Θράκη: «Ταφόπλακα» τα κλειστά σύνορα

Θράκη: «Ταφόπλακα» τα κλειστά σύνορα

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της Θράκης μετά το οριστικό κλείσιμο όλων των τελωνειακών σταθμών της περιοχής.

Μετά το συμπληρωματικό ΦΕΚ που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, από το μεσημέρι της Κυριακής έκλεισε και το τελωνείο της Νυμφαίας στη Ροδόπη, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφήνοντας τον μακρινό Προμαχώνα ως μοναδική οδική πρόσβαση στη Θράκη που κατά κύριο λόγο στηρίζεται τουριστικά στους Βαλκάνιους.

Η εξέλιξη αυτή συνέβη τη στιγμή που σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της Θράκης περίμεναν να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες, έχοντας κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Πλέον, οι ξενοδόχοι αλλά και οι επιχειρηματίες της Θράκης περιμένουν να ανακάμψουν μετά τις 15 Ιουλίου, ελπίζοντας ότι η καθυστέρηση αυτή δε θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Τουριστικός αποκλεισμός

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ταφόπλακα. Η Θράκη είναι σε τουριστικό αποκλεισμό, αφού δεν μπορεί να μπει κανείς από πουθενά, παρά μόνο από τον Προμαχώνα. Αυτό αποθαρρύνει τους τουρίστες που είτε πηγαίνουν σε άλλες περιοχές, είτε δεν έρχονται καθόλου.

Υιοθετήσαμε πρωτόκολλα, φέραμε γιατρούς, κάναμε υποδομές και ξαφνικά κλείσανε τα σύνορα. Ανοίξαμε και καταστραφήκαμε. Είναι τραγική η κατάσταση.

Οι 15 λιγότερες μέρες σημαίνουν μεγάλη οικονομική ζημιά, ενώ ο ρυθμός που είχε αποκτηθεί από τις 15 Ιουνίου χάθηκε. Και δεν ξέρουμε τι θα γίνει από 15/7 και αν θα επανακάμψει ο τουρισμός μετά και την αρνητική δημοσιότητα», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Απόστολος Παλακίδης.

Πλήγμα για όλη την περιφέρεια

Το πλήγμα είναι μεγάλο για τα ξενοδοχεία της περιοχής, που στην πλειονότητά τους είναι 12μηνης λειτουργίας και στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την επιβίωσή τους την καλοκαιρινή περίοδο και δεν έχουν την πολυτέλεια να μην ανοίξουν. Σημαντικό, όμως, είναι το πλήγμα από το κλείσιμο των τελωνείων και για την Ανατολική Μακεδονία.

«Συνολικά 1,8 εκ. τουρίστες πέρασαν μόνο πέρσι. Αυτοί δεν πήγαν μόνο στη Θράκη. Πήγαν και στην Καβάλα και στη Θάσο. Άρα στραγγαλίστηκε όλη η περιφέρεια», τόνισε ο κ. Παλακίδης και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή στον Προμαχώνα υπάρχουν ουρές, ταλαιπωρία, ενώ κάποιοι γυρίζουν πίσω. Καταλαβαίνω την υγειονομική ανησυχία που υπάρχει, αλλά όταν έχουμε τέτοιο φορτίο αυξάνουμε την άμυνά μας. Δεν κλείνουμε τα σύνορα».

Κατάφωρη αδικία

Για κατάφωρη αδικία και άνιση αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιοχών της χώρας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης.

«Δεν μπορεί να επιτρέπεται στους τουρίστες να πάνε παντού με αεροπλάνο, αλλά οδικώς να τους επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο από τον Προμαχώνα», είπε στο GRTimes.gr.

Ο κ. Τοψίδης ανέφερε ότι είναι μεγάλο πλήγμα για τις επιχειρήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι την προηγούμενη εβδομάδα μόνο από την Νυμφαία περνούσαν καθημερινά τα σύνορα 3.000 – 5.000 τουρίστες.

«Μεγάλο είναι το πρόβλημα ειδικά για τα ξενοδοχεία. Οι άνθρωποι άνοιξαν από την 1η Ιουλίου, έκαναν προμήθειες και δεν έχουν δουλειά. Περίμεναν πληρότητα της τάξης του 50% και τώρα έχουν μόλις 10%», τόνισε.

Μαζική αντίδραση

Την αναθεώρηση της απόφασης της κυβέρνησης έχουν ζητήσει με επιστολές τους προς τα συναρμόδια υπουργεία όλοι οι θεσμικοί φορείς της Θράκης, οι οποίοι αναφέρουν ότι πρέπει να επιτραπεί η διέλευση τουλάχιστον από τα τελωνεία της Νυμφαίας στη Ροδόπη και του Ορμενίου στον Έβρο.

Μάλιστα, ως εναλλακτική λύση ο Σύνδεσμος ξενοδόχων πρότεινε κάποια από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ που βρίσκονται στην Ξάνθη να πηγαίνουν στα σύνορα έστω για οχτώ ώρες και να πραγματοποιούν δειγματοληπτικά τεστ τουλάχιστον στη Νυμφαία, η οποία δεν εξυπηρετεί μόνο τη Θράκη, αλλά και την Ανατολική Μακεδονία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