ΤτΕ: Οι τράπεζες «παγώσαν» τα επιτόκια καταθέσεων τον Σεπτέμβριο – Αύξηση στα επιτόκια χορηγήσεων

ΤτΕ: Οι τράπεζες «παγώσαν» τα επιτόκια καταθέσεων τον Σεπτέμβριο – Αύξηση στα επιτόκια χορηγήσεων

Ακριβότερη γίνεται η απόκτηση στέγης με δάνειο, καθώς οι τράπεζες αύξησαν κατά 0,49% το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 3,50%.

Γενικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μετά και την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (κατά 0,75% τον ίδιο μήνα), το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης (0,6%) και διαμορφώθηκε στο 4,60%.

Αντίθετα οι Τράπεζες κράτησαν παγωμένα τα επιτόκια καταθέσεων με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων να παραμείνει στο 0,04%.

Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτή ήταν το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να αυξηθεί στις 4,56 εκατοστιαίες μονάδες από τις 3,67 εκατοστιαίες μονάδες που ήταν τον Ιούλιο.

Πιο αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,11%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 24 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,96%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 49 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,50%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 45 μονάδες βάσης στο 4.37%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,62%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 97 μονάδες βάσης, το Σεπτέμβριο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 3,97%.

Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 66 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,17%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 58 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,31%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,18% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 109 μονάδες βάσης στο 3,93%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΚΤ: Αυξησε κατά 0,75% τα επιτόκια -Περιορίζει τη φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες (VIDEO)

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς διαμορφώνονται τα ελάχιστα επιτόκια χορήγησης δανείων με τη νέα ΚΥΑ

Ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας: Προετοιμαζόμαστε για χειμώνα αυξημένης αβεβαιότητας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top