Τουρισμός: Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός – Φορείς του τουρισμού στο GRTimes.gr

Τουρισμός: Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός – Φορείς του τουρισμού στο GRTimes.gr

Διατηρώντας το ισχυρό της brand και καθιστώντας την από τις πιο επιθυμητές χώρες παγκοσμίως, η Ελλάδα τα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας, αποδείχθηκε ότι διαχειρίζεται ιδιαίτερα ικανοποιητικά την υγειονομική κρίση. Ο ελληνικός τουρισμός, όχι μόνο άντεξε, αλλά κατάφερε να φέρει αποτελέσματα πολύ καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Στροφή προς την ποιότητα και την εμπειρία ζητούν οι φορείς του κλάδου για την επόμενη μέρα, η οποία θα έχει πολλές αλλαγές και διαφοροποιήσεις. Το GRTimes.gr στο πλαίσιο της 36ης Philoxenia κατέγραψε τάσεις και τοποθετήσεις φορέων και περιοχών ανά την Ελλάδα, σε νησιά αλλά και στη στεριά.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Με πολλές και ποικίλες παρουσιάσεις αλλά και με το συνέδριο με θέμα «Τουρισμός Εμπειρίας: Αναζητώντας την Αυθεντικότητα» ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου η 36η Philoxenia.

Μια έκθεση, η οποία ύστερα από έναν χρόνο απουσίας, και κάτω από δύσκολες συνθήκες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τη συμμετοχή 235 εκθετών (180 στη Philoxenia και 55 στην Hotelia) από 12 χώρες ενώ ιδιαίτερα επιτυχημένα ήταν και τα 2.500 προγραμματισμένα ραντεβού μεταξύ εκθετών και εμπορικών επισκεπτών (hosted buyers).

Κατά τη διάρκεια της 36ης Philoxenia πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο συμβούλιο προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) παρουσία του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια καθώς και όλης της ηγεσίας του τουρισμού.

Και ενώ οι προβλέψεις ήταν 5-6 δις ευρώ έσοδα για τη χώρα από τον τουρισμό για το 2021 και πλέον, «πριν κλείσει ακόμα η χρονιά, γιατί ακόμα έχουμε επισκέπτες σε πολλές περιοχές της χώρας μας, πλησιάζουμε τα 12 δις ευρώ» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος επισήμανε «Φέτος, πετύχαμε το ακατόρθωτο και σηκώσαμε την Ελλάδα ψηλά, ως αποτέλεσμα του επαγγελματισμού, της υποδειγματικής υπευθυνότητας και της σκληρής δουλειάς όλων των ανθρώπων του τουρισμού. Μια διαδικασία που δεν ήταν εύκολη για το ελληνικό ξενοδοχείο, το οποίο σήκωσε στις πλάτες του πολλά βάρη».

ΣΕΤΕ – Η επόμενη μέρα και στροφή στην ποιότητα

Με καλύτερα αποτελέσματα ολοκληρώνεται η χρονιά, «δεύτερη πάρα πολύ δύσκολη και υβριδική για τον ελληνικό τουρισμό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο του συμβουλίου προέδρων της ΠΟΞ. Όπως ο ίδιος εξήγησε είναι η ώρα να σκεφτόμαστε έξω από το πλαίσιο της πανδημίας, η οποία έχει καθορίσει τα δυο τελευταία χρόνια του ελληνικού τουρισμού.

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει τεράστια δυναμική, προέρχεται από επτά (7) πολύ σημαντικές και ανοδικές χρονιές, έως το 2019. Μέσα στην πανδημία και παρά την πτώση η Ελλάδα διατήρησε το ισχυρό brand της και αυτή τη στιγμή είναι από τις πιο επιθυμητές χώρες παγκοσμίως» δήλωσε ο κ. Ρέτσος προσθέτοντας «τώρα, πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα’ και η επόμενη μέρα έχει πάρα πολλές αλλαγές και διαφοροποιήσεις. Πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, και ο ιδιωτικός τομέας και το δημόσιο, το προϊόν μας πρέπει να αλλάξει, πρέπει να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τους προορισμούς, διότι πολλοί από αυτούς έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα όρια τους. Θα χρειαστούμε ενίσχυση των υποδομών -το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση-και θα χρειαστούμε και αλλαγή του προϊόντος» δήλωσε.

