Τύρναβος: Μετά τους σεισμούς, ο παγετός «γονάτισε» το Δαμάσι

Τύρναβος: Μετά τους σεισμούς, ο παγετός «γονάτισε» το Δαμάσι

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Πέρα από τις πληγές που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος του περασμένου Μαρτίου οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Δαμασίου, καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και την οικονομική καταστροφή στις καλλιέργειες της περιοχής τους, από τον παγετό που σημειώθηκε στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Για ολοκληρωτική εικόνα καταστροφής του χωριού κάνει λόγο μιλώντας στο GRTimes ο πρόεδρος της Κοινότητας Δαμασίου, Γιώργος Τσανάκας. «Οι πληγές από τον σεισμό δεν έχουν «επουλωθεί» ακόμη. Οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί φθορές, αυτή τη στιγμή μένουν στα 60 κοντέινερ που μας έχουν παραχωρηθεί. Για να γίνω πιο ξεκάθαρος μια τετραμελής οικογένεια, ζει αυτή τη στιγμή σε kibo των 24 τ.μ.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, τονίζει πως ακόμη «οι βελτιωτικές εργασίες ανοικοδόμησης των σπιτιών που έχουν υποστεί ολικές ή μερικές ζημιές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, καθώς περιμένουμε από τις αρμόδιες επιτροπές να ξεκινήσουν τις σχετικές μελέτες. Αν πρέπει δηλαδή να κατεδαφιστούν τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» ή θα υποβληθούν σε βελτιωτικές εργασίες ώστε να γίνουν και πάλι κατοικήσιμα», ενώ παράλληλα «περιμένουμε και το ΦΕΚ ώστε να δούμε τι θα γίνει με το επίδομα ενοικίου που μας έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση».

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

Την ίδια ώρα, η μετασεισμική ακολουθία από τον εγκέλαδο του περασμένου Μαρτίου, συνεχίζεται με «χαμηλότερη ένταση της τάξεως των 3 ή 3,8 της κλίμακας Ρίχτερ», με την πλειοψηφία όμως των δονήσεων σύμφωνα με τον κ. Τσανάκα «να μην γίνονται αντιληπτές από τον κόσμο».

Μόνο οι εργασίες στο σχολείο δείχνουν να κυλούν με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο από την εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέγερση του και παράδοσή του μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Ολική καταστροφή στις αμπελοκαλλιέργειες

Την ώρα που η τοπική κοινωνία προσπαθεί μέχρι και σήμερα να ορθοποδήσει με όσα μέσα διαθέτει από την σφοδρότητα και τις πληγές που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος, ο παγετός που σημειώθηκε στις 9 και 10 Απριλίου επέφερε ένα νέο «χτύπημα» στους κατοίκους, καθώς κατέστρεψε τις αγροτικές καλλιέργειες.

«Μιλάμε για ολική καταστροφή στον αγροτικό τομέα. Από τα 14.500 στρέμματα αμπελοκαλλιεργειών που υπάρχουν στην περιοχή, τα 13.000 αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ το αυτό ισχύει και για τις δενδροκαλλιέργειες. Είναι ανυπολόγιστη η ζημιά και μάλιστα σε μια εποχή που έχουμε δεχτεί το «χτύπημα» του σεισμού. Για να περιγράψω την κατάσταση θα πρέπει να δανειστώ μια φράση ενός πολίτη με τον οποίο μιλούσαμε τις προάλλες, ο οποίος μου είπε «το σπίτι μου έπεσε, το χωράφι μου καταστράφηκε, δεν μου έμεινε τίποτα άλλο πια», τονίζει ο κ. Τσανάκας στο GRTimes.

Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την βοήθεια

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από τους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν το Δαμάσι, οι δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης προς το μικρό χωριό του Τυρνάβου συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες. «Η βοήθεια από την πλευρά του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Σε επίπεδο, τροφίμων και ειδών υγιεινής δεν μας λείπει τίποτα καθώς είναι χιλιάδες αυτοί που έχουν σπεύσει να βοηθήσουν. Το ζήτημα είναι όμως, να έχουμε ανάλογη στήριξη και από την πλευρά της Πολιτείας».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top