Οι  κρατήσεις για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων έχουν ήδη ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι πληρότητες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 60% – 95%. Φορείς του τουρισμού αποτυπώνουν το εορταστικό κλίμα στο GRTimes.gr.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Είκοσι τέσσερις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, και το ενδιαφέρον του κόσμου για αποδράσεις σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Άλλωστε, τα πρώτα χιόνια έχουν ήδη πέσει στα βουνά της χώρας μας και οι επαγγελματίες του τουρισμού σε ορεινούς προορισμούς, γραφικά χωριά και σε ελκυστικές πόλεις ετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχθούν τους εκατοντάδες επισκέπτες που επιθυμούν να αποδράσουν και να δουν «μια άσπρη μέρα»!

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, τα τηλέφωνα χτυπούν καθημερινά, ενώ αρκετές προκρατήσεις έχουν ήδη απορροφήσει τις απαραίτητες προκαταβολές. Τριήμερα, τετραήμερα, πενταήμερα είναι, ως επί το πλείστον, τα πακέτα που κλείνονται, με τις τιμές να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, τουλάχιστον κατά 15% -20%.

Στο 70% ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος

Ιδιαίτερα δημοφιλής χειμερινός προορισμός τα τελευταία χρονιά, ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος (115 χλμ. από Θεσσαλονίκη) στα ορεινά της Πέλλας στα 1.200 μ., προσελκύει επισκέπτες που συνδυάζουν απόδραση στη φύση, αλλά και σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν στο όρος Βόρας (17 χλμ.).

Οι πληρότητες αγγίζουν το 70%, ξεκινώντας από τις 20 Δεκεμβρίου και φτάνουν έως τις 8 Ιανουαρίου 2023. Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Παλιού Αγίου Αθανασίου Ρούλα Γουγούση οι κρατήσεις για την εορταστική περίοδο, έχουν ήδη, ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις από κάποιους που είχαν κλείσει από πολύ νωρίς, αλλά αντικαθίστανται από νέες κρατήσεις» εξηγεί η ίδια. Οι ενδιαφερόμενοι κλείνουν συνήθως για 4-5 νύχτες, τουλάχιστον εκείνοι που θα επισκεφτούν την περιοχή από μακριά (Αθήνα, Ρόδο, Κρήτη, Σαντορίνη κτλ.) και για τρεις νύχτες οι επισκέπτες που είναι πιο κοντά στον προορισμό.

Σχετικά με τις τιμές, όπως δηλώνει η κα. Γουγούση, είναι αυξημένες κατά 15% – 20%, λόγω του πολύ υψηλού ενεργειακού κόστους και ξεκινούν από 120 ευρώ και φτάνουν τα 300 – 350 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος.

Στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, όπως τονίζει ο Θάνος Παναγιωτόπουλος, διευθυντής του χιονοδρομικού, έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες συντηρήσεις. «Είμαστε έτοιμοι και ευελπιστούμε μέχρι 10 – 15/12 να γίνει η επίσημη έναρξη», λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr.

Σημειώνεται, ότι φέτος το σαλέ θα λειτουργεί υπό νέα διαχείριση, δεδομένου ότι η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) το είχε βγάλει σε διαγωνισμό για οκτώ χρόνια, οριστικοποιήθηκε ο ανάδοχος, υπεγράφη η σύμβαση και τα στελέχη του ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη λειτουργία του.

Τρίκαλα – Καλαμπάκα στο 90%

Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, ο Μύλος των Ξωτικών, στα Τρίκαλα, ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του από τις 25 Νοεμβρίου, και όπως κάθε χρόνο, με εξαίρεση τη διετία της πανδημίας, προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη την χώρα. Και ο ορεινός όγκος του νομού Τρικάλων με τα δημοφιλή χωριά της Ελάτης και του Περτουλίου και βεβαίως η πόλη της Καλαμπάκας στη σκιά των εντυπωσιακών Μετεώρων και το Καστράκι είναι από τα βασικότερα σημεία επισκεψιμότητας.