Ο κ. Ρέτσος επισήμανε την ανάγκη για στροφή προς την ποιότητα, «κάτι που ο ΣΕΤΕ λέει τα τελευταία 25 χρόνια», με ποιοτικό προϊόν και εμπειρία διότι πλέον αυτό είναι που αναζητεί ο ξένος ταξιδιώτης. «Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε όλοι, ο ιδιωτικός τομέας το κάνει ήδη. Αισιοδοξούμε αλλά θέλει πολύ δουλειά, αλλαγή σκέψης και μυαλού, αλλαγή προγραμματισμού και διαμόρφωση στρατηγικής» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από το GRTimes.gr για το πότε ο ελληνικός τουρισμός προβλέπεται να ανακάμψει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ απάντησε «Έχουμε ήδη ανακάμψει, θεωρώ ότι από τη στιγμή που έχουν πάει πολύ καλύτερα από αυτό που περιμέναμε, είμαστε σε τροχιά ανάκαμψης. Η Ελλάδα και το 2022 θα εκμεταλλευτεί την αίσθηση του ασφαλούς προορισμού ο οποίος έχει παγιωθεί. Δεν έχει πολύ σημασία η εσωτερική μας άποψη για τη διαχείριση της πανδημίας, οι ξένοι επισκέπτες έχουν στο μυαλό τους ότι στην Ελλάδα μπορούν να διαχειριστούν καλά αυτό το πρόβλημα. Και έχει αποδειχθεί τα δυο τελευταία καλοκαίρια, και από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα και από τη συνεργασία με το δημόσιο» προσθέτοντας «το 2022, επειδή θα είναι και αυτό χρονιά πανδημίας, η ασφάλεια θα κυριαρχεί, αλλά αυτό το έχουμε κατακτήσει. Το πρόβλημα και η έντονη ανταγωνιστικότητα και όλα όσα προανέφερα, περί προσαρμοστικότητας, θα φανούν από το 2023».

ΞΕΕ – Στο 50% του 2019 και προτεραιότητα στα πρωτόκολλα

Για μια καλύτερη χρονιά από τις αρχικές προβλέψεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός λέγοντας ότι αυτό επετεύχθη ύστερα από πολύ σκληρή δουλειά, «με προετοιμασία από πέρυσι για φέτος, και με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα τα οποία τηρήθηκαν παραδειγματικά από όλους τους ξενοδόχους».

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε αυτό αφήνει μια πολύ δυνατή παρακαταθήκη «που εισπράττουμε σε όλες τις εκθέσεις του εξωτερικού και σε όλες τις επαφές με τους συνεργάτες μας’ δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε βγει στο ξέφωτο, παραμένουμε σε μια χρονιά η οποία εξακολουθεί να είναι, τουλάχιστον 50% από τα νούμερα του 2019. Δεν είναι καλή η χρονιά, είναι όμως πολύ καλύτερη από ότι θα μπορούσε να ήταν» ανέφερε ο κ. Βασιλικός στο πλαίσιο του συμβουλίου προέδρων της ΠΟΞ.

Εξήγησε πως προτεραιότητα των ξενοδόχων είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα υγειονομικά δεδομένα, «διότι αυτό είναι που θα μας δώσει την ασφάλεια και την σιγουριά να μπορέσουμε να παραμείνουμε σ’ αυτήν την τροχιά που είμαστε αυτή τη στιγμή».

Σχετικά με την ανάκαμψη, επισήμανε πως δεν ήταν οριζόντια, «η ανάκαμψη ήταν πολύ καλή για τους θερινούς προορισμούς, για βραχύ χρονικό διάστημα μεν, από κει και πέρα όμως, υπάρχουν ορεινοί προορισμοί, αστικοί προορισμοί, υπάρχουν πολλές αγορές οι οποίες ακόμη δεν έχουν εκκινήσει, τα επαγγελματικά ταξίδια, τα συνέδρια, οι εκθέσεις είναι ακόμη πολύ υποτονικά, είναι αγορές τις οποίες οφείλουμε να τονώσουμε και να στηρίξουμε τους επόμενους μήνες, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον με τουλάχιστον διπλασιασμό ενεργειακού κόστους, με αύξηση του κόστους προμηθειών» δήλωσε ο κ. Βασιλικός.

Καστοριά – Βόλτα στη λίμνη με το καράβι «Ολυμπία»

Ανέλπιστα καλά τα πήγε το καλοκαίρι του 2021 η Καστοριά και παρά το γεγονός ότι δεν είναι καλοκαιρινός προορισμός, κατέγραψε μεγάλη αύξηση σε σχέση και με το 2019. Εν μέσω φθινοπώρου και εν όψει χειμώνα, οι κρατήσεις ολοένα και αυξάνουν, τις ημέρες δε των αργιών της 26ης Οκτωβρίου (για τη Θεσσαλονίκη) και της 28ης Οκτωβρίου οι πληρότητες τόσο στην πόλη όσο και στη γύρω περιοχή άγγιξαν το 100%.

