ΒΕΘ: «Κραδασμοί» για 6 στις 10 βιοτεχνίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

ΒΕΘ: «Κραδασμοί» για 6 στις 10 βιοτεχνίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Τους κραδασμούς της ρωσο – ουκρανικής σύρραξης αισθάνονται έξι στις δέκα βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, καθώς επηρεάζονται αρκετά έως πολύ από τον πόλεμο που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην οικονομική πολιτική και στο επιχειρείν.

Εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικτές βιοτεχνικές επιχειρήσεις (μεταποιητικές και εμπορικές), καθώς το 74% επηρεάζεται αρκετά έως πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οριακά μικρότερο είναι το ποσοστό των μεταποιητικών επιχειρήσεων (70%) που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σχεδόν στο ήμισυ μειώνεται το ποσοστό (38%) για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Τα στοιχεία προκύπτουν από το πρώτο μέρος της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας (Οικονομικό Βαρόμετρο) του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Το ΒΕΘ εγκαινίασε την 1η Μαρτίου, το Οικονομικό Βαρόμετρο, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί δίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Το πρώτο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου, διεξήχθη σε δείγμα 308 επιχειρήσεων – μελών του ΒΕΘ το διάστημα 2 έως 7 Μαρτίου. Την έρευνα υλοποιεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του ΒΕΘ.

Μέτρα για τις ανατιμήσεις ζητούν οι βιοτέχνες

Μέτρα για να υπάρξει έλεγχος στις ανατιμήσεις μιας σειράς προϊόντων ζητούν οι βιοτέχνες. Το 46% των συμμετεχόντων απαντά πως το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, το 33% ζητά αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια, ενώ το 21% μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Για το 56% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα τα τιμολόγια ρεύματος έχουν διπλασιαστεί, για το 32% έχουν τριπλασιαστεί ενώ για το 21% έχουν υπερτριπλασιαστεί.

Κάνοντας μια ανάλυση μεταξύ των βιοτεχνιών που συμμετείχαν στο Οικονομικό Βαρόμετρο, το 79% των μεταποιητικών επιχειρήσεων απαντούν πως τα τιμολόγια ρεύματος έχουν διπλασιαστεί, ενώ το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται σε 94% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και για τις μικτές διαμορφώνεται σε 91%.

Το ράλι τιμών μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτα

Σε παύση λειτουργίας εκτιμά το 85% των ερωτηθέντων πως θα μπορούσε να οδηγήσει επιχειρήσεις το ράλι των τιμών ενέργειας, πρώτων υλών, μεταφορικών κλπ.

Για ελλείψεις σε πρώτες ύλες, αναλώσιμα, ανταλλακτικά κλπ που είναι εισαγόμενα κάνει λόγο το 54% των συμμετεχόντων στο Οικονομικό Βαρόμετρο, το 12% απαντά πως οι ελλείψεις δεν αφορούν τις επιχειρήσεις τους ενώ το 34% σημειώνει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις.

Πιο συγκεκριμένα το 68% των μεταποιητικών επιχειρήσεων απαντά πως αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πρώτες ύλες, αναλώσιμα, ανταλλακτικά κλπ ενώ αντιμέτωπο με τις λόγω ελλείψεις έρχεται το 59% των μικτών επιχειρήσεων και το 36% της παροχής υπηρεσιών.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζημίες για τους Έλληνες εξαγωγείς, από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία

Γουνοποιοί Καστοριάς: Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας ‘παγώνει’ τις εξαγωγές

Ντύθηκαν στα «λευκά» ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής – Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μπέρδεψε τον Νίκο Δένδια με τον… Βέρτη: Επικό λάθος από τη Βρετανίδα ΥΠΕΞ (ΦΩΤΟ)

Τελική ευθεία για Γάνδη

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: Κοντά στο 15% η θετικότητα στα rapid test του ΕΟΔΥ

Γερμανία: Συγκαλεί σύσκεψη με τους υπουργούς Γεωργίας της G7 για την επισιτιστική ασφάλεια

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top