεν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής ούτε μία κράτηση, ενώ δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμα πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Οι προβλέψεις των ξενοδόχων είναι δυσοίωνες και για το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμούν ότι μέχρι να «πάρει μπρος» η αγορά, δεν θα έχουν μείνει πολλά ανοιχτά ξενοδοχεία.

Τι ισχύει για τους Ρώσους ταξιδιώτες

Από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου έως και την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από τη Ρωσία, θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα υποβάλλονται και σε δειγματοληπτικό έλεγχο για covid-19. Έως την έκδοση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου οι επιβάτες θα παραμένουν σε περιορισμό στον τόπο προσωρινής διαμονής τους. Επίσης όλοι οι επιβάτες πρέπει να φέρουν αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου ή άλλα κατάλληλα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ο τόπος προσωρινής διαμονής τους στη χώρα.

Η είσοδος στη χώρα είναι εφικτή μόνο από τα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, ενώ προβλέπεται ανώτατο όριο εισόδου 500 ατόμων την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ πριν από την άφιξη στην Ελλάδα.

Ο προβληματισμός των ξενοδόχων

«Δεν μπορεί εύκολα να ανοίξει μία αγορά από τη μια στιγμή στην άλλη στο πτητικό κομμάτι. Άρα έχουμε ένα ζήτημα μέχρι να το μάθει η αγορά και το δεύτερο είναι ότι αφορά μόνο τρία αεροδρόμια και μόνο 500 τουρίστες που είναι πολύ λίγοι για να κάνουν διαφορά. Και όλα αυτά στο κλείσιμο της τουριστικής σεζόν», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, για να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά στην Ελλάδα δεν έπρεπε να υπάρχει περιορισμός.

«Θα μπορούμε να πούμε ότι ήταν μία θετική προσέγγιση όταν θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να ταξιδεύσουν. Όμως υπάρχει απορία στον κλάδο. Ανοίγουμε τη Ρωσία, όπως και άλλες αγορές. Αφού βάζουμε υποχρεωτικό τεστ, γιατί βάζουμε περιορισμό στον αριθμό; Γιατί με τον περιορισμό περιορίζεται και η αεροπορική εταιρία και χαμηλώνει το όποιο ρίσκο είναι να πάρει», τόνισε ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε:

«Κρατάμε, λοιπόν, ως πολύ θετική ενέργεια την επαναφορά της ρωσικής αγοράς και ευελπιστούμε ότι το επόμενο διάστημα θα πάμε στη λογική που λέει απεριόριστη δυνατότητα να έρθουν –γιατί, μην ξεχνάμε, υπάρχει και το ζήτημα της βίζας- αφού έχουν το αρνητικό τεστ των 72 ωρών».

«Μικρό καλάθι» κρατούν στη Χαλκιδική

Απαισιόδοξοι είναι οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής, ακόμα και αυτοί στην περιοχή γύρω από τον Άθω, που παραδοσιακά αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ρώσων.

Όπως είπε στο GRTimes.gr ο Θωμάς Ασλανίδης, διευθυντής μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ουρανούπολη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε μία κράτηση στο ξενοδοχείο, που τα προηγούμενα χρόνια γέμιζε από Ρώσους τουρίστες μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι εξαιτίας της χαμηλής πληρότητας ο σχεδιασμός ήταν να κλείσει το ξενοδοχείο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο μετά το άνοιγμα των συνόρων με τη Ρωσία υπάρχει σκέψη για παράταση της φετινής σεζόν μέχρι τέλος του μήνα. Ωστόσο, όπως είπε, δεν έχει μεγάλες προσδοκίες, παρότι εκτιμά ότι σημαντικός αριθμός από τους μόλις 500 ανά εβδομάδα Ρώσους τουρίστες θα κατευθυνθούν στην περιοχή.

Πάντως, ο κ. Τάσιος εκτιμά ότι τη μερίδα του λέοντος από τη ρωσική αγορά θα πάρει η Αθήνα, μετά το Ηράκλειο και τελευταία η Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση τη Χαλκιδική, για την οποία τόνισε πως η τουριστική σεζόν κλείνει.

«Είναι πολύ λίγες οι κρατήσεις, ενώ το επόμενο διάστημα θα μείνουν λιγότερα από 100 ξενοδοχεία ανοιχτά. Άρα ουσιαστικά η Χαλκιδική θα κλείσει στις 30 Σεπτεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top