Η είδηση που σας μεταφέρει το GRTimes.gr συνομιλώντας με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Δήμου Καστοριάς Θανάση Ρήμο, στο πλαίσιο της 36ης Philoxenia, είναι ότι εδώ και δυο εβδομάδες, έχει ξαναμπεί σε λειτουργία το καράβι «Ολυμπία» το οποίο κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή πραγματοποιεί δρομολόγια, τα οποία ξεκινούν από τη βόρεια παραλία και καταλήγουν στη νότια και αντίστροφα.

Ο κ. Ρήμος αναφέρθηκε και σε άλλα ενδιαφέροντα τουριστικά σημεία της Καστοριάς όπως, η Σπηλιά του Δράκου, ο Λιμναίος Οικισμός, το Βυζαντινό μουσείο κτλ.

Σ’ ότι αφορά το Χριστουγεννιάτικο χωριό – το λεγόμενο 8 Δεκεμβρίου/8 Ιανουαρίου-, είναι στα πλάνα του Δήμου Καστοριάς να δημιουργηθεί, όπου, μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί τρεις συναυλίες και διάφορες άλλες δράσεις όπως θεατρικές παραστάσεις κτλ., ενώ σχετικά με τα περίφημα Ραγκουτσάρια (6-8 Ιανουαρίου) «είναι μια παράδοση, τα οποία τα έχουμε βάλει στο πρόγραμμα να αναβιώσουν, όμως αναμένουμε την απόφαση της Κυβέρνησης» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ρήμος.

Άρτα – Το στοίχημα της εξωστρέφειας

Το ΄παρών’ στην 36η Philoxenia έδωσε ο Δήμος Αρταίων στο Περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, και όπως επισήμανε στο GRTimes.gr ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης «κάνουμε μια διαρκή προσπάθεια για να αποκτήσει η Άρτα την εξωστρέφεια που χρειάζεται και να την γνωρίσουν κυρίως στον Ελλαδικό χώρο και στη συνέχεια και στο εξωτερικό.

Όπως ο ίδιος επισήμανε η κάθε περιοχή έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, «εμείς πουλάμε γενικότερα Ήπειρος, και είναι μια προσπάθεια συνεργασίας με όλους τους φορείς της Άρτας και της Περιφέρειας Ηπείρου» προσθέτοντας «Σιγά σιγά, είμαστε ευχαριστημένοι, μέρα με τη μέρα καταφέρνουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της εξωστρέφειας».

Αν σε κάτι υστερεί η Άρτα, αυτό είναι οι υποδομές σε κλίνες, ωστόσο όπως μαθαίνει το GRTimes.gr συνομιλώντας με τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, «αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένα μικρό boutique hotel στο κέντρο της Άρτας και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα».

Ο ίδιος αναφέρεται και στους εθνικούς οδικούς άξονες – στην Ιόνια και την Εγνατία οδό- όπου μέσω αυτών, η Άρτα πλέον απέχει τρεις ώρες από Αθήνα, τρεις από Θεσσαλονίκη, και υπάρχει ικανοποιητική επισκεψιμότητα.

Σύνδεση Θεσσαλονίκης με Σποράδες και το 2022

Η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με ταχύπλοο καταμαράν που ξεκίνησε το καλοκαίρι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμός τις Σποράδες, όπως φάνηκε είχε ευτυχές αποτέλεσμα τόσο για την ακτοπλοϊκή εταιρία όσο και για τις τοπικές κοινωνίες της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου.

Η είδηση που σας μεταφέρει το GRTimes.gr συνομιλώντας με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Δήμου Σκιάθου Διαμαντή Μαθηνό, στο πλαίσιο της 36ης Philoxenia, είναι ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σποράδων ξεκινάει και πάλι από 1η Ιουνίου 2022 και θα διαρκέσει έως τέλη Σεπτεμβρίου. Αρχικά θα εκτελείται τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ σταδιακά θα γίνονται τέσσερις συνδέσεις, ίσως και πέντε.

Για τη συγκεκριμένη σύνδεση, όπως ανέφερε ο κ. Μαθηνός καταγράφηκαν 25.000 αφίξεις, εκ των οποίων οι περισσότερες απορροφήθηκαν από τη Σκιάθο, «ήταν μια πολύ μεγάλη βοήθεια και κυρίως για τις επιχειρήσεις της πόλης της Σκιάθου’ ο Αύγουστος θύμιζε καλές εποχές, προ κορωνοϊού εποχές» δήλωσε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Σκιάθου.