Τόσο τα Τρίκαλα, όσο και η Καλαμπάκα και το Καστράκι για τις ημέρες των Χριστουγέννων καταγράφουν πληρότητες που αγγίζουν το 90%. «Για τις τρεις μέρες των Χριστουγέννων, 23 -25 Δεκεμβρίου, η Πρωτοχρονιά κινείται στο 50% και για τα Θεοφάνεια μέχρι στιγμής δεν έχουμε σημαντικές κρατήσεις», δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων Γιάννης Κουρούπας.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία της περιοχής του νομού Τρικάλων για την εορταστική περίοδο κινούνται από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, 120 ευρώ το τρίκλινο.

Σχολιάζοντας τη φετινή πορεία της τουριστικής σεζόν στην περιοχή ο κ. Κουρούπας εξηγεί πως σε γενικές γραμμές, «ένα Σάββατο δουλεύουμε. Τις καθημερινές είναι πολύ δύσκολα». Όπως ο ίδιος αναφέρει, η περιοχή έχει πολλά δωμάτια, τουλάχιστον 3.000 κλίνες και άλλες 600 σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Ό,τι θα βγάλουμε από την εορταστική περίοδο, θα τα δώσουμε» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Στο 80% τα Ιωάννινα

Στην Ήπειρο, η πρωτεύουσα του νομού Ιωαννίνων, τα Ιωάννινα με την πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα, τους πλούσιους θρύλους της και το ιστορικό Νησί, το κατοικήσιμο Κάστρο, το Ιτς Καλέ -η εσωτερική ακρόπολη-, τα μουσεία, τις παραδοσιακές γεύσεις και τα γιαννιώτικα γλυκά αποτελεί ακόμη έναν δημοφιλή προορισμό για την εορταστική περίοδο.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλη ζήτηση καθ’ όλη την εορταστική περίοδο, από τις 24 Δεκεμβρίου έως και τα Θεοφάνεια», δηλώνει στο GRTimes.gr ο Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης εξηγώντας ότι προηγούμενες χρονιές υπήρχαν κενά στις ενδιάμεσες ημέρες, δηλαδή μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων.

Κρατήσεις υπάρχουν και από μεμονωμένους ταξιδιώτες και από τα τουριστικά γραφεία που αφορούν κυρίως τα ξενοδοχεία με μεγάλη δυναμική δωματίων. Οι πληρότητες μέχρι στιγμής κυμαίνονται στο 80%.

Σχετικά με τις τιμές, όπως εξηγεί ο κ. Σουρέλης καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 20% – 30% για εκείνη την περίοδο, σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες και διαμορφώνονται από τα 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και φτάνουν τα 150 – 200 ευρώ ανάλογα τον τύπο του καταλύματος.

Στο 95% Βόλος και Κεντρικό Πήλιο

Με σύνθημα «Και αυτές τις γιορτές ο Βόλος μας μαγεύει!» η πόλη του Βόλου ετοιμάζεται για την αυριανή (Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου), εναρκτήρια εορταστική εκδήλωση, στις 19.00, με τον Αντώνη Ρέμο. Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και ο Χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.

Η πανέμορφα στολισμένη πόλη του Βόλου και οι εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά την εορταστική περίοδο τα τελευταία χρόνια, προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα.

Οι πληρότητες για τα Χριστούγεννα, τόσο στον Βόλο όσο και σε μέρη γύρω απ’ αυτόν, όπως στα δημοφιλή Πηλιορείτικα χωριά της Πορταριάς και της Μακρινίτσας, αγγίζουν το 90% – 95%. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και για τα Χριστούγεννα και για την Πρωτοχρονιά» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου, Δυτικό, Ανατολικό, Νότιο Πήλιο, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια, με τις πληρότητες αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στο 50% – 60%.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 60 ευρώ το δίκλινο δίχως πρωινό – από τα 70 ευρώ με πρωινό- και φτάνουν τα 200 ευρώ ανάλογα τον τύπο του ξενοδοχείου.

Στο 65% Νάουσα και Βέροια

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στο Βέρμιο και συγκεκριμένα στα δυο χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας, στο Σέλι και στα Τρία Πέντε Πηγάδια.

Τα τηλέφωνα στα καταλύματα του νομού για την εορταστική περίοδο είναι πολλά. «Υπάρχει αισιοδοξία. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, πλην όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποτυπωθεί σε πάρα πολλές κρατήσεις» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος προσθέτοντας πως ακόμη ο κόσμος κάνει την έρευνά του.

Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο 10ημερο του Δεκεμβρίου, θα οριστικοποιηθούν οι κρατήσεις και για τα καταλύματα της Ημαθίας, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου να εστιάζεται στις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων και λιγότερο για τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μάντσιου, οι πληρότητες αυτή τη στιγμή κινούνται στο 60% – 65% ενώ οι τιμές ξεκινούν από τα 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και φτάνουν τα 110 – 120 ευρώ, ανάλογα τον τύπο του καταλύματος.

Υπενθυμίζεται, ότι το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια στη Νάουσα, λειτουργεί ήδη από πέρυσι, υπό νέα διαχείριση, ενώ φέτος θα είναι σε λειτουργία και η εναέρια καρέκλα και το σαλέ στην κορυφή της καρέκλας, στα 2.005 μ.

Στο 60% το Μέτσοβο

Δημοφιλής προορισμός, όχι μόνο για την εορταστική περίοδο, όχι μόνο για τον χειμώνα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το Μέτσοβο, η «αετοφωλιά της Πίνδου» όπως το αποκαλούν, χτισμένο στα 1.150 μέτρα, μέσω της εύκολης πλέον πρόσβασης, τόσο από την Εγνατία όσο και από την Ιόνια Οδό, έχει τουρισμό όλο το χρόνο και με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα τα Σαββατοκύριακα, τόσο σε διανυκτερεύσεις όσο και σε ολιγόωρες επισκέψεις.

Η ζήτηση για την εορταστική περίοδο είναι πολύ μεγάλη και όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου Στέργιος Κασσάρος, το ενδιαφέρον του κόσμου έχει ήδη ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

«Υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, οι πληρότητες κινούνται στο 60%» δηλώνει ο κ. Κασσάρος εξηγώντας πως η μεγαλύτερη ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως για διήμερα και τριήμερα. Για την εορταστική περίοδο οι επαγγελματίες προσδοκούν τουλάχιστον σε μεγαλύτερης διάρκειας διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον λόγο ότι το Μέτσοβο είναι ένας τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, «θα πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί, όπως κλείνει ένα πακέτο για το εξωτερικό 4ήμερο – 5ήμερο ή με ένα οργανωμένο ταξίδι, έτσι, και εδώ, το μήνυμα είναι ότι για το συγκεκριμένο διάστημα συνιστάται να υπάρχουν αντίστοιχες διανυκτερεύσεις».

Η δυναμική διαμονής στο Μέτσοβο ανέρχεται στις 700 κλίνες για τα ξενοδοχεία, στις 300 για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ τουλάχιστον 200 κρεβάτια προστίθενται στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σχετικά με τις τιμές, ξεκινούν από τα 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και φτάνουν τα 200 ευρώ, ανάλογα τον τύπο του καταλύματος.

Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή του Μετσόβου υπάρχουν τρία χιονοδρομικά κέντρα, στις Πολιτσιές (5 χλμ.), στη θέση Καρακόλι (2 χλμ.) του Ιδρύματος Τοσίτσα με μικρό σαλέ καθώς και το νεώτερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα, στη θέση Ζυγός, στο Ανήλιο (15 χλμ. από Μέτσοβο, 7 χλμ. από Ανήλιο).

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο Βασίλης Τζουμάκας του χιονοδρομικού κέντρου στο Ανήλιο, φέτος προστέθηκαν δυο νέα λιφτ -ένα baby και ένας ταινιόδρομος που θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2023. Επίσης, έχουν προστεθεί τρεις νέες πίστες, ενώ μεγάλωσε και το πάρκινγκ το οποίο θα έχει χωρητικότητα 400 θέσεων. Στο χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου υπάρχει και νυχτερινός φωτισμός σ’ όλες τις πίστες καθώς και τεχνητή χιόνωση.

*Φωτογραφία αρχείου από τον Μύλο των Ξωτικών, το θεματικό Χριστουγεννιάτικο πάρκο στα Τρίκαλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουριστικός Οργανισμός Βελιγραδίου: Εξωστρεφής με 20 χρόνια παρουσίας στη Philoxenia

Χίος: Ξανασυστήνεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Εξωστρέφεια για την ανάδειξη του τόπου ως 12μηνος προορισμός

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top