Στις θέσεις τους οι “φύλακες – άγγελοι” των λουόμενων

Στις θέσεις τους οι “φύλακες – άγγελοι” των λουόμενων

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Ένα μήνα αργότερα τέθηκε σε εφαρμογή η έναρξη της ναυαγοσωστικής περιόδου, δεδομένων των νέων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του  κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει ντόμινο αλλαγών.

Από 1η Ιουλίου, έχουν επανδρωθεί οι πολυσύχναστες παραλίες της χώρας με τους “φύλακες -αγγέλους” των λουόμενων, τους ναυαγοσώστες να βρίσκονται στους πύργους τους.

Κανονικά, οι ναυαγοσώστες κάνουν την εμφάνιση τους στις ακτές με την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου την 1η Ιουνίου, ωστόσο, φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός,  υπήρξε αλλαγή στο σχέδιο νόμου και η υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης για τους Δήμους ισχύει από την 1η Ιουλίου.

“Σε αριθμό ναυαγοσωστών και θέσεων, δεν υπάρχουν ελλείψεις. Έχουν καλυφθεί σχεδόν όσες και πέρσι. Έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διαγωνισμοί και έχουν γίνει προσλήψεις. Ελλείψεις υπάρχουν σε δήμους που πότε δεν κάλυπταν τις θέσεις” αναφέρει μιλώντας στο GRTimes ο Μάριος Μυρωνάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας.

Ωστόσο, στο σχέδιο νόμου υπάρχει κι ένα «παραθυράκι», το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να τοποθετήσουν ναυαγοσώστη λίγες μέρες πριν από την 1η Ιουλίου, αν φυσικά πληρούσαν τις προϋποθέσεις , καθώς και να παρατείνουν το διάστημα παρουσίας του λίγες μέρες μετά την 30η Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που ο καιρός βοηθήσει και οι παραλίες έχουν κόσμο.

Στις παραλίες του δήμου Κασσάνδρας, οι ναυαγοσώστες έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές από 1η Ιουνίου. «Οι ναυαγοσώστες ανέλαβαν ομαλά, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Εκείνοι αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα λόγω του ότι είχαν κλείσει οι επιχειρήσεις τους λόγω covid-19, αλλά 1η Ιουνίου ήταν στους ναυαγοσωστικούς πύργους. Στο δήμο Κασσάνδρας έχουμε 10 πολυσύχναστες παραλίες, όπου υπάρχει παρουσία ναυαγοσωστών» εξηγεί μιλώντας στο GRTimes η Ανθή Μπολτζίδου, προϊσταμένη στο τμήμα τοπικής, οικονομικής ανάπτυξης του δήμου Κασσάνδρας.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Τροκανάς, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού στο δήμο Θερμαϊκού επισημαίνει μιλώντας στο GRTimes πως στις πέντε πολυσύχναστες παραλίες του δήμου, οι ναυαγοσώστες τοποθετήθηκαν λίγο νωρίτερα από την 1η Ιουλίου.

“Στην παραλία Ποταμός Επανομής τοποθετήθηκαν δυο ναυαγοσώστες, και ευελπιστούμε να προστεθούν σύντομα άλλες 1-2 θέσεις. Στο παραλιακό μέτωπο της Περαίας έως και την Αγία Τριάδα ,  έχουμε τρεις ναυαγοσώστες, και οι βλέψεις μας στο μέλλον είναι να γίνουν περισσότεροι” σημειώνει ο κ. Τροκανάς.

Εξηγεί δε,  πως δεν προέκυψαν προβλήματα για την προετοιμασία της ναυαγοσωστικής περιόδου, παρά μόνο ζητήματα με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ακτές. “Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τον επαγγελματισμό που δείχνουν οι ναυαγοσώστες. Υπάρχουν πολλά περιστατικά, τα οποία μας έχουν αναφερθεί και τα έχουμε καταγράψει, ωστόσο βρίσκονται εκεί, δείχνουν υπερβάλλον ζήλο και πραγματικά κάνουν τον κόσμο να νιώθει ασφάλεια στις παραλίες του δήμου μας. Έχουμε πανέμορφες παραλίες που αξίζει τον κόπο κανείς να τις επισκεφτεί” αναφέρει ο κ. Τροσκανάς, προσθέτοντας πως οι παραλίες του δήμου Θερμαϊκού επωφελήθηκαν λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης, καθώς οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλο νομό, οπότε και επέλεξαν τις παραλίες τις παραλίες του νομού.

Τέλος το φιλί της ζωής λόγω… κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει και τον τρόπο διάσωσης στις παραλίες, καθώς οι αποστάσεις ασφαλείας πρέπει να τηρούνται και από τους ναυαγοσώστες. Η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα έχει επιφέρει αλλαγές στα πρωτόκολλα του κλάδου.

Η προσωρινή κατάργηση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, ή πιο γνωστή ως το «φιλί της ζωής»., αλλά και νέες οδηγίες έχουν δοθεί στους ναυαγοσώστες, για να παραμένουν ασφαλείς και οι ίδιοι αλλά και οι λουόμενοι.

Μεταξύ άλλων, οι ναυαγοσώστες θα ενεργούν και θα κάνουν διασώσεις φορώντας μάσκα και αναπνευστήρα.

«Δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να σκεφτούμε αν ένας άνθρωπος που κινδυνεύει μέσα στο νερό έχει τον ίο ή δεν τον έχει. Θα πρέπει να πάμε να κάνουμε τη δουλεία μας. Για την επιχείρηση διάσωσης, δεν έχει βγει κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Λογικό είναι να μην υπάρχει, πρέπει να έρθεις σε επαφή με το θύμα. Για τις πρώτες βοήθειες ωστόσο, πρέπει να ακολουθούμε το συγκεκριμένο πρωτόκολλο προστασίας » σημειώνει ο κ.  Μυρωνάκης.

Η πανδημία αποτέλεσε “πληγή” εργασιακά και οικονομικά για τον κλάδο των ναυαγοσωστών. ” Λογικό και επόμενο ήταν να πληγεί και ο δικός μας κλάδος, εφόσον το ίδιο συνέβη σε όλους λόγω της πανδημίας. Οι ναυαγοσώστες δούλευαν τέσσερις μήνες, τώρα θα δουλέψουν τρεις” .

Τέλος, συμβουλεύει τους ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν με ασφάλεια το μπάνιο στην παραλία, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους ” να πηγαίνουν  σε οργανωμένες παραλίες που υπάρχει η παρουσία του ναυαγοσώστη, που σαν ειδικός μπορεί να δώσει οδηγίες και να βοηθήσει”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