Εκτός από τον Αύγουστο, και ο Σεπτέμβριος για τη Σκιάθο κινήθηκε ικανοποιητικά, «ήταν πολύ καλοί μήνες, που εξέπληξαν ευχάριστα τους επιχειρηματίες» όπως αναφέρει ο κ. Μαθηνός ενώ σ’ ότι αφορά τους βρετανούς – νούμερο ένα αγορά για τη Σκιάθο-, ξεκίνησαν να καταφθάνουν στο νησί στα τέλη Ιουλίου και οι αφίξεις τους ολοκληρώθηκαν στις 8 Οκτωβρίου.

Μια νέα σύνδεση μπαίνει από τη νέα σεζόν, και αφορά την απευθείας πτήση Παρίσι (από το αεροδρόμιο Orly ) για Σκιάθο, από 23 Απριλίου ως 30 Σεπτεμβρίου, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο, «και ευελπιστούμε να γίνουν τέσσερις την εβδομάδα,  κάτι που θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση» σχολιάζει ο κ. Μαθηνός.

Σ’ ότι αφορά τη συμμετοχή του Δήμου Σκιάθου στην 36η Philoxenia, όπως επισημάνθηκε ήταν ευχάριστη έκπληξη η πορεία της έκθεσης, «υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από το εξωτερικό -Πορτογαλία, Ισπανία-  με χώρες που δεν έχουμε άμεση συνδεσιμότητα, και αυτό μας δίνει το έναυσμα να κάνουμε κι άλλες απευθείας συνδέσεις» δήλωσε ο κ. Μαθηνός στο GRTimes.gr.

Κεφαλονιά – Αεροπορική σύνδεση με Θεσσαλονίκη

Η είδηση που σας μεταφέρει το GRTimes.gr συνομιλώντας με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς – Ιθάκης Γεράσιμο Τιμοθεάτο, στο πλαίσιο της 36ης Philoxenia είναι η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης – Κεφαλονιάς, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, ύστερα από μια παύση επτά ετών.

«Το κοινό της Βόρειας Ελλάδας ήταν πάντα φιλικό στο Ιόνιο, αλλά και στην Κεφαλονιά, υπήρχαν συνεργασίες και με οδικό τουρισμό, και αισιοδοξούμε ότι αυτή η σύνδεση θα βοηθήσει πολύ την κίνηση» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Τιμοθεάτος.

Σ’ ότι αφορά τη σεζόν, η βρετανική αγορά, η οποία είναι νούμερο ένα αγορά για την Κεφαλονιά σε ποσοστό 65%, κινήθηκε υποτονικά, καλύπτοντας μόλις το 1/3 της κίνησης που καταγράφεται υπό κανονικές συνθήκες.

«Γι’ αυτό αντιμετωπίσαμε και πρόβλημα τη φετινή περίοδο, με την καθυστερημένη έναρξη των πτήσεων από Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν στο 1/3 της κίνησης που καταγράφεται υπό κανονικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κάποιο μούδιασμα στην αρχή της περιόδου, ευτυχώς όμως καλύφθηκε το 40ημερο από Βαλκανικές χώρες (Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία), και από τον ελληνικό τουρισμό» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Τιμοθεάτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αlexandrou Chora: H θεματική τουριστική επένδυση των 65 εκατ € στο Οφρύνιο Καβάλας

Kικίλιας: Κορυφαία τουριστική έκθεση η Philoxenia

Τάσιος στο GRTimes.gr: Η Ελλάδα ‘πουλάει’, αρκεί να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα

36η Philoxenia: «Εμπειρία και αυθεντικότητα» στο επίκεντρο συνεδρίου παρουσία Κικίλια

Φραγκάκης – ΕΟΤ στο GRTimes.gr: Ξεκινάει η καμπάνια για την ηπειρωτική χώρα

36η Philoxenia: «Ο Δήμος Βοΐου παρουσιάζει τη νέα του τουριστική ταυτότητα»

Πρέσπες: Τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών (VIDEO)

Πελοπόννησος: Με νησιωτικά χαρακτηριστικά και ανεξερεύνητη ομορφιά (VIDEO)

Edessa City Card: Με μία κάρτα βλέπεις αξιοθέατα, κερδίζεις εμπειρίες και συμμετέχεις σε διαδικασίες

Ο Δήμος Καλαμαριάς στην 36η Philoxenia: Εξωστρέφεια και ενθαρρυντικά μηνύματα

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top